EM15-kollen - Emilie Nyreröd om EM: ”Det är skräckblandad förtjusning”

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
11
2015

Emilie Nyreröd om EM: ”Det är skräckblandad förtjusning”


Arkivfoto: Annika Grundberg och Privat
    
Efter en superstark tävlingssäsong slog sig Emilie Nyreröd in i det svenska dressyrlaget till EM i Aachen. Här berättar hon om känslorna inför mästerskapet och om energiknippet Miata – som hon först inte ens ville provrida.
  
Emilie Nyreröd är en av Sveriges bästa dressyrryttare just nu. Hon har ridit sedan barnsben och Europamästerskapet som nu stundar är inte hennes första. Emilie red nämligen EM på D-ponnyn Tim, senare har hon också representerat Sverige på flertalet nordiska mästerskap och på olika internationella tävlingsbanor.
– Men det där Europamästerskapet på ponny minns jag inte så mycket av i dag, säger den talangfulla ryttaren.
  
Ville först inte provrida Miata
Hon är kanske mest känd för att ta fram och utbilda unghästar till championaten, det har blivit något av Emilies specialitet. Men så, 2011, bestämde hon sig för att det var en läromästare som skulle köpas in till satsningen.
– Jag hade en annan häst då, som inte passade mig riktigt. Vi åkte till Andreas Helgstrand där jag skulle provrida två hästar. Den ena var halvblind (!) och den andra var Miata. Jag red den halvblinda hästen först, den var jättetrevlig. Sedan kom Miata in på banan och jag kände bara ”nej, jag vill inte ens provrida honom”. Han hade öronen bakåt och piskade med svansen, berättar hon.
Som tur är var Emilies pappa med under provridningen, han övertalade sin dotter att trots allt sitta upp på valacken.
– Första passet gick så där. Miata är väldigt het och ”på”. Dagen efter gick det bättre och jag bestämde mig för att köpa honom.
  
Ingen enkel läromästare
Miata har gått Grand Prix med tidigare ryttare, men därmed inte sagt att han är någon enkel läromästare.
– Han har helt otroligt mycket energi och vi har jobbat massor med att få honom mer avslappnad. Eftersom han är så taggad ser det inte alltid så harmoniskt ut och det är det vi har kämpat med extra mycket, säger Emilie.
De svåra rörelserna gör han riktigt bra, inte minst när det gäller samling har Miata talang.
– Men det gäller att få honom avspänd och att verkligen kunna rida honom. Eftersom han är så "på" är det lätt att man håller i bromsen hela tiden, det har vi jobbat mycket med.
Ett uppvaknande för Emilie kom när hon red clinic för tränarlegendaren Christoph Hess på Strömsholm i december förra året. Han sade då att man ska kunna gå från anspänning till avslappning på ett enda steg.
– Då kände jag bara att "där är inte vi ännu". Det var det jag var tvungen att jobba mer med. Och det har vi verkligen gjort. Det låter kanske tråkigt, men det har varit massor med övergångar och tempoväxlingar som har hjälpt oss. Det är grunden i allt, säger Emilie.
  
Laddade upp hos tränaren
Nu stundar alltså ett Europamästerskap för den unga ryttaren. Hon har laddat upp med träning hos Cecilia Kristoffersen.
– Där fokuserade vi inte så mycket på hela program, dem kan både jag och Miata utan och innan. Det är snarare detaljer i rörelser och vägar som vi har slipat på, säger Emilie.
Hon ser fram emot att representera Sverige, men det är lite blandade känslor som dyker upp när hon tänker på starterna i Aachen.
– Det är helt klart med skräckblandad förtjusning jag ger mig in i det här. Det ska bli väldigt roligt och lärorikt, men samtidigt kan jag tänka lite ”vad har jag gett mig in på?”.
  
Vill kvala till "Specialen"
Miata är en rutinerad herre och Emilie tror inte att han kommer att reagera nämnvärt på miljön runt omkring arenan.
– Jag själv kan bli nervös inför en start, men är väldigt bra på att gå in i bubblan och bara rida när jag väl är inne på banan. Fast det är klart – lite mer anspänning än vanligt lär det nog vara, säger Emilie.
Dressyrdelen av mästerskapet startar i morgon, onsdag. Då rider Emilie Grand Prix, målet för henne och Miata är att komma vidare till Grand Prix Special som rids på lördagen.
– Att vara bland de 30 bästa som får rida den klassen är ett första mål. Jag ser fram emot detta så mycket nu!
  
Text:
Ida Röök
  


Läst 13261 ggr

Fler inlägg

JUL
16
2013

Bildspel: Höjdpunkter från hästfesten i Falsterbo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.



I söndags avlutades Falsterbo Horse Show och med svenska ögon sett gjordes det på bästa möjliga sätt - Jens Fredricson vann Falsterbo Grand Prix. I vanlig ordning var så klart hela veckan full av höjdpunkter. Nu avslutar vi årets bevakning med att blicka tillbaka i ett blidspel.
 
Foto: Ida Röök 


Läst 119930 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Webb-tv: Intervju med groomen My Almqvist


Hippsons husbloggare My Almqvist är hästskötare hos Jens Fredricson och har arbetat i tre år med Lunatic. Här intervjuas hon av Falsterbo Horse Show efter dagens Grand Prix-vinst - och hon är så klart väldigt glad.
  
 


Läst 125275 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Webb-tv: Segerintervju med Jens Fredricson


Falsterbo Horse Show fångade dagens stora vinnare Jens Fredricson för en kort segerintervju. Det är en frispråkig Jens som bland annat säger att han hela dagen gått och tyckt att de andra ryttarna är ganska dåliga.
- Går man och tycker att Marcus Ehning är så jävla bra, då vinner man ju inte över honom. Fan, han börjar bli gammal tänkte jag, säger Jens.
  

 


Läst 29377 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.