Hoppning
Publicerad: 2020-01-30
Till vänster: Meja med C-ponnyn Ambra och mamma Malin vid prisutdelningen på utomhus-SM 2019. Överst till höger: Moa med C-ponnyn Winnie. Under: Majken med B-ponnyn Munsboro Toffee Pop. Foto: Victoria Mickelsson
Familjen Wikström elitsatsar med basen i norr: "Har en grund att falla tillbaka på"
De har över 60 mils enkel resa till Stockholm och ofta blir tävlingsresorna länge än så. Det hindrar dock inte de tre döttrarna Wikströms tävlingssatsning på elitnivå.
– Vi har skapat en bra rutin och och bra upplägg, säger mamma Malin.
Text: Jennie Börs
Foto: Victoria Mickelsson
I Vännäs, som ligger cirka tre mil väster om Umeå, har Malin Wikström med familj sin bas. På den egna gården finns plats för 15 hästar, den ligger dessutom granne med Vännäs ryttarförening. Det är något som ger goda förutsättningar för de ridsportsatsande döttrarna Meja, 16 år, Moa, 15 år och Majken, 12 år. I dagsläget finns åtta tävlingshästar i stallet – två B-ponnyer, två C-ponnyer, två D-ponnyer samt två storhästar.
– Tidigare hade vi hästarna inhyrda på ridklubben, men 2014 köpte vi den här gården. När man har så mycket hästar som vi är det mycket enklare att ha dem hemma. Samtidigt har vi ridklubben mittemot och det är suveränt med nära till både dubbla ridhus och ridbanor, säger Malin.

Familj: Maken Mikael och barnen Meja, Moa, Mewin och Majken.
Yrke: Driver Juridiska byrån M Wikström, arbetar sedan 2011 endast med hästtvister.
Hästbakgrund: Har varit elev hos Rolf-Göran Bengtsson och har arbetat som tävlingsryttare i Tyskland. Malin har själv tävlat upp till 1,40 men är i dag ”ponnymamma” på heltid. Hon hjälper dock till att rida döttrarnas hästar och ponnyer
med jämna mellanrum.
Följ tävlingssatsningen på Instagram
Samarbete med Näs gård
År 2014 red dottern Meja sitt första SM på B-ponny, sedan dess har de svenska elittävlingarna varit en del av familjen Wikströms liv. I dag tävlar alla tre döttrar på högsta nivå i ponnyhoppning och varje år görs ett stort antal tävlingsresor söderut.
– De första åren åkte vi inte lika mycket, men då blev vi också förvånade över det tuffa motstånd som fanns i söder. Nu åker vi desto mer regelbundet och lägger upp tävlingsplaneringen efter de viktiga tävlingarna, säger Malin och fortsätter:
– Förra året satsade vi till exempel på NAF Grand Prix under våren för Mejas del, som en förberedelse inför SM. Detta eftersom de klasserna är både tekniskt och högt byggda. Under hösten blev det i stället kvaltävlingarna för Prins Carl Philips pris.
De långa avstånden gör att familjen Wikström oftast behöver åka en dag tidigare till tävlingen i jämförelse med andra. Det är något som kräver god planering, men tack vare ett samarbete med Näs gård och Alfab har de ett fast övernattningsstopp.
– Tidigare fick jag ringa runt till olika ridklubbar och se om de hade lediga boxar, så det samarbetet har verkligen underlättat väldigt mycket för oss. Nu får hästarna alltid stå i samma boxar där de känner sig som hemma, samtidigt finns det ridhus på plats.
Meja med D-ponnyn Starship under inomhus-SM 2019. Hon rider även C-ponnyn Ambra och ett av familjens nytillskott, storhästen Erusco.
"Skolan är viktig"
Eftersom en tävlingshelg också innebär flera dagar ledigt från skolan har man gjort en deal med de äldre tjejernas rektor. Under förutsättning att de inte hamnar efter i skolan, samt höjer sina betyg, får de ledigt utan problem.
– Det har varit en morot till att de pluggar bra och har fina betyg. Skolan är viktig och får inte bli lidande på grund av tävlingssatsningen, så vi föräldrar har också satt som krav att de måste sköta sin del med skolan, poängterar Malin.
Under tävlingshelgerna bor familjen i C-kortslastbilen med plats för fem hästar. Oftast följer tre till fyra ponnyer med till varje tävling, för att få ihop logistiken på plats.
– Det är lite synd att vi inte kan ta med alla, det vore en dröm med en större lastbil så att vi – på de viktigare tävlingarna – kunde få med sex stycken. Men oftast är jag själv och ett meeting med fyra hästar blir ganska tufft, säger Malin och fortsätter:
– Även om min man följer med ibland är han inte direkt hästvan, så det blir fortfarande jag som måste styra upp allting.
Inte lätt att hinna med
Malin tränar dessutom döttrarna helt på egen hand i dagsläget, vilket gör att hon är deras främsta stöttepelare på tävling. Något som kan skapa problem när hon ska "delas" mellan de tre ryttarna.
– Det kan bli ett ganska stort problem. När det bara var Meja som tävlade med tre B-ponnyer var det sällan ett bekymmer, då tog arrangören hänsyn till att det var samma barn på olika ponnyer. Men det är jättesvårt att vara en mamma på tre barn, säger Malin och fortsätter:
– Ibland har Meja och Moa startat varsin ponny i samma kategori, med endast ett fåtal starter emellan. Då blir det svårt att vara 100 procent närvarande hela tiden. Och speciellt vid viktiga tävlingar vill man ju kunna ge de bästa förutsättningarna.
Moa med C-ponnyn Winnie under utomhus-SM 2019. Inför säsongen 2020 har hon även två nya hästar, D-ponnyn Foxview Royale och storhästen Zeus.
Satsar mot NM i år
Även om det kan vara stressiga tävlingsdagar menar Malin att de i dagsläget har skapat en stadig rutin och ett bra system på tävlingsplatsen.
– Det är skönt nu när vi har varit med i många år och har blivit så pass rutinerade, eftersom vi har en grund att falla tillbaka på. Vi har koll på hur allt fungerar, kan läsa av banorna på ett bra sätt och behöver inte vara nervösa för småsaker. I stället kan vi fokusera på de små men viktiga detaljerna, vilket är oerhört avgörande på den här nivån.
Ett av de största målen för 2020 är, förutom SM, att komma ut på fler internationella tävlingar utomlands. Dessutom har Meja och Moa nyligen fått varsin stor häst som de ska rida ihop sig med.
– Eftersom det här blir Mejas sista internationella ponnyår vill hon rida NM och så klart förbättra sin SM-placering från förra året, då hon tog två brons. Sedan är tanken att Meja ska rida in sig så pass på storhästen att hon 2021 kan följa med när vi åker med Moas och Majkens ponnyer på större tävlingar, säger Malin och fortsätter:
– Moa ska komma i gång med sin nya D-ponny samt försöka ta SM-placering med C-ponnyn, genom att skapa mer rutin i Medelsvår A. Majken har kvalat ena B-ponnyn till SM redan, men planen är att hon även ska kvala den andra.
Majken med B-ponnyn Munsboro Olly, som tidigare tävlades av Moa. Mejas tidigare B-ponny Munsboro Toffee Pop har också fått stanna i familjen och rids i dag av Majken.
… sin träningsfilosofi för framgång:
"Förut tränade de för Lennart Lindelöw, men nu tränar jag dem främst själv och använder mig av ett likande system. Min filosofi är kvalitet framför kvantitet, därför hoppar vi ganska få språng varje träning. Till exempel kan de få hoppa fram på ett par lägre hinder, sedan går vi direkt på banan och är därefter klara. Jag tänker att det är nyttigt för barn, så att de verkligen kan hålla sitt fokus på alla språng genom träningen."
… att få vara på tävling med sina döttrar:
"Det är så häftigt och roligt att få åka på tävlingar tillsammans, att få leva och bo med dem på tävlingsplatsen är nästan som att åka på camping. Sedan har vi även fått en stor bekantskapskrets och mycket kompisar att umgås med när vi är på plats.
Förutom tjejerna har jag en 13-årig son, Mewin. Tidigare red han också och tävlade på LB-nivå, men nu spelar han innebandy."
… funderingarna på att flytta neråt:
"Vi håller koll på gårdar söderut, men har som krav att det måste finnas ridhus och ett bostadshus anpassat för sex personer. Sedan bor vi väldigt bra nu, med ett uppvärmt ridhus hos grannen samt med min mamma boende på gården. Så när vi är i väg på tävling kan vi lita på att det finns en bra backup på hemmaplan som tar hand om de hästar som inte är med.
Barnen blir ju äldre också, så vi få se vart de tar vägen. Flyttar de utomlands till exempel är det ju onödigt för oss att flytta neråt. Men långsiktigt fungerar det inte att flänga runt, i Sverige går det men ska vi satsa mer på tävlingar i Europa blir det väldigt mycket resande härifrån."
Hitta din nästa sadel på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Malin Wikströms smarta lösning för packning av hö: ”Tar ingen plats alls”
- Från hoppryttare och "ponnymamma" till MSV B:1: "En helt ny värld öppnade sig"
- Vädjar till regeringen: ”Ska vi lägga ner utbildningen?”
- Avgiftsfri elitsatsning på gymnasiet omöjlig
- Kör 40 mil för att säsongsdebutera: ”Har inte tränat på terränghinder på månader”
- Lyckad första upplaga av Polcirkelritten: "Var verkligen extra allt"
- Dressyrtävling med höga premier fylldes snabbt: "Vill stötta tävlingsverksamhet i norr"
- De vill skapa bättre förutsättningar för ryttare i norra Sverige
- Hästar misstänks ha knivskurits – polisanmälan gjord
- Ridklubben satsade på körning – och lyckades

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!