Sport
Publicerad: 2016-05-14
Till höger Miguel da Fonseca, hästen "Caffe" och dennes ryttare Malin Bergvall.
Mästaren tipsar – så rider du WE-hindren
En av de riktigt framgångsrika inom working equitation, Miguel da Fonseca, gästade nyligen Sparreholms hästcenter för att dela med sig av sina kunskaper inom grenen. Här berättar han mer om de specifika hindren du stöter på.
Text och foto + illustrationer: Anna Nordin
Enkelslalom
Fem stolpar med sex meter emellan. Rid slalom mellan dem, och håll dig nära stolparna. I Lätt B genomförs hindret i trav. I svår klass rids det i galopp med byte i vart fjärde språng, med enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Ha kontakt med hästen i båda tyglarna, böj med benen och styr inte så mycket. Din häst ska vara så rak som möjligt."
Parallellslalom
Sju stolpar placeras så att hindret rids som en serpentin, där varje raksträcka är sex meter och bågarna tre meter i diameter. I Lätt B rids hindret i trav. I svår klass i galopp med galoppombyte mellan varje båge, cirka två galoppsprång mellan sväng och byte. Allt på enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Var noga med att hela tiden se vart du ska, för att underlätta de snäva svängarna för hästen. Rid rakt emellan varje båge, och sedan halva volter runt stolparna. Om hindret är svårt för hästen kan du göra raksträckorna längre genom att rida förbi stolparna en bit. Då kan du bibehålla hästen rak, till skillnad från om du i stället gör bågarna droppformade för att underlätta."
En rätt genomförd parallellslalom hjälper hästen att aktivera sina bakben.
Extra övning: För att öva upp hästens rakhet kan du rida en slinga mellan stolpe ett och sju – då får du långa raksträckor som får hästen att tänka rakt, och halvcirklarna runt stolparna gör att bakbenen blir aktiva in under hästen.
Grind
Grinden kan vara en trä- eller repgrind som ekipaget ska närma sig utan tvekan, öppna, passera igenom och stänga, på ett sätt som visar att hästen är medveten om och aktivt deltar i själva utförandet. Gångarten i anridningen bestäms av klassens svårighetsgrad. I svår klass sker hela genomförandet med enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Samla galoppen noga fram emot hindret, så att du kan gå direkt ner till skritt. Du kan genomföra hindret långsamt, men stanna inte förrän du är helt klar."
Bro
En träbro som är cirka fyra meter lång ska passeras utan tvekan. Så länge någon hov är på bron ska det vara skritt i alla klasser. Ju svårare klass desto högre gångart i anridningen, vilket försvårar för dig som ryttare att undvika tvekan vid avbrottet. I svår klass rids hindret på enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Låt hästen länga halsen över bron, det visar domarna att den är avslappnad. Förbered inte ny galopp förrän alla hovar lämnat bron, så undviker du att visa spänning. Gör allt lugnt, som om du inte hade några bekymmer alls och hade all tid i världen. Förbered allt noga."
Klocka i korridor
En korridor som är cirka fyra meter lång och en och en halv meter bred byggs av bommar. I bortre änden finns en klocka på en stolpe. Ekipaget ska gå in i korridoren, göra halt, ryttaren ringer i klockan och därefter ryggar man ut. Från och med medelsvår klass kan korridoren vara L-formad.
Miguels kommentar: "Hästen ska alltid vänta på din signal innan den går. Även efter att du ringt i klockan, klockan i sig får inte bli en signal att börja rygga. Du ska kunna röra dig i sadeln till exempel, hästen ska ändå stå still tills du ger den ryggningssignalen. Var noga med detta när du övar, eftersom hästens stillhet är av stor betydelse för att få ett bra betyg."
Två tunnor
En åttvolt rids runt två tunnor, och startas och avslutas mellan tunnorna. Gångarten avgörs av svårighetsgraden på klassen. I svår klass är det galopp på enhandsfattning, med byte i språnget vid byte av volt, som gäller. Från medelsvår klass kan hindret även kombineras med att efter åttvolten göra halt mellan tunnorna. För att därefter rygga en åtta och avsluta med en ny halt mellan tunnorna.
Miguels kommentar: "Var noga med att ha samma storlek på båda volterna. Ett byte i språnget ska placeras precis mitt emellan tunnorna. Ett enkelt byte (liksom skrittsteg från trav) ska placeras så att du skrittar både före och efter mitten, totalt tre till fem skrittsteg."
Lans ur/i tunna samt ring
Ryttaren ska kunna ta upp, samt lämna, lansen i tunnan utan att hästen reagerar negativt eller byter gångart. Hindret får förekomma först i Lätt C och i lätt klass är gångarten valfri. Från och med medelsvår ska det ske i galopp.
Ringen sitter på en ställning, till exempel ett hinderstöd eller en silhuett av en tjur. Det är anridningen som ska bedömas (man kan bli godkänd även om man missar att fånga ringen), och den ska simulera anridningen mot en tjur – på ett lugnt och kontrollerat sätt. Hästen ska inte reagera på lansen eller ringhållaren. Gångarten avgörs av svårighetsgraden på klassen, samma som för lans ur/i tunna.
Miguels kommentar: "Om du har en häst som tar stora kliv i galoppen behöver du vara snabbare med att få lansen i position efter att du har tagit upp den. Då blir det också än viktigare att förbereda i god tid, samla galoppen, få hästen att korta steget och röra sig långsamt, för att ge dig själv mer tid."
1. Eftergiften är A och O:
– Om du har för mycket tryck med skänkeln, och en ständig förhållning utan eftergift i handen, kommer din häst att bli stressad. Var noga med att ge efter när hästen gör som du vill, det är det som ger ett harmoniskt samspel.
2. Spara sporrarna:
– Använd inte sporrar i onödan. När du kommer upp på högre nivå, med snäva svängar och snabba ändringar, kommer du att behöva dem. Så spara dem till dess.
3. Överge inte hästen:
– Om hästen är stressad får du inte lämna den ensam. Den behöver då kontakt på båda tyglarna och att du kommunicerar med den. Det är stor skillnad på att ha lätt kontakt och på att ha ingen kontakt. Att kommunicera med hästen gör den trygg, då kommer den till slut att kunna slappna av.
Liknande webbartiklar
- WE med en världsmästare
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj
- Enkät: Hoppet om det ideala avstampet
- Utmaning – sidvärts med bom: ”Ett av mina favorithinder”
- Åsa rider VM på sin kallblodstravare: ”Jag är otroligt stolt och glad”
- Är det en blivande hoppstjärna, månntro?
- Henrik om kattdramat: "Tänkte hoppas han inte ser den"
- Arbottna bjuder på hinder som återspeglar lokala området: ”Vill ge en glimt av Muskö”
- Designtävlingen "Stallhindret" gav engagemang – och en ny hinderpark
- Samarbete kring teknik för mer hållbara hopphästar – vill bidra till färre skador
relaterade artiklar

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!