Sport
Publicerad: 2016-05-14
Till höger Miguel da Fonseca, hästen "Caffe" och dennes ryttare Malin Bergvall.
Mästaren tipsar – så rider du WE-hindren
En av de riktigt framgångsrika inom working equitation, Miguel da Fonseca, gästade nyligen Sparreholms hästcenter för att dela med sig av sina kunskaper inom grenen. Här berättar han mer om de specifika hindren du stöter på.
Text och foto + illustrationer: Anna Nordin
Enkelslalom
Fem stolpar med sex meter emellan. Rid slalom mellan dem, och håll dig nära stolparna. I Lätt B genomförs hindret i trav. I svår klass rids det i galopp med byte i vart fjärde språng, med enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Ha kontakt med hästen i båda tyglarna, böj med benen och styr inte så mycket. Din häst ska vara så rak som möjligt."
Parallellslalom
Sju stolpar placeras så att hindret rids som en serpentin, där varje raksträcka är sex meter och bågarna tre meter i diameter. I Lätt B rids hindret i trav. I svår klass i galopp med galoppombyte mellan varje båge, cirka två galoppsprång mellan sväng och byte. Allt på enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Var noga med att hela tiden se vart du ska, för att underlätta de snäva svängarna för hästen. Rid rakt emellan varje båge, och sedan halva volter runt stolparna. Om hindret är svårt för hästen kan du göra raksträckorna längre genom att rida förbi stolparna en bit. Då kan du bibehålla hästen rak, till skillnad från om du i stället gör bågarna droppformade för att underlätta."
En rätt genomförd parallellslalom hjälper hästen att aktivera sina bakben.
Extra övning: För att öva upp hästens rakhet kan du rida en slinga mellan stolpe ett och sju – då får du långa raksträckor som får hästen att tänka rakt, och halvcirklarna runt stolparna gör att bakbenen blir aktiva in under hästen.
Grind
Grinden kan vara en trä- eller repgrind som ekipaget ska närma sig utan tvekan, öppna, passera igenom och stänga, på ett sätt som visar att hästen är medveten om och aktivt deltar i själva utförandet. Gångarten i anridningen bestäms av klassens svårighetsgrad. I svår klass sker hela genomförandet med enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Samla galoppen noga fram emot hindret, så att du kan gå direkt ner till skritt. Du kan genomföra hindret långsamt, men stanna inte förrän du är helt klar."
Bro
En träbro som är cirka fyra meter lång ska passeras utan tvekan. Så länge någon hov är på bron ska det vara skritt i alla klasser. Ju svårare klass desto högre gångart i anridningen, vilket försvårar för dig som ryttare att undvika tvekan vid avbrottet. I svår klass rids hindret på enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Låt hästen länga halsen över bron, det visar domarna att den är avslappnad. Förbered inte ny galopp förrän alla hovar lämnat bron, så undviker du att visa spänning. Gör allt lugnt, som om du inte hade några bekymmer alls och hade all tid i världen. Förbered allt noga."
Klocka i korridor
En korridor som är cirka fyra meter lång och en och en halv meter bred byggs av bommar. I bortre änden finns en klocka på en stolpe. Ekipaget ska gå in i korridoren, göra halt, ryttaren ringer i klockan och därefter ryggar man ut. Från och med medelsvår klass kan korridoren vara L-formad.
Miguels kommentar: "Hästen ska alltid vänta på din signal innan den går. Även efter att du ringt i klockan, klockan i sig får inte bli en signal att börja rygga. Du ska kunna röra dig i sadeln till exempel, hästen ska ändå stå still tills du ger den ryggningssignalen. Var noga med detta när du övar, eftersom hästens stillhet är av stor betydelse för att få ett bra betyg."
Två tunnor
En åttvolt rids runt två tunnor, och startas och avslutas mellan tunnorna. Gångarten avgörs av svårighetsgraden på klassen. I svår klass är det galopp på enhandsfattning, med byte i språnget vid byte av volt, som gäller. Från medelsvår klass kan hindret även kombineras med att efter åttvolten göra halt mellan tunnorna. För att därefter rygga en åtta och avsluta med en ny halt mellan tunnorna.
Miguels kommentar: "Var noga med att ha samma storlek på båda volterna. Ett byte i språnget ska placeras precis mitt emellan tunnorna. Ett enkelt byte (liksom skrittsteg från trav) ska placeras så att du skrittar både före och efter mitten, totalt tre till fem skrittsteg."
Lans ur/i tunna samt ring
Ryttaren ska kunna ta upp, samt lämna, lansen i tunnan utan att hästen reagerar negativt eller byter gångart. Hindret får förekomma först i Lätt C och i lätt klass är gångarten valfri. Från och med medelsvår ska det ske i galopp.
Ringen sitter på en ställning, till exempel ett hinderstöd eller en silhuett av en tjur. Det är anridningen som ska bedömas (man kan bli godkänd även om man missar att fånga ringen), och den ska simulera anridningen mot en tjur – på ett lugnt och kontrollerat sätt. Hästen ska inte reagera på lansen eller ringhållaren. Gångarten avgörs av svårighetsgraden på klassen, samma som för lans ur/i tunna.
Miguels kommentar: "Om du har en häst som tar stora kliv i galoppen behöver du vara snabbare med att få lansen i position efter att du har tagit upp den. Då blir det också än viktigare att förbereda i god tid, samla galoppen, få hästen att korta steget och röra sig långsamt, för att ge dig själv mer tid."
1. Eftergiften är A och O:
– Om du har för mycket tryck med skänkeln, och en ständig förhållning utan eftergift i handen, kommer din häst att bli stressad. Var noga med att ge efter när hästen gör som du vill, det är det som ger ett harmoniskt samspel.
2. Spara sporrarna:
– Använd inte sporrar i onödan. När du kommer upp på högre nivå, med snäva svängar och snabba ändringar, kommer du att behöva dem. Så spara dem till dess.
3. Överge inte hästen:
– Om hästen är stressad får du inte lämna den ensam. Den behöver då kontakt på båda tyglarna och att du kommunicerar med den. Det är stor skillnad på att ha lätt kontakt och på att ha ingen kontakt. Att kommunicera med hästen gör den trygg, då kommer den till slut att kunna slappna av.
Liknande webbartiklar
- WE med en världsmästare
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj
- Enkät: Hoppet om det ideala avstampet
- Utmaning – sidvärts med bom: ”Ett av mina favorithinder”
- Åsa rider VM på sin kallblodstravare: ”Jag är otroligt stolt och glad”
- Är det en blivande hoppstjärna, månntro?
- Henrik om kattdramat: "Tänkte hoppas han inte ser den"
- Arbottna bjuder på hinder som återspeglar lokala området: ”Vill ge en glimt av Muskö”
- Designtävlingen "Stallhindret" gav engagemang – och en ny hinderpark
- Samarbete kring teknik för mer hållbara hopphästar – vill bidra till färre skador

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!