Till höger Miguel da Fonseca, hästen "Caffe" och dennes ryttare Malin Bergvall.
En av de riktigt framgångsrika inom working equitation, Miguel da Fonseca, gästade nyligen Sparreholms hästcenter för att dela med sig av sina kunskaper inom grenen. Här berättar han mer om de specifika hindren du stöter på.
Text och foto + illustrationer: Anna Nordin
Enkelslalom
Fem stolpar med sex meter emellan. Rid slalom mellan dem, och håll dig nära stolparna. I Lätt B genomförs hindret i trav. I svår klass rids det i galopp med byte i vart fjärde språng, med enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Ha kontakt med hästen i båda tyglarna, böj med benen och styr inte så mycket. Din häst ska vara så rak som möjligt."
Parallellslalom
Sju stolpar placeras så att hindret rids som en serpentin, där varje raksträcka är sex meter och bågarna tre meter i diameter. I Lätt B rids hindret i trav. I svår klass i galopp med galoppombyte mellan varje båge, cirka två galoppsprång mellan sväng och byte. Allt på enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Var noga med att hela tiden se vart du ska, för att underlätta de snäva svängarna för hästen. Rid rakt emellan varje båge, och sedan halva volter runt stolparna. Om hindret är svårt för hästen kan du göra raksträckorna längre genom att rida förbi stolparna en bit. Då kan du bibehålla hästen rak, till skillnad från om du i stället gör bågarna droppformade för att underlätta."
En rätt genomförd parallellslalom hjälper hästen att aktivera sina bakben.
Extra övning: För att öva upp hästens rakhet kan du rida en slinga mellan stolpe ett och sju – då får du långa raksträckor som får hästen att tänka rakt, och halvcirklarna runt stolparna gör att bakbenen blir aktiva in under hästen.
Grind
Grinden kan vara en trä- eller repgrind som ekipaget ska närma sig utan tvekan, öppna, passera igenom och stänga, på ett sätt som visar att hästen är medveten om och aktivt deltar i själva utförandet. Gångarten i anridningen bestäms av klassens svårighetsgrad. I svår klass sker hela genomförandet med enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Samla galoppen noga fram emot hindret, så att du kan gå direkt ner till skritt. Du kan genomföra hindret långsamt, men stanna inte förrän du är helt klar."
Bro
En träbro som är cirka fyra meter lång ska passeras utan tvekan. Så länge någon hov är på bron ska det vara skritt i alla klasser. Ju svårare klass desto högre gångart i anridningen, vilket försvårar för dig som ryttare att undvika tvekan vid avbrottet. I svår klass rids hindret på enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Låt hästen länga halsen över bron, det visar domarna att den är avslappnad. Förbered inte ny galopp förrän alla hovar lämnat bron, så undviker du att visa spänning. Gör allt lugnt, som om du inte hade några bekymmer alls och hade all tid i världen. Förbered allt noga."
Klocka i korridor
En korridor som är cirka fyra meter lång och en och en halv meter bred byggs av bommar. I bortre änden finns en klocka på en stolpe. Ekipaget ska gå in i korridoren, göra halt, ryttaren ringer i klockan och därefter ryggar man ut. Från och med medelsvår klass kan korridoren vara L-formad.
Miguels kommentar: "Hästen ska alltid vänta på din signal innan den går. Även efter att du ringt i klockan, klockan i sig får inte bli en signal att börja rygga. Du ska kunna röra dig i sadeln till exempel, hästen ska ändå stå still tills du ger den ryggningssignalen. Var noga med detta när du övar, eftersom hästens stillhet är av stor betydelse för att få ett bra betyg."
Två tunnor
En åttvolt rids runt två tunnor, och startas och avslutas mellan tunnorna. Gångarten avgörs av svårighetsgraden på klassen. I svår klass är det galopp på enhandsfattning, med byte i språnget vid byte av volt, som gäller. Från medelsvår klass kan hindret även kombineras med att efter åttvolten göra halt mellan tunnorna. För att därefter rygga en åtta och avsluta med en ny halt mellan tunnorna.
Miguels kommentar: "Var noga med att ha samma storlek på båda volterna. Ett byte i språnget ska placeras precis mitt emellan tunnorna. Ett enkelt byte (liksom skrittsteg från trav) ska placeras så att du skrittar både före och efter mitten, totalt tre till fem skrittsteg."
Lans ur/i tunna samt ring
Ryttaren ska kunna ta upp, samt lämna, lansen i tunnan utan att hästen reagerar negativt eller byter gångart. Hindret får förekomma först i Lätt C och i lätt klass är gångarten valfri. Från och med medelsvår ska det ske i galopp.
Ringen sitter på en ställning, till exempel ett hinderstöd eller en silhuett av en tjur. Det är anridningen som ska bedömas (man kan bli godkänd även om man missar att fånga ringen), och den ska simulera anridningen mot en tjur – på ett lugnt och kontrollerat sätt. Hästen ska inte reagera på lansen eller ringhållaren. Gångarten avgörs av svårighetsgraden på klassen, samma som för lans ur/i tunna.
Miguels kommentar: "Om du har en häst som tar stora kliv i galoppen behöver du vara snabbare med att få lansen i position efter att du har tagit upp den. Då blir det också än viktigare att förbereda i god tid, samla galoppen, få hästen att korta steget och röra sig långsamt, för att ge dig själv mer tid."
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
Den belgiska distanstränaren, och tidigare landslagsledaren, Pierre Arnould har stängts av i 20 månader och fått böter för att ha förfalskat i hästpass.
Använde en veterinärs stämpel för att ge sken av att hästar vaccinerats
Under fredagen meddelade det brittiska kungahuset att prins Philip, drottning Elisabeths make, avlidit 99 år gammal.
I veckans tävling, i samarbete med Schockemöhle Sports, kan du vinna ett par sprillans nya ridbyxor som både är stilrena och bekväma.
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har blivit föräldrar. Det är International Jumping Riders Club som berättar om den glädjande nyheten.
Babyboomen bland hoppeliten fortsätter – Guerdat blev pappa tidigare i veckan
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje.
Det är dags att välkomna ett gäng med nya experter till Hippson.se. Den första att presenteras är ingen mindre än tränaren Lennart Lindelöw.
"Det absolut roligaste med att vara tränare är följa elevernas utveckling"
Louise Chatteli och hästen Hannibal brukar besöka sjuka barn. På grund av spridningen av EHV-1 kan hon inte bedriva sin verksamhet i nuläget.
Rider alla hoppryttare i snabb galopp och dressyrryttare i ”möösgalopp”? Kajsa Boström menar att rätt utbildade ryttare väljer rätt tempo till det de ska göra.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!