Sport
Publicerad: 2016-05-14
Till höger Miguel da Fonseca, hästen "Caffe" och dennes ryttare Malin Bergvall.
Mästaren tipsar – så rider du WE-hindren
En av de riktigt framgångsrika inom working equitation, Miguel da Fonseca, gästade nyligen Sparreholms hästcenter för att dela med sig av sina kunskaper inom grenen. Här berättar han mer om de specifika hindren du stöter på.
Text och foto + illustrationer: Anna Nordin
Enkelslalom
Fem stolpar med sex meter emellan. Rid slalom mellan dem, och håll dig nära stolparna. I Lätt B genomförs hindret i trav. I svår klass rids det i galopp med byte i vart fjärde språng, med enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Ha kontakt med hästen i båda tyglarna, böj med benen och styr inte så mycket. Din häst ska vara så rak som möjligt."
Parallellslalom
Sju stolpar placeras så att hindret rids som en serpentin, där varje raksträcka är sex meter och bågarna tre meter i diameter. I Lätt B rids hindret i trav. I svår klass i galopp med galoppombyte mellan varje båge, cirka två galoppsprång mellan sväng och byte. Allt på enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Var noga med att hela tiden se vart du ska, för att underlätta de snäva svängarna för hästen. Rid rakt emellan varje båge, och sedan halva volter runt stolparna. Om hindret är svårt för hästen kan du göra raksträckorna längre genom att rida förbi stolparna en bit. Då kan du bibehålla hästen rak, till skillnad från om du i stället gör bågarna droppformade för att underlätta."
En rätt genomförd parallellslalom hjälper hästen att aktivera sina bakben.
Extra övning: För att öva upp hästens rakhet kan du rida en slinga mellan stolpe ett och sju – då får du långa raksträckor som får hästen att tänka rakt, och halvcirklarna runt stolparna gör att bakbenen blir aktiva in under hästen.
Grind
Grinden kan vara en trä- eller repgrind som ekipaget ska närma sig utan tvekan, öppna, passera igenom och stänga, på ett sätt som visar att hästen är medveten om och aktivt deltar i själva utförandet. Gångarten i anridningen bestäms av klassens svårighetsgrad. I svår klass sker hela genomförandet med enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Samla galoppen noga fram emot hindret, så att du kan gå direkt ner till skritt. Du kan genomföra hindret långsamt, men stanna inte förrän du är helt klar."
Bro
En träbro som är cirka fyra meter lång ska passeras utan tvekan. Så länge någon hov är på bron ska det vara skritt i alla klasser. Ju svårare klass desto högre gångart i anridningen, vilket försvårar för dig som ryttare att undvika tvekan vid avbrottet. I svår klass rids hindret på enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Låt hästen länga halsen över bron, det visar domarna att den är avslappnad. Förbered inte ny galopp förrän alla hovar lämnat bron, så undviker du att visa spänning. Gör allt lugnt, som om du inte hade några bekymmer alls och hade all tid i världen. Förbered allt noga."
Klocka i korridor
En korridor som är cirka fyra meter lång och en och en halv meter bred byggs av bommar. I bortre änden finns en klocka på en stolpe. Ekipaget ska gå in i korridoren, göra halt, ryttaren ringer i klockan och därefter ryggar man ut. Från och med medelsvår klass kan korridoren vara L-formad.
Miguels kommentar: "Hästen ska alltid vänta på din signal innan den går. Även efter att du ringt i klockan, klockan i sig får inte bli en signal att börja rygga. Du ska kunna röra dig i sadeln till exempel, hästen ska ändå stå still tills du ger den ryggningssignalen. Var noga med detta när du övar, eftersom hästens stillhet är av stor betydelse för att få ett bra betyg."
Två tunnor
En åttvolt rids runt två tunnor, och startas och avslutas mellan tunnorna. Gångarten avgörs av svårighetsgraden på klassen. I svår klass är det galopp på enhandsfattning, med byte i språnget vid byte av volt, som gäller. Från medelsvår klass kan hindret även kombineras med att efter åttvolten göra halt mellan tunnorna. För att därefter rygga en åtta och avsluta med en ny halt mellan tunnorna.
Miguels kommentar: "Var noga med att ha samma storlek på båda volterna. Ett byte i språnget ska placeras precis mitt emellan tunnorna. Ett enkelt byte (liksom skrittsteg från trav) ska placeras så att du skrittar både före och efter mitten, totalt tre till fem skrittsteg."
Lans ur/i tunna samt ring
Ryttaren ska kunna ta upp, samt lämna, lansen i tunnan utan att hästen reagerar negativt eller byter gångart. Hindret får förekomma först i Lätt C och i lätt klass är gångarten valfri. Från och med medelsvår ska det ske i galopp.
Ringen sitter på en ställning, till exempel ett hinderstöd eller en silhuett av en tjur. Det är anridningen som ska bedömas (man kan bli godkänd även om man missar att fånga ringen), och den ska simulera anridningen mot en tjur – på ett lugnt och kontrollerat sätt. Hästen ska inte reagera på lansen eller ringhållaren. Gångarten avgörs av svårighetsgraden på klassen, samma som för lans ur/i tunna.
Miguels kommentar: "Om du har en häst som tar stora kliv i galoppen behöver du vara snabbare med att få lansen i position efter att du har tagit upp den. Då blir det också än viktigare att förbereda i god tid, samla galoppen, få hästen att korta steget och röra sig långsamt, för att ge dig själv mer tid."
1. Eftergiften är A och O:
– Om du har för mycket tryck med skänkeln, och en ständig förhållning utan eftergift i handen, kommer din häst att bli stressad. Var noga med att ge efter när hästen gör som du vill, det är det som ger ett harmoniskt samspel.
2. Spara sporrarna:
– Använd inte sporrar i onödan. När du kommer upp på högre nivå, med snäva svängar och snabba ändringar, kommer du att behöva dem. Så spara dem till dess.
3. Överge inte hästen:
– Om hästen är stressad får du inte lämna den ensam. Den behöver då kontakt på båda tyglarna och att du kommunicerar med den. Det är stor skillnad på att ha lätt kontakt och på att ha ingen kontakt. Att kommunicera med hästen gör den trygg, då kommer den till slut att kunna slappna av.
Liknande webbartiklar
- WE med en världsmästare
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj
- Enkät: Hoppet om det ideala avstampet
- Utmaning – sidvärts med bom: ”Ett av mina favorithinder”
- Åsa rider VM på sin kallblodstravare: ”Jag är otroligt stolt och glad”
- Är det en blivande hoppstjärna, månntro?
- Henrik om kattdramat: "Tänkte hoppas han inte ser den"
- Arbottna bjuder på hinder som återspeglar lokala området: ”Vill ge en glimt av Muskö”
- Designtävlingen "Stallhindret" gav engagemang – och en ny hinderpark
- Samarbete kring teknik för mer hållbara hopphästar – vill bidra till färre skador
relaterade artiklar

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

"Allt var sannerligen inte bättre förr"
Kerstin André blickar tillbaka och framåt från sidlinjen och synar bedömningstrender och menar att vi inte får bli förblindade av skönheten.
"I dag ser domarna på spänning i en häst på ett annat sätt, det belönas inte"

Hästarna fick inte gå ut i hage
Flera boxar var söndersparkade och det fanns tecken på att hästarna inte hade varit ute i hagen på flera dagar vid länsstyrelsens besök.

Se Maria Gretzer i Mästarnas mästare
Det har blivit dags för Maria Gretzer att ta plats i TV-rutan. På söndag sänds det första avsnittet med hoppryttarens medverkan.

Satsning på äldre ryttare med föreningsstöd
Funderar din ridklubb på att göra en satsning för era äldre medlemmar? Då finns möjlighet att ta del av ekonomiskt stöd från RF.

Linda är tillbaka i sadeln efter 20 år
Linda Ahl slutade att rida när livspusslet med familj, jobb och häst inte gick ihop. Men nu är hon tillbaka i sadeln och lyckan är total.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Lugna den heta hästen med tömkörning
Även om framåtbjudningen kommer gratis är det lätt hänt att hästen reagerar på tömmarna och att hitta lugnet kräver träning. Karin Engström ger råd.

Hästgård med mycket mark nära Stockholm
I Tungelsta ligger en hästgård med ett stort bostadshus, stall med åtta boxar, två ridbanor, fina hagar och oändligt med ridvägar.

"Älskling jag krympte hästen"
Funderat på att stoppa hästen i tvättmaskinen? Se upp så att det blir rätt program, annars kan du stå där med en söt liten ponny.

Fina ord skapar inte en trygg idrott
I en rapport gjord av polisen Fredrik Gårdare riktas, bland annat, kritik mot Svenska ridsportförbundets agerande i trygghetsarbetet.
"Man glömmer helt inställning, attityd och de som faktiskt är utsatta"

Häst avlivades akut – fem omhändertogs
Vid en djurskyddskontroll på Gotland förra veckan fann länsstyrelsen en häst som var i så dålig form att den fick avlivas akut.

Maria Gretzer bjuder på middag i tv
Vem har lärt Maria Gretzer att mingla? Vem rådde henne att börja med fågelskådning? Häng med på ridsportprofilens middagsbjudning.
Se SVT-programmet Go'kvälls avsnitt med Maria Gretzer som gäst

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

En film som slog an en lyckosträng
En tjatig vinter lider mot sitt slut och Kajsa ser våren an med ett leende. Hon har grubblat över det här med hur vi använder hästar bland annat.
"Vi behöver dem och de behöver oss – det är min övertygelse"

Wilma på väg mot värdscupfinal
2017 åkte hoppryttaren Wilma Hellström till Nederländerna för att träna i sex veckor. Sex år senare är hon fortfarande kvar.
"Jag visste väldigt tidigt att jag ville hålla på med precis det här"

Rosetten är en anrik symbol för prestation
Prisrosettens historia går långt tillbaka i tiden, traditionen att hedra en prestation med rosett härstammar troligtvis från militären. Men vad betyder symbolen?

Bygg styrka med lekfullt markarbete
Lek fram hästens styrka med en markarbetsövning på serpentinbågar. Tränaren Emma Byströms utmaning passar alla ekipage.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!