Till höger Miguel da Fonseca, hästen "Caffe" och dennes ryttare Malin Bergvall.
En av de riktigt framgångsrika inom working equitation, Miguel da Fonseca, gästade nyligen Sparreholms hästcenter för att dela med sig av sina kunskaper inom grenen. Här berättar han mer om de specifika hindren du stöter på.
Text och foto + illustrationer: Anna Nordin
Enkelslalom
Fem stolpar med sex meter emellan. Rid slalom mellan dem, och håll dig nära stolparna. I Lätt B genomförs hindret i trav. I svår klass rids det i galopp med byte i vart fjärde språng, med enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Ha kontakt med hästen i båda tyglarna, böj med benen och styr inte så mycket. Din häst ska vara så rak som möjligt."
Parallellslalom
Sju stolpar placeras så att hindret rids som en serpentin, där varje raksträcka är sex meter och bågarna tre meter i diameter. I Lätt B rids hindret i trav. I svår klass i galopp med galoppombyte mellan varje båge, cirka två galoppsprång mellan sväng och byte. Allt på enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Var noga med att hela tiden se vart du ska, för att underlätta de snäva svängarna för hästen. Rid rakt emellan varje båge, och sedan halva volter runt stolparna. Om hindret är svårt för hästen kan du göra raksträckorna längre genom att rida förbi stolparna en bit. Då kan du bibehålla hästen rak, till skillnad från om du i stället gör bågarna droppformade för att underlätta."
En rätt genomförd parallellslalom hjälper hästen att aktivera sina bakben.
Extra övning: För att öva upp hästens rakhet kan du rida en slinga mellan stolpe ett och sju – då får du långa raksträckor som får hästen att tänka rakt, och halvcirklarna runt stolparna gör att bakbenen blir aktiva in under hästen.
Grind
Grinden kan vara en trä- eller repgrind som ekipaget ska närma sig utan tvekan, öppna, passera igenom och stänga, på ett sätt som visar att hästen är medveten om och aktivt deltar i själva utförandet. Gångarten i anridningen bestäms av klassens svårighetsgrad. I svår klass sker hela genomförandet med enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Samla galoppen noga fram emot hindret, så att du kan gå direkt ner till skritt. Du kan genomföra hindret långsamt, men stanna inte förrän du är helt klar."
Bro
En träbro som är cirka fyra meter lång ska passeras utan tvekan. Så länge någon hov är på bron ska det vara skritt i alla klasser. Ju svårare klass desto högre gångart i anridningen, vilket försvårar för dig som ryttare att undvika tvekan vid avbrottet. I svår klass rids hindret på enhandsfattning.
Miguels kommentar: "Låt hästen länga halsen över bron, det visar domarna att den är avslappnad. Förbered inte ny galopp förrän alla hovar lämnat bron, så undviker du att visa spänning. Gör allt lugnt, som om du inte hade några bekymmer alls och hade all tid i världen. Förbered allt noga."
Klocka i korridor
En korridor som är cirka fyra meter lång och en och en halv meter bred byggs av bommar. I bortre änden finns en klocka på en stolpe. Ekipaget ska gå in i korridoren, göra halt, ryttaren ringer i klockan och därefter ryggar man ut. Från och med medelsvår klass kan korridoren vara L-formad.
Miguels kommentar: "Hästen ska alltid vänta på din signal innan den går. Även efter att du ringt i klockan, klockan i sig får inte bli en signal att börja rygga. Du ska kunna röra dig i sadeln till exempel, hästen ska ändå stå still tills du ger den ryggningssignalen. Var noga med detta när du övar, eftersom hästens stillhet är av stor betydelse för att få ett bra betyg."
Två tunnor
En åttvolt rids runt två tunnor, och startas och avslutas mellan tunnorna. Gångarten avgörs av svårighetsgraden på klassen. I svår klass är det galopp på enhandsfattning, med byte i språnget vid byte av volt, som gäller. Från medelsvår klass kan hindret även kombineras med att efter åttvolten göra halt mellan tunnorna. För att därefter rygga en åtta och avsluta med en ny halt mellan tunnorna.
Miguels kommentar: "Var noga med att ha samma storlek på båda volterna. Ett byte i språnget ska placeras precis mitt emellan tunnorna. Ett enkelt byte (liksom skrittsteg från trav) ska placeras så att du skrittar både före och efter mitten, totalt tre till fem skrittsteg."
Lans ur/i tunna samt ring
Ryttaren ska kunna ta upp, samt lämna, lansen i tunnan utan att hästen reagerar negativt eller byter gångart. Hindret får förekomma först i Lätt C och i lätt klass är gångarten valfri. Från och med medelsvår ska det ske i galopp.
Ringen sitter på en ställning, till exempel ett hinderstöd eller en silhuett av en tjur. Det är anridningen som ska bedömas (man kan bli godkänd även om man missar att fånga ringen), och den ska simulera anridningen mot en tjur – på ett lugnt och kontrollerat sätt. Hästen ska inte reagera på lansen eller ringhållaren. Gångarten avgörs av svårighetsgraden på klassen, samma som för lans ur/i tunna.
Miguels kommentar: "Om du har en häst som tar stora kliv i galoppen behöver du vara snabbare med att få lansen i position efter att du har tagit upp den. Då blir det också än viktigare att förbereda i god tid, samla galoppen, få hästen att korta steget och röra sig långsamt, för att ge dig själv mer tid."
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!