Sport
Publicerad: 2016-03-31
Till höger Miguel da Fonseca, hästen "Caffe" och dennes ryttare Malin Bergvall.
WE med en världsmästare
En av de riktigt framgångsrika inom working equitation, Miguel da Fonseca, gästade nyligen Sparreholms hästcenter – för att dela med sig av sina kunskaper inom grenen. År 2014 var Miguel med i det portugisiska lag som tog VM-guld, han knep dessutom ett individuellt brons.
Text & foto: Anna Nordin
Working equitation (WE) är en gren där samspelet mellan häst och ryttare är av stor betydelse. Miguel menar att du som rider behöver ha förståelse för hästens psyke, personlighet och naturliga beteende för att lyckas.
Han berättar att hans mål inte är att träna hästar, utan att träna deras ryttare att skapa en förtroendefull relation med sin häst.
– Respektera din häst och skapa ett lagarbete vars grund är frivillig och villig samverkan, inte dominans, säger Miguel.
Under dagarna två delade han med sig av sina tips om utförandet av de olika WE-hindren. Deltagarnas förkunskaper varierade, från att aldrig ha testat WE tidigare till att ha tävlat under några år på lätt nivå.
Miguels bästa tips till de svenska WE-ryttarna var:
– Vänj hästarna vid övningarna och lär dem hindren noga, så att de är säkra på sin del i utförandet.
Ryttaren behöver i sin tur ha stor kunskap om hindren i sig och om hur de ska ridas, inte bara ”vägen” igenom utan också tekniken för att genomföra hindret väl.
– Det är dessutom viktigt att veta vilka detaljer som ger höga betyg på tävling, vad domaren tittar på. Så att man fokuserar på rätt saker, säger han.
Hästen ska vara som en scout
För Miguels egen del är de viktigaste egenskaperna han letar efter hos en WE-häst i första hand ett bra huvud, därefter tre bra gångarter.
– Hästen ska vara tillgänglig, alltså mottaglig för ryttarens signaler i varje ögonblick. Jag söker en häst som kan koncentrera sig och fokusera, som har lätt för samling och som är snabb i huvud och ben. Den ska vara som en scout – ”alltid redo”, förklarar han.
Miguel är övertygad om vad det var som gjorde honom till världsmästare i lag och bronsmedaljör individuellt.
– Träning. Mycket träning. Jag rider sex till tio hästar om dagen. Det är också viktigt att träna mentalt, så att man kan hålla fokus under tävling. Att klara att hålla huvudet kallt, samtidigt som hjärnan hela tiden arbetar. Du får inte låta dig distraheras av någon eller något.
Working equitation, eller WE som det ofta kallas, är ett ganska nytt tillskott bland grenarna under Svenska Ridsportförbundets (SvRF:s) paraply.
WE kombinerar fart, fläkt och lydnad och grenen rids i tre delmoment, precis som fälttävlan.
Det första momentet är dressyr. Vanlig dressyr, så när som på att man rider speciella WE-dressyrprogram, att gångarterna inte bedöms och att man i svår klass rider hela programmet på en hand.
Därefter följer teknikmomentet, där du ska visa samspelet mellan häst och ryttare genom att ni tillsammans klarar en bana med lydnadshinder som att rida slalom, öppna en grind, rida ett voltmönster runt tunnor och rygga i mönster. Precis som dressyren bedöms tekniken av en domare utifrån skalan 0–10 på varje hinder. Och svår klass rids på en hand.
Avslutningsvis kommer speedmomentet, som motsvarar hoppningens omhoppning. En bana med teknikhinder ska avklaras på kortast möjliga tid. Det handlar snarare om att ha den lydigaste hästen – som startar och stannar ögonblickligen – än om att rida fortast, om man vill vinna.
Med på kursen var bland andra Malin Bergvall och hennes häst CAF Roy. ”Caffe”, som han kallas till vardags, är tolv år gammal och Malin delar honom med två andra ryttare. De har ägt honom sedan han var fem år och han tävlas även i dressyr och hoppning.
Malin är en hängiven WE-ryttare och hade fått kursen i julklapp av sin familj. Hon är 26 år och har ridit hela sitt liv. Malin har tävlat upp till LA i hoppning och dressyr och började med WE för två år sedan.
– Vi började på LB-nivå och det gick väldigt bra. När vi gick vidare till LA blev jag lite överambitiös och ställde till det en aning för Caffe, så vi valde att gå tillbaka till LB under en period. I år siktar vi på LA igen och kanske även medelsvår, man vet aldrig, säger Malin med glimten i ögat.
Detta efter ett lyckat pass för Miguel, där de bland annat prövade flera av hindren på medelsvår nivå.
Vad tyckte du om Miguel da Fonseca och hans träning?
– Svår fråga. Han var bra på att berätta vad man kan förbättra på hindren, men verkade inte vara riktigt beredd på att alla inte kunde rida dem på svårklassnivå. En av tunnorna stod till exempel max fem meter från väggen. En lusitano kanske klarar det i sömnen, men jag var inte den enda med ett långt halvblod. Vi hade behövt möjligheten att göra volten större, i alla fall till en början.
– För vår del var det både bra och dåligt. Bra för att vi fick utmaningar och fick testa våra gränser, Caffe lade i en helt ny växel och jobbade hårdare än någonsin. Dåligt för att inte ens det räckte ibland, för att klara av hindret på ett bra sätt. Jag gillar inte när jag ber Caffe om något och han ger allt, men ändå misslyckas.
– I allmänhet skulle jag nog säga att han var mer fokuserad på vad som kan bli bättre i utförandet och lite mindre på hur jag som ryttare hjälper hästen dit. Inte allmängiltigt förstås, jag fick några tips där också, men över lag var det nog mer att han pushade och "ställde krav" än att jag faktiskt lärde mig något nytt eller blev bättre på att hjälpa hästen. Å andra sidan lade ju Caffe faktiskt i en helt ny växel och gjorde saker vi inte har kunnat innan, samtidigt som andra saker gick sämre. Som sagt, svår fråga.
Vad är det viktigaste du tar med dig?
– Att Caffe kan mer än jag anar bara jag tror på honom. Därmed kan jag våga ställa lite mer krav på honom och inte bara på mig själv, och lita på att han gör sin del. Att vi behöver öva på att vänta och stå stilla är en annan grej. Och viktigast av allt, att min häst är fantastisk!
FOTNOT: Inom kort kommer ytterligare en artikel från kursen, där Miguel da Fonseca delar med sig av konkreta ridtips.
Liknande webbartiklar
- Pedro Torres lär ut portugisisk lätthet
- Cartaxo gör piaff och passage: "Guld värt med skolhästar som kan sina saker"
- Åsa och kallblodstravaren Lapp Glans gjorde internationell WE-debut
- Working equitation – en gren med stor potential
- Mästaren tipsar – så rider du WE-hindren
- Utmaning – sidvärts med bom: ”Ett av mina favorithinder”
- Åsa rider VM på sin kallblodstravare: ”Jag är otroligt stolt och glad”
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj
- Militärövning intill tävling: ”Surrealistiskt att döma i pågående krig”
- Nu kan du ta en klassiker i ridsport
relaterade artiklar

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!