Sport
Publicerad: 2016-03-31
Till höger Miguel da Fonseca, hästen "Caffe" och dennes ryttare Malin Bergvall.
WE med en världsmästare
En av de riktigt framgångsrika inom working equitation, Miguel da Fonseca, gästade nyligen Sparreholms hästcenter – för att dela med sig av sina kunskaper inom grenen. År 2014 var Miguel med i det portugisiska lag som tog VM-guld, han knep dessutom ett individuellt brons.
Text & foto: Anna Nordin
Working equitation (WE) är en gren där samspelet mellan häst och ryttare är av stor betydelse. Miguel menar att du som rider behöver ha förståelse för hästens psyke, personlighet och naturliga beteende för att lyckas.
Han berättar att hans mål inte är att träna hästar, utan att träna deras ryttare att skapa en förtroendefull relation med sin häst.
– Respektera din häst och skapa ett lagarbete vars grund är frivillig och villig samverkan, inte dominans, säger Miguel.
Under dagarna två delade han med sig av sina tips om utförandet av de olika WE-hindren. Deltagarnas förkunskaper varierade, från att aldrig ha testat WE tidigare till att ha tävlat under några år på lätt nivå.
Miguels bästa tips till de svenska WE-ryttarna var:
– Vänj hästarna vid övningarna och lär dem hindren noga, så att de är säkra på sin del i utförandet.
Ryttaren behöver i sin tur ha stor kunskap om hindren i sig och om hur de ska ridas, inte bara ”vägen” igenom utan också tekniken för att genomföra hindret väl.
– Det är dessutom viktigt att veta vilka detaljer som ger höga betyg på tävling, vad domaren tittar på. Så att man fokuserar på rätt saker, säger han.
Hästen ska vara som en scout
För Miguels egen del är de viktigaste egenskaperna han letar efter hos en WE-häst i första hand ett bra huvud, därefter tre bra gångarter.
– Hästen ska vara tillgänglig, alltså mottaglig för ryttarens signaler i varje ögonblick. Jag söker en häst som kan koncentrera sig och fokusera, som har lätt för samling och som är snabb i huvud och ben. Den ska vara som en scout – ”alltid redo”, förklarar han.
Miguel är övertygad om vad det var som gjorde honom till världsmästare i lag och bronsmedaljör individuellt.
– Träning. Mycket träning. Jag rider sex till tio hästar om dagen. Det är också viktigt att träna mentalt, så att man kan hålla fokus under tävling. Att klara att hålla huvudet kallt, samtidigt som hjärnan hela tiden arbetar. Du får inte låta dig distraheras av någon eller något.
Working equitation, eller WE som det ofta kallas, är ett ganska nytt tillskott bland grenarna under Svenska Ridsportförbundets (SvRF:s) paraply.
WE kombinerar fart, fläkt och lydnad och grenen rids i tre delmoment, precis som fälttävlan.
Det första momentet är dressyr. Vanlig dressyr, så när som på att man rider speciella WE-dressyrprogram, att gångarterna inte bedöms och att man i svår klass rider hela programmet på en hand.
Därefter följer teknikmomentet, där du ska visa samspelet mellan häst och ryttare genom att ni tillsammans klarar en bana med lydnadshinder som att rida slalom, öppna en grind, rida ett voltmönster runt tunnor och rygga i mönster. Precis som dressyren bedöms tekniken av en domare utifrån skalan 0–10 på varje hinder. Och svår klass rids på en hand.
Avslutningsvis kommer speedmomentet, som motsvarar hoppningens omhoppning. En bana med teknikhinder ska avklaras på kortast möjliga tid. Det handlar snarare om att ha den lydigaste hästen – som startar och stannar ögonblickligen – än om att rida fortast, om man vill vinna.
Med på kursen var bland andra Malin Bergvall och hennes häst CAF Roy. ”Caffe”, som han kallas till vardags, är tolv år gammal och Malin delar honom med två andra ryttare. De har ägt honom sedan han var fem år och han tävlas även i dressyr och hoppning.
Malin är en hängiven WE-ryttare och hade fått kursen i julklapp av sin familj. Hon är 26 år och har ridit hela sitt liv. Malin har tävlat upp till LA i hoppning och dressyr och började med WE för två år sedan.
– Vi började på LB-nivå och det gick väldigt bra. När vi gick vidare till LA blev jag lite överambitiös och ställde till det en aning för Caffe, så vi valde att gå tillbaka till LB under en period. I år siktar vi på LA igen och kanske även medelsvår, man vet aldrig, säger Malin med glimten i ögat.
Detta efter ett lyckat pass för Miguel, där de bland annat prövade flera av hindren på medelsvår nivå.
Vad tyckte du om Miguel da Fonseca och hans träning?
– Svår fråga. Han var bra på att berätta vad man kan förbättra på hindren, men verkade inte vara riktigt beredd på att alla inte kunde rida dem på svårklassnivå. En av tunnorna stod till exempel max fem meter från väggen. En lusitano kanske klarar det i sömnen, men jag var inte den enda med ett långt halvblod. Vi hade behövt möjligheten att göra volten större, i alla fall till en början.
– För vår del var det både bra och dåligt. Bra för att vi fick utmaningar och fick testa våra gränser, Caffe lade i en helt ny växel och jobbade hårdare än någonsin. Dåligt för att inte ens det räckte ibland, för att klara av hindret på ett bra sätt. Jag gillar inte när jag ber Caffe om något och han ger allt, men ändå misslyckas.
– I allmänhet skulle jag nog säga att han var mer fokuserad på vad som kan bli bättre i utförandet och lite mindre på hur jag som ryttare hjälper hästen dit. Inte allmängiltigt förstås, jag fick några tips där också, men över lag var det nog mer att han pushade och "ställde krav" än att jag faktiskt lärde mig något nytt eller blev bättre på att hjälpa hästen. Å andra sidan lade ju Caffe faktiskt i en helt ny växel och gjorde saker vi inte har kunnat innan, samtidigt som andra saker gick sämre. Som sagt, svår fråga.
Vad är det viktigaste du tar med dig?
– Att Caffe kan mer än jag anar bara jag tror på honom. Därmed kan jag våga ställa lite mer krav på honom och inte bara på mig själv, och lita på att han gör sin del. Att vi behöver öva på att vänta och stå stilla är en annan grej. Och viktigast av allt, att min häst är fantastisk!
FOTNOT: Inom kort kommer ytterligare en artikel från kursen, där Miguel da Fonseca delar med sig av konkreta ridtips.
Liknande webbartiklar
- Pedro Torres lär ut portugisisk lätthet
- Cartaxo gör piaff och passage: "Guld värt med skolhästar som kan sina saker"
- Åsa och kallblodstravaren Lapp Glans gjorde internationell WE-debut
- Working equitation – en gren med stor potential
- Mästaren tipsar – så rider du WE-hindren
- Parallellslalom hjälper er till balans och rakriktning
- Julia elitsatsar på fritiden: ”Hoppas att det kan vara inspirerande”
- Utmaning – sidvärts med bom: ”Ett av mina favorithinder”
- Åsa rider VM på sin kallblodstravare: ”Jag är otroligt stolt och glad”
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj
relaterade artiklar

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!