Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur träna nafsande häst?


Publicerat: 2016-04-17

Hejsan! 
  
Jag har en energifull hingst på tre och ett halvt år, som just fått en skada som gör att han behöver skritta i tre till sex månader eller mer. Han får bara gå i liten hage. I vanliga fall har han varit lite nafsig när man tar på grimman eller leder honom, pillar med hans huvud och så vidare. Han ser inte arg ut när han nafsas och han är väldigt pillig med sin mule jämt. Det bästa har varit att ignorera detta och det har inte stört något, då han nafsas mindre när han arbetat. Då har man känt att det kommer fortsätta att bli bättre.
  
Vi är nu inne i tredje veckans vila och han nafsar på allt han kommer åt, oavsett vad jag gör med honom. Vet inte hur jag ska hantera det, då det inte går att ignorera eftersom han håller på konstant och ibland ger ett nyp. Enda gången han lägger av är när han äter. Hur ska jag få honom att sluta nafsa när stimulans inte kan ges närmsta tiden i annan form än mat (hö och halm), två promenader per dag genom ridning/tömkörning/vid hand och liten hage? Har kollat tänderna...


Anna Lundbergs svar:

Hej!
  
Tråkigt att läsa att din häst är skadad och måste hållas i stillhet, jag lider med både din häst och dig. Din häst verkar vara nyfiken och du gör alldeles rätt i att ignorera när han nafsar, det är helt enkelt hans sätt att undersöka omgivningen. Att detta beteende ökat i och med boxvilan tolkar jag som ett tecken på frustration. Han förstår inte varför rutinerna ändras, att han inte får gå i hagen med de andra hästarna utan hålls på box.
Försök att minska din hästs frustration så gott du kan. Se till att han alltid har sällskap av en annan häst i boxen bredvid. Finns det flera hästar i stallet kan de turas om att vara ”sällskapshäst” till din häst. Se till att din häst har grovfoder, gärna fri tillgång, och att han har god uppsikt över omgivningarna.
Det kanske går att ordna så att du kan öppna fönstret i boxen, så att han kan sticka ut huvudet och hålla koll? Borsta, massera, klia och försök att träna och aktivera din häst – men se till att öka svårighetsgraden långsamt så att träningen inte ökar frustrationen.
  
Det är vanligt att man ser att hästar nafsar och bits just i samband med att man försöker lära dem något nytt, och råkar gå för fort framåt så att hästen inte hänger med. Då är det viktigt att man backar, sänker svårighetsgraden och börjar om från början och gör det så enkelt att hästen med lätthet klarar det man ber om. Detta så att man kan berömma hästen ordentligt när den gör rätt.
I ditt fall, med en häst som måste stå på boxvila, handlar frustrationen troligtvis inte om att du tränar nya saker och det är svårt att ändra något, boxvilan är kanske ett måste. För dig handlar det snarare om att komma på något som du kan aktivera och träna din häst på, utan att det påverkar vård och rehabilitering. Diskutera med din veterinär för att få tips på övningar och beteenden som du kan träna din häst i, utan att det är någon risk att det påverkar vården.
  
Det kan kanske funka att du i boxen lär din häst att följa ett speciellt föremål och beröra detta med nosen, något som kallas ”target”-träning. Utifrån detta kan du sen utveckla olika lekar som ”kurragömma”, där din häst ska leta rätt på det speciella föremålet eller ”sparka fotboll” med nosen. För att komma igång – välj ett för hästen nytt föremål som väcker intresse. Till exempel en hink eller en boll. Ställ föremålet så pass nära att det nästan är i vägen för din häst så att han inte kan undvika att komma nära det. Oh belöna med klapp, röst och/eller godis direkt när han nuddar vid det.
Viktigt är att du belönar precis när hästen gör rätt, till exempel buffar på bollen, och att du inte blir sen med belöningen och belönar när hästen hunnit börja nafsa för att få tag på godiset. För då blir det nafsningarna du förstärker.
Att träna hästen att snudda vid/nosa/putta på ett speciellt föremål, till exempel en kon, är användbart även efter boxvilan. Du kan till exempel använda detta med att hästen ska gå fram och putta på koner när du sedan ska träna lastning. När din häst är så pass vältränad att han gör allt för att få putta på en kon, så ställer du upp en lång rad med koner med start från stallbacken via lämmen och ända in i transporten. Genom att putta på konerna en efter en har han till slut hamnat inne i transporten.
  
Just detta med hästar som ska hållas på boxvila och som sen får börja gå kortare promenader visar ofta på att hästen har ett behov av att få röra sig. Det kan vara näst intill omöjligt att hålla hästen när det äntligen är dags att få börja skritta den några minuter. För att minska risken att hästen sliter sig, med skaderisker för både hästen och människan i andra änden på grimskaftet, gäller det att ha en lydig häst som lyder stoppsignalen – trots att hela kroppen vill sträcka iväg i galopp.
Viktigt är att man försöker förebygga att hästen drar iväg genom att vara steget före, att man använder sig av saker som lockar och fångar hästens uppmärksamhet så att man kan avleda hästen. Till exempel bommar på marken lite kors och tvärs så att hästen behöver tänka var han ska sätta ner hovarna, kanske ett par hinkar med morötter som står utställda lite här och där som man går fram till och där hästen får en liten ätpaus, en slalombana av hinderstöd, tussar med hushållspapper som ligger lite utspritt som hästen kan gå fram till och nosa på, och så vidare. Att hålla till på ett inhägnat område eller i ett ridhus är bra ur säkerhetssynpunkt ifall att hästen drar.
  
En annan bra sak som du redan gör, men som kanske går att utveckla ytterligare, är att du ger din häst olika typer av grovfoder (halm och hö) då detta ökar födosökstiden. Frilevande hästar ägnar en stor del av dygnet åt att söka efter föda, vilket du ska försöka utnyttja så gott du kan för att aktivera din häst. Har man en lite mer kräsen häst så ökar födosökstiden rejält om man blandar ihop olika grovfoder, så att hästen måste plocka strå för strå för att få tag på de godaste.
Grenar av olika sorters trädslag att gnaga på är ett annat tips, särskilt så här på våren verkar de vara goda att gnaga barken av. Att stoppa in saker i boxen som hästen kan nosa på och undersöka är ett annat sätt att aktivera hästen och att avleda den från att bita på dig. Använd fantasin och variera mellan sådant du tror din häst gillar och lukter som din häst kanske helst vill undvika. Kanske du har tillgång till fårskit, ull, en filt som hunden har legat på, du kan ta olika kryddor som till exempel kanel, curry och paprikapulver från skafferiet och krydda med lite här och var. Kanske du upptäcker nya lukt- och smakfavoriter! Musik, ljud och bilder kan vara andra saker som kan fånga din hästs intresse.
Hoppas din häst snart är frisk och slipper boxvila, hör gärna av dig och berätta om det var något som fungerade bättre eller sämre med just din häst. Skulle du få fortsatta problem så tveka inte att höra av dig igen eller att kontakta Sveriges Akademiska Etologer här, genom dem kan du få hjälp av någon som studera både din häst och dig mer i detalj.
  
Till dig som är extra intresserad kan jag tipsa om en artikel från 2012, där några forskare studerat hur man kan få hästen att sluta bita på repen man binder upp hästen med i stallgången. Detta genom att man belönar andra beteenden:
Reduction of biting and chewing of horses using differential reinforcement of other behavior av Adam E. Fox, Shana R. Bailey, Ezra G. Hall & Claire C. St. Peter, Behavioural Processes, 91 (2012), sidan 125–128.
  
Lycka till!
Anna Lundberg
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anna Lundberg:

Anna Lundberg


Anna Lundberg är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion.
Läs mer om Anna här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar