Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Varför bits hästen?


Publicerat: 2016-08-11

Hej! Jag har en häst som nafsar mig. Först slickar han mig på handen och sen biter han i tröjan. Han kan ta flera bittag efter varandra tills han får ett bra grepp och då håller han fast i några sekunder innan han släpper taget. Vad betyder det och hur tränar jag bort? Är det ett tecken på dominans eller gör han det bara för skojs skull?
  
I början såg jag inte det som något större problem eftersom jag inte skadades av det, men när jag inte har haft långärmat på mig har han bitit i huden och jag har fått blåmärken av det. Jag har försökt säga till med bestämd röst och hans namn, men han fortsätter ändå. Det är inte bara mig han gör så mot, utan även mot dem som hälsar på honom och sträcker fram handen. (Obs, rider bettlöst.)


Anna Lundbergs svar:

Hej!
  
Stort tack för din fråga! Detta med nafsande hästar är väldigt vanligt och en sak jag tycker ska tas på större allvar och diskuteras mera. Om våra hundar nafsar och bits så kan det få så allvarliga konsekvenser att man väljer att avliva hunden. Att våra hästar bits, sparkas och tränger in oss mot box- eller spiltväggar tar vi mer eller mindre som en naturlig del av vår relation med hästen och det är många ridskolor som har lappar uppsatta där vi förvarnas om att ”Obs, kan sparkas” eller ”Obs, kan bitas, mata ej” och så vidare. Men vad beror detta på och vad betyder det?
  
Så jag blev väldigt glad för din fråga och att du börjat fundera över vad det kan bero på. Du undrar över om det kan handa om lek eller kanske rang, och visst kan det vara så men det finns fler möjliga alternativ jag vill att du begrundar. Det är svårt för mig att fastställa vad din hästs nafsande beror på eftersom jag inte träffat dig och hästen och den information du skickar är lite knapphändig. Men jag hoppas att mitt resonemang ger dig ledtrådar att fundera vidare på så att du kan komma tillrätta med problemet, både för din och hästens skull. Självklart är du välkommen att återkomma till mig med ytterligare frågor! Ett annat tips är att du kontaktar Sveriges akademiska etologer, en organisation där medlemmarna har en universitetsutbildning inom etologi och djurskydd. Medlemmarna finns spridda över hela landet och förhoppningsvis kan du få kontakt med någon som kan hjälpa dig på plats.
  
Varför nafsas då din, och många andra av våra hästar? Smärta och obehag är saker som kan leda till att hästen nafsas och bits. Hästen är ett flyktdjur som främst försöker komma undan fara och obehag genom att fly men blir den trängd eller överraskad kan den försvara sig genom att bitas. T ex en häst som har ont i ryggen, lider av sadeltvång eller kopplar sadel och ridning till obehag, kan bitas när man kommer för att lägga på sadeln eller när man spänner sadelgjorden. På din beskrivning verkar det som detta med nafsandet är något nytt beteende som din häst börjat med på sistone och du ska ha en eloge över att du reflekterat i ett tidigt stadie över vad detta kan bero på. Många gånger blir vi ”hemmablinda” och accepterar en hel del saker som en del av vår relation med hästen, t ex att den bits, istället för att lösa problemet.
  
Genom den dagliga visiteringen och genom att studera hästens beteende lär man känna just sin häst vilket är otroligt viktigt för att upptäcka skador och sjukdom. Om vi lär känna vår häst så väl att vi märker av redan små förändringar så kan vi agera och kanske till och med förhindra att skador och problem utvecklas. Om man upptäcker något annorlunda, konstigt, nytt, något beteende som kanske försvunnit ur hästens repertoar eller om man börjar se ett mönster man inte tidigare lagt märke till så är det första man ska göra att undersöka om hästen är har ont eller har drabbats av någon sjukdom med hjälp av en veterinär. När man uteslutit smärta och sjukdom går man vidare och fortsätter fundera över bakomliggande orsaker till hästens beteende.
  
Här brukar jag fundera vidare på hästens naturliga beteende och hur frilevande hästar gör. Att se hästen utifrån biologiska varelse den är hjälper oss att förstå vad vi ser hos den tama häst vi har i stallet hemma. När det kommer till nafsande och bitande och kopplingen till naturligt beteende så ser vi att dessa beteenden används som signaler hästarna emellan.
  
Nafs och bett kan ha olika betydelse som hot, lek, uppvaktning, mm. T ex om de milda hotsignalerna, där hästen med blick, öron, mun och annat kroppsspråk, visar att den andra hästen ska gå undan, inte fungerar så kan hotsignalerna öka så att den hotande hästen biter den andra hästen. Om detta inte fungerar så eskalerar signalerna ytterligare och kan övergå till hot om sparkar och vidare till riktiga sparkar. Utöver detta så vet vi att hästar som lever i samma flock bildar parband och hästar i nära relationer, även så kallade putsarkompisar, brukar bita, nafsa och klia varandra. Detta sker framför allt kring manke, bog, mankam, rygg och de områden som hästarna har svårt att komma åt själva.
  
När hingsten uppvaktar och betäcker stoet förekommer nafsande och bett. Även när hästar leker med varandra eller med olika föremål så förekommer dessa beteenden. Vi ser också att våra hästar nafsar och biter när de när de undersöker saker och när de födosöker. Dessa olika situationer, där hästen nafsas och bits, ser olika ut, och vi har oftast inga problem med att särskilja på de olika betydelserna av nafsande och bett eftersom sammanhanget och hästens övriga kroppsspråk är olika mellan de olika situationerna.
  
Du beskriver att din häst ofta börjar med att slicka för att sen övergå till nafs och hårda bett, att han nafsar dig på händer och armar och att även andra människor kan bli bitna när de sträcker fram handen för att hälsa och klappa honom. Du beskriver också att han ofta håller kvar sitt ”bit-tag” en stund innan han släpper taget. Det verkar som att detta beteende har utvecklats under våren (du har hunnit byta från långärmat till kortärmat). Eller när började beteendet? Hände det plötsligt att han började bitas eller har det utvecklats och ökat successivt? I vilka situationer förekommer det? Kan du koppla det med några andra faktorer? Kanske en viss plats? En viss tid? I samband med vissa andra händelser? T ex i närvaro av godis? När händerna luktar godis? Eller när du borstar honom? Vilka andra signaler sänder han i samband med att han nafsas och bits? Verkar han hotfull? Lekfull? Nyfiken? Otålig? Frustrerad? Kontaktsökande? Finns det andra ”ingredienser” i beteenderepertoaren? Skrap med framben eller annat?
  
Se om du kan hitta några samband mellan din hästs beteende och andra faktorer som kan hjälpa dig att förstå den bakomliggande orsaken. Om du lyckas hitta den bakomliggande orsaken blir det enklare att hitta arbetsmetoder för att få honom att sluta upp att bitas. Att hitta de bakomliggande orsakerna och åtgärda själva grundproblemet är det bästa och ibland den enda fungerande lösningen. Symptomatisk behandling där vi försöker korrigera och bestraffa det oönskade beteendet, i ditt fall att hästen nafsas och bits, utan att lösa de bakomliggande orsakerna, innebär en risk att öka på problemet ytterligare med följden att han kanske börjar bitas ännu mer eller att han utvecklar andra beteenden vi upplever som problematiska.
  
Eftersom jag i ditt fall inte kan ringa in själva grundproblemet så fortsätter jag att diskutera problematiken lite mer generellt. Det betyder absolut inte att din häst har alla de problem jag tar upp utan ditt arbete börjar med att du studerar din häst närmre så att du kan hitta den eller de faktorer som du behöver komma tillrätta med för att hjälpa just din häst. De tips som jag ger är dock inget som din häst tar skada av att du funderar över eller tränar med din häst även om det skulle vara så att detta inte är orsaken, utan de här tipsen är något vi bör försäkra oss om att alla våra hästar klarar, förstår, osv. Så om du inte kan hitta det som orsakar din hästs beteende är det absolut ingen fara att prova dig fram genom att träna eller åtgärda de saker jag tar upp nedan.
  
Börja som sagt med att utesluta att beteendet beror på smärta eller sjukdom, att din häst bits för att skydda sig eller pga obehag eller kli i munnen till följd av tandproblem eller annat.  Kontrollera så att foderstaten är korrekt. Problemet kan vara foderrelaterat, t ex så kan brister på ättid, grovfoder och fibrer, salt, mineraler mm orsaka ett ökat slick, bit och undersökande beteende. Fundera vidare över hur din hästs vardag ser ut. Hur hålls den? Vad ägnar den sin tid åt? Jämför med hästens naturliga beteenden och tidsbudget. Frustration pga begränsad social kontakt med andra hästar, för korta ättider eller ett uppdämt rörelsebehov kan leda till det utåtagerande beteende som din häst uppvisar. Andra hästar kan istället bli mer passiva och riskerar att utveckla något som kallas för inlärd hjälplöshet.                       
  
Även faktorer som att din häst inte trivs i stallet, kanske pga ljudvolym, begränsad möjlighet att kunna hålla uppsikt, hagkompisar eller boxgrannar som han inte går bra ihop med, eller för att han saknar en hagkompis som kanske flyttat, kan också leda till frustration. 
  
En annan mycket viktig faktor som riskerar att leda till nafsningar och bett är om hästen är osäker på vad som förväntas av honom vid hantering. Kolla så att din häst och du förstår varandras signaler. Bara för att vi lärt hästen för länge sen att vårt ”smackande” eller trycket på nacken från grimman när vi tar i grimskaftet betyder ”gå framåt” medan ”ptroo” eller ett tryck av grimman på nosryggen betyder stanna eller sakta ner, så innebär inte detta att hästen kommer ihåg detta för alltid. Dessutom kan det vara så att hästen gjort helt andra kopplingar som vi inte är medvetna om. Hästar är väldigt duktiga på att koppla ihop olika saker så din häst kan mycket väl ha associerat ”gå framåt” det ska man göra när dina ben rör sig medan när dina ben stannar så betyder det ”stopp”. När du sen sätter dig på hästryggen eller i vagnen bakom hästen och smackar för att få hästen att röra sig framåt så kan det uppstå förvirring. Du är ju övertygad om att hästen förstår vad dina smackningar betyder medan för hästen så har ju signalen för att ”gå” (dvs att dina ben rör sig) uteblivit och istället så både smackas det och kläms det med ben eller ruskas med tömmar.
  
Detta är bara ett exempel på att det är stor risk för förvirring och osäkerhet vilket leder till frustration som i sin tur kan leda till att hästen börjar bitas. Så repetera de signaler du använder i kommunikationen med din häst och se till att renodla dessa. T ex om du använder en smackning för att hästen ska gå framåt så  testa om din häst kan denna signal genom att bara smacka, dvs börja inte gå samtidigt eller dra i grimskaftet, utan se om din häst reagerar enbart på smackningen. Om han inte gör det så får du träna in detta på nytt. På samma sätt om du istället använder tryck i grimskaftet. Kontrollera att hästen går framåt när du drar lätt i grimskaftet och kombinera inte med andra signaler som att du själv går framåt, smackar eller annat.
  
Om det är så att ni är flera olika personer som hanterar din häst, t ex stallkompisar, medryttare, föräldrar osv, så prata ihop er så att ni använder er av samma signaler. Detta för att minska risken att din häst blir förvirrad och frustrerad. Det är också vanligt att man ser att hästar nafsar och bits just i samband med att man försöker lära dem något nytt och råkar gå för fort framåt så att hästen inte hänger med. Då är det viktigt att man backar, sänker svårighetsgraden och börjar om från början och gör det så enkelt att hästen med lätthet klarar det man ber om så att man kan berömma hästen ordentligt när den gör rätt. Viktigt att man belönar precis när hästen gör rätt, t ex flyttar undan för tryck och att vi inte blir sena med belöningen och belönar när hästen hunnit börja nafsa för att få tag på godiset, för då blir det nafsningarna vi förstärker.
  
Det är väldigt vanligt att vi omedvetet tränar våra hästar att nafsas och bitas just för att vi är sena med att ge godiset. Om vi sen bestraffar hästen för att den bits kan leda till frustration och ett ökat nafsande. Jätteviktigt att vi ger godis i rätt ögonblick. Hinner hästen buffa eller bita innan den får sin godis belönar vi just buffningar och bitandet. Likaså om hästen är ivrig och när den tar godisbiten får med sig nåt finger eller en bit av huden så är det stor risk att vi förstärker bitandet. Om hästen/ponnyn är väldigt ivrig när det kommer till godis (vilket är en stor fördel i många sammanhang eftersom det då är lätt att träna och motivera dessa individer, de är beredda att arbeta hårt för godis) så kan man välja att belöna hästen med andra saker, t ex klapp eller kli. Eller så ger man godiset ur en burk eller på marken, då minskar risken att hästen kopplar godiset med att bitas.
  
Din hästs nafsande och bitande skulle också kunna kopplas till lek, att din häst försöker få igång dig att börja busa, vilket i sin tur skulle kunna bero på understimulering. Detta är kopplat till hästens tidsbudget och hur hästen hålls socialt. Har hästen några andra hästar han kan busa och leka med? Unghästar och valacker är mer lekfulla än ston så här kan gruppsammansättningen påverka.
  
Även tidiga erfarenheter har stor betydelse. T ex föl som nappas kan präglas på människor och få svårare att kommunicera med andra hästar och bli väldigt närgångna och intensiva i sin kontakt med människor. Se till att din häst har andra hästar den kan busa med och se till att den utöver den sociala biten, födosök och rörelse även får hjärngympa. Många gånger vill vi bespara vår häst problem och utmaningar vilket kan leda till att livet blir lite för ”lätt” för våra hästar. Blanda upp hösilaget/höet med halm så att din häst får jobba för att komma åt den godaste maten. Sprid ut grovfodret i hagen så att hästen måste röra sig och leta upp ”gräsfläckarna” precis som de vilda hästarna behöver göra. Göm godis under koner, bygg labyrinter med halmbalar och försök hitta på alla möjliga situationer som ger lösbara och lagom svåra problem så att din häst tvingas tänka och jobba för maten. Just problemlösning och vad som händer i kroppen, t ex förväntan inför en belöning eller andra positiva känslor, när djur löst olika typer av problem, är något som är aktuellt inom etologiforskningen. Vi vill kunna förstå även positiva känslor hos djuren!
  
I ditt fall kan det även vara så att din häst, kanske pga frustration, en gång började nafsas och bitas och att det som en gång i tiden orsakade frustration nu är åtgärdat men att nafsningarna och betten fortfarande finns kvar. Då kan man försöka träna bort beteendet med hjälp av en träningsmetod som kallas för ”overshadowing”. Detta innebär att du ber hästen att göra någonting annat i de situationer han bits. Genom att be hästen att utföra något annat så gör detta att han dels byter fokus och dels så blir han tvungen att sluta bitas för att detta ”nya” beteende inte går att kombinera med att bitas. T ex skulle du kunna träna in att han ska sänka huvudet och nosa på dina skor, att han ska leta rätt på en godis i en spann med kutterspån, att han med nosen ska nosa på ett speciellt föremål (kallas även för ”target”) t ex en grytlapp du fäst i änden på en pinne som du sen flyttar runt. Genom att distrahera och belöna ett annat beteende kan du bli av med beteenden du inte vill att hästen uppvisar. Just att erbjuda hästen att göra något annat än att bitas har många fördelar framför att bestraffa hästen när den bits. Att genom bestraffning få hästen att sluta med något, i detta fall att bitas, kan leda till att både frustration och rädsla ökar så att hästen tar till ett annat oönskat beteende så att situationen blir värre, det finns det mycket forskning som visar (t ex Hockenhull & Creighton, 2013; McGreevy & McLean, 2009). Plus att risken är stor att hästen inte förstår kopplingen mellan bestraffningen och att den bet dig och istället associera obehaget till dig som ger bestraffningen eller den plats där hästen befinner sig. Vi vill ju att hästarna ska ha förtroende för oss och känna trygghet när de är med oss och att slå till hästen när den bits kan alltså få helt andra konsekvenser än att den upphör med bitandet.
  
Som sagt, hoppas att du och andra som läser detta har fått information och tips att arbeta vidare med och hör gärna av dig och berätta hur det gått!
  
Lycka till önskar Anna!
  
Referenser:
Hockenhull, J. & Creighton, E. 2013. Training horses: Positive reinforcement, positive punishment, and ridden behavior problems, Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, Volume 8, Issue 4: 245-252.

McGreevy, P. D & McLean, A.N. 2009. Punishment in horse-training and the concept of ethical Equitation. Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, Volume 4, Issue 5: 193-197.
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anna Lundberg:

Anna Lundberg


Anna Lundberg är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion.
Läs mer om Anna här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar