Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst som sparkar vid sadling


Publicerat: 2015-04-26
Hej!
  
Jag har haft ett arabsto på 17 år i ett år nu. Hon har alltid ogillat när man tagit på täcke och sadel. Men de två grejerna har blivit så extrema. Problemen uppstår då jag lyfter på sadeln eller täcket, efter det kan hon bara småsura lite men inget mer. Hon verkligen sparkar rätt ut och helst med båda bakbenen samtidigt. Dessutom biter hon efter täcket/sadeln innan jag har hunnit sätta på det.
  
Jag är noggrann med att säga till henne ordentligt då hon dummar sig, och är jättenoga med att belöna henne de sekunder hon kan vara duktig. Det går för oss, för jag har vänjt mig och vet exakt hur hon reagerar och när, men det är så himla tråkigt varje gång.
  
Till hösten kommer jag dock att börja på Lillerudsgymnasiet och ska ha med min häst. Och då vill jag ännu mer att hennes beteende när det gäller täcket/sadeln ska försvinna. Hjälp, hur ska jag göra?

Anna Lundbergs svar:

Hej!
  
Vad roligt att få plugga på hästgymnasium, grattis! Och vad bra att du redan nu funderar och planerar över hur du ska kunna ta med din häst! Just som du skriver, vi lär och vänjer oss ganska snabbt vid hur just vår häst beter sig, vilket kan vara på både gott och ont. Och det är absolut viktigt med en grundlydnad hos hästen, speciellt om det är flera personer som ska sköta den, så att det inte händer olyckor.
För din egen skull, ha alltid hjälm och säkerhetsväst på – ta hjälp när du fixar med din häst och sadlar och lägger på täcke så att du inte blir skadad. Vi tror att vi hinner flytta oss och hoppa åt sidan, men hästen är så otroligt mycket snabbare än vi och de tänker på sig själva först och främst. Så tänk på din egen säkerhet!
  
Det är också jättebra att du funderar över ditt eget beteende och att du belönar hästen när hon står stilla. För att kunna fortsätta utreda detta oönskade beteende med sparkar och bett när du lägger på sadel/täcke behöver du utesluta smärta och sjukdom hos en veterinär. För att komma tillrätta med ett problem finns det inga genvägar, man måste försöka hitta grundorsaken och råda bot på denna.
Om man i stället bara försöker ta bort symptomen, till exempel bestraffar ett oönskat beteende utan att ha fixat det som utlöser frustrationen hos hästen, är risken stor att hästen i stället utökar både frekvensen och repertoaren av oönskade beteenden – att dessa bara blir fler både till antal och art.
Ibland kan det vara svårt att förstå eller hitta bakomliggande problem, så många gånger får vi i stället arbeta utifrån uteslutningsprincipen, det vill säga vi får försäkra oss om att alla grundläggande förutsättningar är bra. En studie man gjort i England visar på ett klart samband mellan oönskade beteenden och en dåligt inpassad sadel, hovvård samt hästägarens attityd (Hockenhull & Creighton, 2012). Så ta även hjälp av hovslagare och någon som kan kolla att hästens utrustning passar – och fundera över din egen taktik när det gäller problemlösning.
  
Om du hittar något här som kan förklara din hästs beteende så är det viktigt att du åtgärdar detta direkt, men var beredd på att det sen kan ta lång tid innan hästen ändrar sitt beteende – beroende på vad det är för bakomliggande orsak. Handlar det om en sadel som tryckt på ett obehagligt sätt kanske du behöver ägna tid åt att bygga upp muskulatur, vänja din häst vid en ny sadel i kombination med att du behöver släcka ut ett oönskat beteende, det vill säga aldrig belöna att hästen sparkar.
Hur mycket träning som behövs och hur denna ska genomföras beror på vad din häst har för problem, något som veterinär, hovslagare och sadelprovare kan hjälpa dig med i kombination med en etolog som har kompetens inom träning och inlärningsprinciperna.
  
Analysera hästens beteende
För att ge dig en liten inblick i hur man som etolog kan tänka ska jag ge några exempel på hur man kan utreda detta vidare. Vi tänker oss att du med hjälp av veterinär och hovslagare uteslutit skador, sjukdomar och hovproblem och att du vet att din utrustning passar din häst och ligger bra. Som etolog fortsätter jag att fundera över grundläggande faktorer, kanske några av mina frågor kan hjälpa dig att hitta samband och ett sätt att tänka – som i sin tur kan hjälpa dig (och andra läsare) att komma vidare.
  
Helst ska vi ju ta hänsyn till alla hästens behov så att vi kan förebygga att problem uppkommer. Jag försöker att alltid tänka utifrån ett biologiskt och evolutionär perspektiv och komma tillbaka till vad hästen är för en biologisk varelse och vad den anpassats till från början. Att vi haft hästen som husdjur 5-6000 år är inget som hunnit förändra grunderna i hästens beteende, den har kvar alla beteenden och den har samma behov som den vilda hästen. Vi vet att hästen är ett bytesdjur, den är ständigt vaksam och beredd på att fly för att rädda sig från rovdjur. Hästen lever i flock och ägnar sin vakna tid åt födosök, rörelse, vila och kroppsvård – och detta gör den tillsammans med andra hästar.
  
Hur ser vardagen ut för just din häst vad gäller social kontakt, utfodring, utevistelse, träning, hantering med mera? Finns det något i miljön som kan innebära frustration? Är det endast i samband med sadling och när du lägger på täcke som din häst sparkas och bits, eller kan hon visa dessa beteenden i andra situationer? Sker det alltid när du sadlar/lägger på täcke eller finns det tillfällen då du till exempel kan sadla utan att hon sparkar? Kan andra människor sadla/täcka din häst utan att hon uppvisar dessa beteenden? Fundera och försök se om du kan hitta något mönster.
  
Finns kopplingar till naturlig rädsla
I din beskrivning finns flera kopplingar till ett för hästen helt naturligt beteende, även om det för oss är oönskat. Att din häst sparkar bakut när du lägger upp sadel eller täcke på ryggen är samma beteende som hästar uppvisar när ett större rovdjur, exempelvis ett lejon, hoppar upp på ryggen för att attackera. Hästens bästa försvar är den snabba reaktionsförmågan och flykten, men om hästen skulle bli överaskad eller trängd kan den försvara sig genom att bita, sparka med både framben och bakben, bocka och sparka bakut.
  
Så en tanke utifrån detta perspektiv är var du håller till när du sköter och sadlar din häst. Står hästen i stallgången eller i en box? Var du håller till och hur du gör när du sadlar eller lägger på täcket kan påverka hur trängd din häst känner sig. Genom att prata och förbereda hästen på att du kommer, och genom att stryka handen över ryggen innan du lägger upp sadeln/täcket, ges hästen möjlighet att förutsäga vad som ska ske – vilket är ett bra steg för att minska stress och frustration. Genom att ge hästen upplevelsen av att kunna kontrollera sin omgivning kan man ytterligare minska frustration och stress, detta är saker man forskat väldigt mycket kring hos alla möjliga djurslag – inklusive människor – och det gäller för alla!
  
Nu är det ju så att vi vill kunna bestämma när vi ska rida och inte tvärtom, men genom att du låter hästen ha möjlighet att hålla uppsikt över omgivningen och i viss mån kunna bestämma över sin egen kropp kan du skapa en upplevelse av kontroll hos hästen. Till exempel kan du träna hästen att ta ett steg mot dig när du kommer med sadeln, vilket sen kan ge hästen känslan av att det är hon som tar initiativ till att gå mot dig. På samma sätt i hagen, träna hästen att gå mot dig när du ropar på henne, backa när hon går mot dig och belöna att hon tar kontakt. Att det egentligen är du som bestämmer vilken tid du kommer och vart ni ska ta vägen är inget som hästen funderar över, utan för henne kan det räcka med att hon, av egen fri vilja, går mot dig. Det ger henne en känsla av kontroll.
  
Överraska inte hästen
Tillbaka till situationen med problemet med sadel/täcke, det är en del hästar som har något man kallar sadeltvång – där hästen blir helt låst och spänd vilket brukar utlösas av att man spänner sadelgjorden. Även detta beteende tror man beror på att hästen upplever någon slags rovdjursattack. Här gäller det att inte överraska hästen utan att långsamt och försiktigt lägga på sadel, att långsamt dra åt gjorden och att låta hästen röra sig några steg innan man drar åt hårdare och innan man själv sitter upp. Hur spänd och stressad hästen blir påverkas även av en rad andra faktorer som vår egen stressnivå, om hästen är i en ny omgivning och så vidare.
  
En annan sak som jag tänker på är att jag uppfattar det som att problemet med att hästen sparkar och biter mot sadel och täcke när du lägger på dessa har förvärrats under det år som du haft hästen. Hur har hästen betett sig tidigare, hos den förra ägaren? Vad är det som har förändrats i och med ägarbytet? Fundera över alla saker som kan påverka och kanske orsaka frustration – till exempel förändringar i stallmiljön, förändringar vad gäller hästkontakt, utfodringsrutiner, utevistelse, träning, skötsel, utrustning och så vidare.
  
Andra funderingar jag har är dels om denna förändring du ser hos din häst har kommit långsamt under året eller om det vid något tillfälle kan ha hänt något speciellt så att det kanske blivit värre?
Hoppas att mina funderingar och resonemang kan vara till hjälp och tveka inte att skriva och fråga igen om något är oklart eller om det dykt upp nya frågor! Kontakta gärna föreningen Sveriges Akademiska etologer, här, så att du kan få praktiskt stöd och hjälp på plats. Och hör gärna av dig om hur det går med din häst och allt pluggande i höst!
  
Vänliga hälsningar
Anna Lundberg
  
Referens:
Hockenhull, J. & Creighton, E. 2012. Equipment and training risk factors associated with ridden behavior problems in UK leisure horses. Applied Animal Behaviour Science, 137: 36-42.
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anna Lundberg:

Anna Lundberg


Anna Lundberg är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion.
Läs mer om Anna här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar