Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur jobbar man med överskuggning uppsuttet?

Hej! Hur kan man arbeta med overshadowing (överskuggning) uppsuttet? Kan du ge exempel på ett par övningar?

/Undrar Magnus


Anna Lundbergs svar:

Hej och tack för din fråga! 
  
Just overshadowing, eller ”överskuggning” som man skulle kunna kalla det för på svenska, är en metod som vi använder omedvetet inom hästträning och ridning – på både gott och ont. Träningsmetoden går ut på att vi utsätter hästen för två olika stimuli samtidigt. Hästen kommer då att fokusera på det starkaste stimulit medan det andra stimulit försvagas.
Det är detta som sker om vi ger hästen två signaler (stimuli) samtidigt, till exempel att vi klämmer med skänklarna på samma gång som vi drar i tygeln. På grund av hästens känsliga mun är risken stor att signalen från bettet uppfattas som starkare än trycket på sidorna från våra ben, vilket leder till att hästen fokuserar på stimulit i munnen och därmed inte kan uppfatta våra skänklar. Då blir den vad vi kallar ”skänkeldöv” eller ”trög”.
Ett annat exempel på när overshadowing ställer till det för oss i vår hästträning är när hästen blir skrämd. Om det skrämmande stimulit – till exempel en fladdrande plastpåse, en knattrande moppe eller en självgående gräsklipparrobot som rör sig framåt ryckvis – är starkare än våra signaler, till exempel stoppsignaler från tygeln eller en sidförande skänkel, innebär detta att våra signaler tappar i betydelse. Hästen förlorar förmågan att uppfatta dem.
  
Vända på situationen
Det som är bra med att lära sig mer om hur inlärning fungerar är att vi kan vända på situationen och i stället för att riskera avtrubbade hästar kan få ut något positivt av detta, med hjälp av just overshadowing! Genom att använda sig av tekniken kan man tillvänja hästen till skrämmande stimuli.
Det viktiga är att man ökar det skrämmande stimulit gradvis och att man hela tiden håller det på en så pass låg svårighetsgrad att hästen inte blir rädd. Utan att det stimuli du som hästtränare ger hästen hela tiden är det starkaste stimulit och den signal som hästen reagerar på.
Genom att gå försiktigt framåt och öka svårighetsgraden successivt kan vi med hjälp av overshadowing vänja hästen vid olika skrämmande stimuli.
  
Övning 1
Ett förslag på uppsutten övning är att lära hästen att vända huvud och hals, så att den tar nosen mot en av dina fötter för att där få en godis. Sedan kan man växla så att hästen ska vända huvud och hals mot den andra foten. Detta är något du lär hästen hemma i en trygg miljö, först när hästen kan vrida huvud och hals åt båda hållen på en given signal börjar du att öka svårighetsgraden stegvis. Till en början genom att byta miljö. Så småningom, när du har tränat hästen i minst fem olika miljöer, utsätter du den för ”en låg dos” av det skrämmande stimulit.
  
Övning 2
En annan övning man kan köra både avsuttet och uppsuttet är att växla mellan att hästen ska backa ett par tre steg och sedan gå framåt. Även detta börjar du att träna i en lugn miljö, så att hästen svarar med att backa för ett lätt tryck bakåt i tyglarna och går framåt för ett lätt tryck med skänkeln.
När back och framåt sitter kan du kombinera det med en liten dos av det skrämmande stimulit. Börja alltid med att backa hästen, för just framåtsignaler kan förstärka och utlösa skrämselreaktioner.
  
Fler övningar
Några andra bra och uppsuttna övningar är att rida skänkelvikning, öppna, sluta eller små serpentinbågar. Kom ihåg att hästen ska kunna övningarna och förstå dina signaler innan du tränar hästen tillsammans med det skrämmande stimulit. Och det är som sagt väldigt viktigt att inte gå för fort fram så att hästen blir rädd och tar till flykten, då får man starta om på nytt.
  
Hur lyhörd är min häst?
Många känner sin häst så väl att de kan se på den när man börjar närma sig gränsen för vad hästen klarar, utan att ta till flykt. Till sin hjälp kan man också notera hur lyhörd hästen är på våra signaler. Så länge hästen reagerar för ett lätt tryck med skänkel, hand och så vidare har den fokus på dig. Börjar den däremot visa sig ”trög” eller ”ofokuserad” är det dags att backa och minska det skrämmande stimulit. När hästen reagerar för lätta signaler kan man öka det skrämmande stimulit igen.
Då hästen väl verkar orädd och inte längre uppvisar rädsla eller ovilja att närma sig det skrämmande föremålet, fortsätt att träna ytterligare tre till fem gånger så att träningen befästs.
  
Öva med bommar
Du som har tillgång till paddock och olika typer av hindermaterial kan hitta på egna overshadowing-övningar med sidvärtsrörelser över kavalettibommar, slalom mellan sockerbitar eller annat din häst verkar tycka är roligt och som den är duktig på. Bara din fantasi och hästens rädsla sätter gränserna!
  
Lästips
Ett tips om du vill lära mer om overshadowing och hur man kan använda det för att träna hästar som är svåra att sko, är rädda för klippmaskin, har sadeltvång eller är rädda för sprutor och stick, är att läsa en artikel skriven av Andrew McLean:
McLean, A.N. 2008. Overshadowing: A Silver Lining to a Dark Cloud in Horse Training. Journal of Applied Animal Welfare Science, 11:236–248
  
Lycka till,
önskar Anna LundbergOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anna Lundberg:

Anna Lundberg


Anna Lundberg är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion.
Läs mer om Anna här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market