Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Svårfångad ponny i både hage och box – hur ska man göra?


Publicerat: 2016-12-28

Hej!
  
Vi har ett gotlandsruss på foder som vi inte får tag i när den är ute i hagen. Vi har samma problem i boxen. Detta har varit problem även hos ägarna, men inte varje gång. De har kommit och hjälpt oss att ta in honom ett par gånger. Ena gången fick mamman tag i honom med hjälp av mutor.
  
Jag skulle vara tacksam för tips om hur vi ska göra? Vi har haft en snörstump i grimman för att lyckas fånga honom. Han är världens snällaste när man väl har fått tag i honom.
  
Tack på förhand.


Anna Lundbergs svar:

Hej!
  
Hmm, jobbigt detta med en häst som är svår att fånga. När jag läser din fråga dyker det genast upp en massa följdfrågor som ni säkert också har hunnit fundera över. En del saker kanske ni kan luska vidare i tack vare att ni har kontakt med ägarna, som känner hästen sedan tidigare. Andra saker kanske ni aldrig får reda på, men jag hoppas att mina frågor och mitt svar kan hjälpa er att komma tillrätta med problemet på ett eller annat sätt. Annars får du höra av dig igen så får vi arbeta vidare med detta. Att ha en häst som är svår att fånga tar tid, det tär på tålamodet och innebär en säkerhetsrisk för både människor och hästar.
  
Kolla upp hos veterinär
Det allra första man ska göra om en häst (eller något annat djur) uppvisar oönskade beteenden är att låta en veterinär kolla upp ordentligt att hästen är frisk och fri från skador och smärta. Jag misstänker att ni har koll på att ponnyn är frisk, ni kanske lät göra en veterinärundersökning i samband med att ni tog den på foder.
Att ponnyn är snäll när ni väl har fått tag på honom verkar tyda på att det snarare handlar om något annat än smärta eller sjukdom, annars borde skyggheten sitta kvar. Men helt säker kan man inte vara, en del hästar ”stänger av” och ”ger upp” när de inser att de inte längre har någon chans att påverka situationen. Något som kallas för ”inlärd hjälplöshet”. Så innan man går vidare och försöker träna bort oönskade beteenden är det viktigt att man utesluter att hästen har ont.
  
Träning fortsätter hela livet
En annan sak som din fråga tydligt visar är hur viktigt det är att vi tränar våra hästar och att vi fortsätter att träna dem hela livet. Trots att vi människor har haft hästar som husdjur i tusentals år och har avlat fram en massa olika raser så har de kvar sina naturliga beteenden.
Alla hästar måste vänjas och tränas vid att hanteras av oss människor, när de föds är de rädda för oss. Att vi måste fortsätta att tänka på att träna våra redan inridna, inkörda och vältränade hästar beror på att intränade saker dels kan glömmas bort, dels kan bytas ut mot andra beteenden. Beteenden som kanske inte alltid är så önskade.
  
Börjar redan med fölet
Den allra första träningen sker ofta automatiskt i och med att vi hanterar stoet när fölet är med. Studier har visat att den allra bästa träning vi kan göra med fölet är att hantera mamman (Henry et al., 2005). Att fölet får vara med när vi borstar, sadlar, lastar och fixar med stoet ger positiva långtidseffekter vilket gör att när fölet väl vuxit till sig och ska ridas in så går detta lättare.
Just att utnyttja stoet för att träna fölet är väldigt bra – men om stoet kanske är svårhanterat eller, som i ert fall när det handlar om en vuxen häst, kan man i stället utnyttja hästkompisar. Genom att fånga och leda in hagkompisarna kan man underlätta hanteringen av den svårfångade hästen, eftersom den gärna vill vara med sin flock.
Just att plocka ut endast en häst ur hagen kan vara svårt, eftersom den då både ska lämna flocken plus att den kanske förknippar det vi ska göra – till exempel att stå ensam i stallet eller bli riden – med något negativt.
  
Människan kan ligga bakom
Du beskriver att ponnyn även är svår att fånga i sin box, vilket gör att jag funderar över om det har hänt något särskilt där hästen har lärt sig att hålla sig undan vid just infångandet. Många gånger är de oönskade beteenden vi ser hos våra hästar något vi själva faktiskt har lärt dem, ofta omedvetet.
Att bli fångad i boxen brukar annars leda till saker som hästarna förknippar med något positivt, som att komma ut i hagen där den har möjlighet till social kontakt och födosök. Kolla med ägarna om ponnyn fastnat med grimman någonstans, om den tidigare har varit skadad på huvudet, halsen eller någon annanstans på kroppen, om den har varit med om någon speciell situation som den kanske associerar till när ni närmar er?
Kanske ponnyn tidigare har varit sjuk och tvingats till behandling genom fasthållning? Om så är fallet behöver ni ägna extra tid till att vänja honom vid att ni inte ska göra honom illa och att ni i stället innebär positiva saker. Alltså att ni kommer att göra saker som ponnyn upplever som något positivt. Hur ni ska träna detta kommer jag till lite senare.
  
Arbeta förebyggande
På er beskrivning verkar det som att ponnyn alltid har grimman på sig, i alla fall i hagen, och att det i den sitter ett kort rep som underlättar själva infångandet. Det verkar som att ni behöver överlista och överraska ponnyn för att få tag på den, vilket gör att det är stor risk att varje infångande ökar eventuell rädsla. Plus att ponnyn stegvis lär sig att förutse era infångningsplaner allt tidigare. Risken är stor att han drar sig allt längre bort i hagen/boxen och blir allt mer svårfångad med tiden.
I stället för att ni utvecklar era ”fångstmetoder” är mitt bästa råd att ni försöker arbeta förebyggande och komma tillrätta med orsaken till att ponnyn är svårfångad. Detta kan ju vara lättare sagt än gjort och det kan bero på vad som ligger bakom problemet, något som kanske är omöjligt att få reda på. Jag har ett par tre olika förslag hur ni kan börja träna, bra är om du kan ta hjälp av någon. Diskutera igenom och välj det förslag ni tror på och som ni själva känner er trygga med. Alla tillvägagångssätten kräver tålamod och att ni har tänkt igenom hur ni ska göra. Skriv gärna ner i olika steg hur ni ska gå tillväga, gör en träningsplan, så att ni är överens och att ni tydligt vet vilka beteenden ni vill se så att ni har lättare att belöna i rätt tidpunkt.
  
Börja i en trygg miljö
En sak som är viktig oavsett hur ni lägger upp träningen är att ni börjar att träna i en miljö där hästen känner sig trygg, till exempel i stallet när hästkompisarna finns i boxarna bredvid. Genom att minska allt som oroar och stressar ponnyn ökar ni chanserna att han ska uppvisa önskat beteende, plus att oddsen ökar att han ska komma ihåg träningen.
När ponnyn väl kan det önskade beteendet i en trygg miljö ökar man svårighetsgraden genom att träna i en ny miljö. Forskning har visat att hästar är dåliga på att generalisera, så även om hästen är van vid något i en viss miljö kan den uppleva hela situationen annorlunda bara för att man flyttar träningen från till exempel stallet ut till stallbacken eller ut i hagen.
Ett generellt råd är att man bör träna hästen i minst fem olika miljöer innan man kan anta att den verkligen kan det man tränat. En annan sak som är viktig att komma ihåg är att ni tränar korta stunder. Hellre flera korta träningsstunder än några få långa träningar. Dels minskar risken att ni går för fort fram om ni tränar en ganska kort stund, dels upprepas träningen och ni ger tid till hästen att vila mellan träningstillfällena.
  
Invänta och gör er oemotståndliga
Den första funderingen jag fick när jag läste om ert problem är hur det ser ut i själva fångstsituationen. Står ni och väntar på ponnyn eller går/springer ni efter den och jagar den? Om man har en häst som ogillar att bli tagen i hagen eller boxen gäller det att minska hotet från oss människor – och i stället uppmuntra att hästen söker kontakt. Detta gör man genom att invänta hästen och sedan backa och gå ifrån den så fort den går emot oss.
Om vi tänker oss att ni kommer till hagen för att hämta ponnyn, och det första som händer är att ponnyn springer eller går bort från er. Gå in i och stanna en bit in i hagen. Försök göra er ”intressanta”, kanske genom att prassla med en tidning, ha lite olika grejer i en Ikea-kasse (just dessa kassar kopplar många hästar till något positivt som mat), lägg er i gräset, kryp, vissla, sjung och använd er fantasi för att väcka ponnyns nyfikenhet.
När ponnyn visar intresse så fortsätt ”leka”, ”busa”, knapra knäckebröd eller vad det nu är ni har hittat på. Så fort ponnyn tar ett steg emot er backar ni ett par steg bort från ponnyn. Genom att göra detta minskar ni ”trycket”/”hotet” som ni innebär och ni ”belönar” att ponnyn går emot er.
Om ponnyn stannar eller går i väg ifrån er så stannar ni. Gör er ”oemotståndligt intressanta” igen och så fort ponnyn närmar sig er backar ni undan.
Till slut kommer ponnyn att följa er och komma så nära er att ni kan ge den godis eller belöna den genom att klia den. Belöna bara kort, backa sedan undan och belöna igen när ponnyn följer efter och tar kontakt. Till slut kan ni fästa ett grimskaft i grimman.
Släpp ponnyn innan den upplever obehag och backa bort från den så att ponnyn blir tvungen att gå emot er för att stilla sin nyfikenhet och få godis/kli. Denna träningsmetod bygger på teorier kring det som kallas för negativ förstärkning, för att det ska fungera gäller det att de andra hästarna i hagen inte kan komma emellan och störa. Se till att de hålls av sina ägare eller ha dem i en separat hage intill.
  
Vänj hästen stegvis
En annan träningsmetod utgår från något som kallas för habituering, tillvänjning. Detta innebär att man långsamt och stegvis vänjer hästen vid något som den kanske uppfattar som obehagligt eller skrämmande. I ert fall är det att bli infångad. Börja som sagt i en miljö där ponnyn känner sig trygg och har sina hästkompisar nära, till exempel i boxen. Ta med en hink med lite morotsbitar, äpplebitar eller annat den gillar.
Öppna boxdörren, stanna där och ställ in hinken en bit ifrån er och låt ponnyn gå fram och äta utan att ni fångar den. Nästa gång ställer ni hinken lite närmare och låter ponnyn gå fram och äta utan att bli fångad. Och så fortsätter ni att träna tills att hästen kommer ända fram till där ni står vid boxdörren.
Låt hela tiden ponnyn vara lös så att den känner att den kan styra hur nära den vill gå, just att ponnyn känner att den har kontroll över situationen minskar stressnivån. Och öka svårighetsgraden stegvis. Om det är så att ni ställer hinken för nära eller att ponnyn inte vill gå närmre så minska genast svårigheten, genom att placera hinken längre bort från er och närmare ponnyn.
  
Tänk till kring kompisarna
Om ni hellre vill träna i hagen kan det vara bra att se till att ponnyns hagkompisar inte kommer åt morotshinken. Dels kan det bli konflikter hästarna emellan, dels kan det ju vara så att just er ponny – som är den som ska tränas – kanske inte kommer åt belöningen trots att den närmar sig er.
Kanske kan ägarna till de andra hästarna hålla i sina hästar, eller så kanske ni kan stänga av hagen så att de andra hästarna finns alldeles bredvid. När väl ponnyn äter ur hinken, även när ni står alldeles bredvid eller håller i hinken, så kan ni så småningom fästa ett grimskaft i grimman. Eller lägga grimman runt huvudet.
Släpp innan ponnyn upplever obehag och fortsätt att träna och öka tiden ni håller i den. När väl ponnyn går med på att ni håller den så behöver ni fortsätta att träna så att ponnyn förknippar infångandet med något positivt som foder, borstning, hästkompisar och så vidare.
  
Målträning
Ytterligare en träningsmetod som jag skulle vilja tipsa om är något som kallas för ”target”-träning. Denna metod innebär att ni tränar ponnyn att nosa på ett visst föremål, ett ”target”, och när den kan detta så kan ni öka svårighetsgraden successivt. Denna metod innebär att ni behöver kunna vara så pass nära ponnyn att ni kan belöna den, ponnyn behöver i början vara ”infångad” så att ni kan ge den godis eller klia den direkt den uppvisar önskat beteende. Själva föremålet kan vara precis vad som helst, men välj något som är nytt och lite intresseväckande utan att vara farligt. Till exempel en papperstuss, en trasa, en svamp, ett gosedjur eller något annat föremål som ni kan fästa på en pinne eller i ett rep så att ni kan styra föremålet en bit ifrån er.
  
Kan vara en trasa eller ett gosedjur
I början går ni alltså bredvid ponnyn och ger den godis eller kliar den vid manken eller på något ställe den gillar att bli kliad (min häst gillar kli på bogbladet), direkt när den sträcker sig mot föremålet. Sen ökar ni svårighetsgraden och ger godis/kli först när den nuddar föremålet. Om ponnyn inte visar intresse för föremålet kan ni vifta på det eller ”råka” nudda föremålet vid ponnyn och då direkt ge godis/kli så att ponnyn kopplar ”nudda föremål” med något positivt (godis/kli).
Öka svårighetsgraden ytterligare genom att hålla föremålet en bit bort, så att ponnyn måste ta ett steg framåt för att nudda det. Fortsätt att träna och växla mellan att det är lätt att nudda med lite svårare. Till exempel kan man flytta föremålet uppåt, nedåt, höger, vänster, så att ponnyn måste gå framåt, måste backa och så vidare.
När detta väl fungerar i boxen eller i hagen byter ni miljö. Sedan ökar ni svårighetsgraden ytterligare genom att ponnyn måste gå emot en person för att nudda föremålet. När detta fungerar ökar ni svårighetsgraden så att personen står med en grimma, sedan fortsätter ni och gör det allt svårare successivt tills det att ponnyn följer föremålet ”ända in i grimman" som en person står och håller upplyft.
Metoden bygger helt enkelt på att ponnyn ska vara så vältränad på att gå efter och nudda ett visst föremål att den gör detta oavsett hur svårt det än är. Jag hoppas ni förstår hur jag menar, annars hör av er!
  
Var konsekventa och ha tålamod
De olika sätten att träna som jag har beskrivit – negativ förstärkning, habituering och ”target” går att träna parallellt, bara ni inte blandar ihop och tränar allt samtidigt. Det är som sagt viktigt att ni håller koll, gör ett träningsprogram så att ni vet vad ni tränar och belönar vid rätt tillfälle. Hur lång tid träningen tar är svårt att bedöma, men var beredda på att ha mycket tålamod och att det plötsligt kan verka som att ponnyn har glömt all tidigare träning. Det är något som kallas för ”spontaneous recovery” och det händer inom all djurträning. Då är det bara att backa, minska svårighetsgraden och träna om. Man kan dock trösta sig med att ”omträningen” vanligtvis går fortare jämfört med allra första gången man tränade.
  
Om ni behöver ytterligare hjälp och kanske praktiska råd – ta gärna kontakt med Sveriges akademiska etologer, en rikstäckande förening som kan ge hjälp på plats: http://www.sverigesakademiskaetologer.se/
  
Stort lycka till och hör gärna av er och berätta hur det går!
  
Vänliga hälsningar
Anna Lundberg
 

Referens: Henry, S., Hemery, D., Richard, M.-A., Hausberger, M., 2005. Human–mare relationships and behaviour of foals toward humans. Appl. Anim. Behav. Sci. 93, 341–362.

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Anna Lundberg:

Anna Lundberg


Anna Lundberg är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion.
Läs mer om Anna här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar