Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst som attackerar – vad göra?


Publicerat: 2020-06-02

Hej! Jag köpte en sjuårig hopphäst för ganska exakt sex månader sedan. Han är importerad från Belgien som femåring. När jag köpte honom var han undernärd och "apatisk", om man kan säga så om en häst. Han har alltid varit supersnäll att hantera och att rida, har aldrig gjort något dumt mot någon. Nu är han normal i hullet och vi har börjat att bygga upp muskler och kondition.

Nu till min fråga. I helgen skulle jag hämta honom från hagen, han går med ett sto. Jag gick som vanligt fram till honom, satte fast grimskaftet och började gå. Då sprang han på mig bakifrån, försökte bita mig i ryggen och stegrade sig nästan mot mig.

Detta hände två gånger. Sedan släppte jag honom, gick och hämtade hjälm, spö och en kedja som jag satte runt mulen på hästen. Då försökte han en gång till, jag ryckte till ordentligt med grimskaftet och efter det gick han snällt med mig ner och ut från hagen.

Efter att jag hade gjort i ordning honom för att rida och var på väg bort till paddocken försökte han göra samma sak igen, att springa på mig bakifrån. Då fick han en ordentlig tillsägelse. Dagen efter skulle jag hämta honom i hagen, var förberedd med kedja och spö (utifall att) och hann knappt sätta fast grimskaftet innan han attackerade mig igen. Denna gång lyckades han välta mig och sedan sprang han rakt över mig.

I dag gjorde han samma sak mot en annan tjej i stallet, när hon skulle ta ut honom till hagen på morgonen. Jag börjar bli rädd för honom och vet inte alls vad jag ska göra för att stoppa detta beteende.

Tack!


Jenny Yngvessons svar:

Hej, vilken otäck händelse! Hästar är ju tillräckligt farliga i vanliga fall, utan att de dessutom attackerar. Nu är det några veckor sedan jag fick frågan, så jag hoppas att ni har hittat en lösning på situationen. 
Faktum är att det här är en av de svåraste frågorna jag har fått och mitt svar kommer kanske att väcka en väldig massa åsikter.

Frågan är ställd till mig som forskare och etolog. Du kan förstås vända dig till någon som är erfaren när det kommer till att ”fixa” aggressiva hästar. Någon som till exempel jobbar med hästen i en round pen eller så. Såvitt jag vet finns inga långtidsstudier av vad som händer med hästar som har tränats på det sättet.
Enligt mig använder man då en blandning av negativ förstärkning och positiv bestraffning (se gärna Hästsverige.se för en förklaring av inlärningsbegreppen). Detta riskerar att leda till att man tränar hästen att dölja mindre signaler som visar frustration och aggressivitet.

Det finns olika problem med det. Dels det rent säkerhetsmässiga, som gör att man kan riskera att när hästen är tillräckligt frustrerad så smäller det en dag rejält – utan att man har sett varningssignaler tidigare. Dels finns det ett mycket allvarligt etiskt problem med att man behandlar symtomen men inte den bakomliggande orsaken.   
Läs gärna den här artikeln av Elke Hartmann och kollegor, den ger en hel del insikter inom begreppet dominans. Det är lätt att falla i fällan att tro att hästen försöker dominera de människor den är aggressiv mot. Men aggressiviteten har andra orsaker. 

Jag kan, med min utgångspunkt som etolog, alltså inte rekommendera användning av en erfaren tränare för att bara träna bort beteendet. Det kan fungera på kort sikt och det kan även fungera på lång sikt, men det är inte utvärderat vetenskapligt såvitt jag vet – och jag ser stora risker. Faktum är att jag avråder starkt från bestraffningsmetoder i det här sammanhanget. Ibland använder vi reflexmässigt det som vetenskapligt kallas ”positiv bestraffning”, för att försvara oss i en akut situation. Och det är inte det som jag ser som så problematiskt. Det som är problematiskt är ett systematiskt användande av obehag/smärta/skrämsel för att få hästen att sluta med ett beteende.
Användningen av bestraffning riskerar dels att bli ett starkt lidande för hästen, dels finns risken att hästen reagerar allt starkare och att situationen därmed blir allt farligare för oss människor. Vi kan bluffa hästar ett tag och vi kan även använda maktmedel, men i den vardagliga hästhanteringen blir det ofta ohållbart. 

Jag vill också säga att enligt min personliga etiska grundsyn är människor viktigare än hästar, vilket innebär att avlivning av hästen kan vara ett alternativ. Här kan man dock tycka väldigt olika. 
Så (äntligen!) till något slags svar på din fråga. Plötsliga förändringar av beteendet är alltid en varningssignal om smärta (googla till exempel "Hockenhull & Creighton, Dyson mfl" och "pain in the ridden horse"). Den forskning som finns visar på smärttillstånd som orsak till att aggressivt beteende utvecklas hos hästar (läs Fureix C, Menguy H, Hausberger M (2010) Partners with Bad Temper: Reject or Cure? A Study of Chronic Pain and Aggression in Horses. PLoS ONE 5(8): e12434).
Innan man lägger upp någon form av träningsprogram över huvud taget behöver man veta att hästen inte har ont, vilket kan vara nog så svårt. Be din veterinär att vara mycket grundlig. Prata även med din hovslagare så att hen går igenom hovarna noga.

Hittar man något som orsakar smärta, kronisk eller akut sådan, behöver det förstås behandlas innan man gör några försök att träna om beteendet gentemot människor. 
När det gäller en häst som du köper som vuxen vet du ofta ganska lite om dess bakgrund. I ditt fall är hästen dessutom importerad, så du kanske har svårt att gå tillbaka och forska i hans bakgrund. Ett problem med hästar som attackerar är att de mycket snabbt lär sig att vi människor backar. Med negativ förstärkning lär de sig att vi inte fångar dem eller hanterar dem.
När du gick till stallet för att hämta hjälm och kedjegrimskaft gav du en ”eftergift” på hans beteende, det vill säga visade för honom att det var ”rätt” beteende. Försök att undvika att utlösa det aggressiva beteendet helt och hållet under perioden då du analyserar vad den bakomliggande orsaken kan vara. 
En viktig sak är också att komma ihåg att för hästar så är hästkompisarna, gräset och den fria rörelsen de tre viktigaste behoven. Om du utgår från dem, kan det vara något där som utlöser aggressiviteten? Kan det vara att han inte vill lämna sina hästkompisar? Vad händer om du tar in två hästar samtidigt?

Sedan är det viktigt att inse att när aggressiviteten är utlöst så lär sig hästarna mycket snabbt (med hjälp av negativ förstärkning) att vi människor backar undan när de anfaller. Detta kan man släcka ut genom att inte backa undan, men det är förstås förenat med risker. Ett bättre sätt att träna är att försöka förändra sitt träningsupplägg så att aggressiviteten aldrig utlöses. Här är det förstås fantasi och säkerhet som sätter gränser.
Jag rekommenderar att du, efter att hästen har konstaterats vara smärtfri, går via Sveriges akademiska etologer. Detta om du behöver komma i kontakt med en tränare som kombinerar lång hästerfarenhet med ett vetenskapligt synsätt och kritiskt tänkande, och som kan hjälpa dig med ett upplägg för träningsprocessen.
Träningen måste anpassas efter den individuella hästen, dig själv och er situation. Men först – naturligtvis – en noga genomgång av hästens hälsa.
  
Hoppas verkligen att det går bra! 
/Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar
Helena Persson svarar
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Hanna Borg svarar
Vad gäller vid köp via en förmedlare
Eva Johansson svarar
Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp
Eva Johansson svarar
Träningstävla så likt tävling som möjligt
Victoria Almgren svarar
Svullna ben över natten – linda eller inte?
Hanna Borg svarar
Varför får hästen ödem?
Hanna Borg svarar
Hur tänka kring tillskott med örter och kryddor?
Eva Dahlström svarar
Forskning som styrker effekten av kylbehandling?
Hanna Borg svarar
Häst som attackerar – vad göra?
Jenny Yngvesson svarar