Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästens beteende

Hjälp! En häst i flocken krubbiter på mitt sto


Publicerat: 2022-03-15

Hej!
Jag har ett sto med årsföl som går tillsammans med två andra ston och deras årsföl. De går ute i en stor sommarhage med gott om bete och har gjort så sedan slutet på maj. Det yngsta stoet (som är tio år) krubbiter och har gjort det sedan hon skildes från sin mamma. För ca 1,5 månader sen började det yngsta stoet att krubbita på mitt sto. Mitt sto samt föl fick då gå ensamma i två veckor för mitt sto fick sår samt blev gropig i musklerna på rumpan. Sen cirka en vecka går de tillsammans med de andra igen och jag sprejar mitt sto och föl med en blandning av vatten och ättika för att de yngsta stoet inte ska krubbita på dem. Dock verkar det inte fungera så bra. Vad kan man göra för att bryta detta beteende? Det yngsta stoet krubbiter även på sitt föl samt det tredje fölet, det tredje stoet gör hon det inte på för den har sagt ifrån. Mitt sto har tyvärr blivit för "snäll" sen hon fick föl och säger inte ifrån.


Jenny Yngvessons svar:

Hej,

Vi vet idag ganska mycket om krubbitning och en av de utlösande faktorerna är just avvänjningen. Jag känner inte till någon systematisk studie kring hur man får beteendet att helt upphöra. Faktum är att det vi idag vet om stereotypier (som till exempel krubbitning) visar att har den väl uppstått och befästs så går den i princip inte att helt få bort. Däremot kan man minska frekvensen av krubbitningen. När ett beteende, särskilt när det gäller de här onormala beteendena, plötsligt förändras så är det alltid en varningssignal. Börja med en noggrann veterinärundersökning. Det finns ett samband (vi vet inte vad som är orsak och verkan) med olika former av kolik och krubbitning. Så, som alltid vid beteendeförändringar så behöver veterinär undersöka om det finns medicinska orsaker. 

Gör sen en analys av när (i vilka situationer) stoet krubbiter och var någonstans i hagen. Det finns ju ett stort utbud av rörelsestyrda kameror som kan användas så att vi ser vad som händer med hästarna när vi inte är där. Eller så sätter du dig helt enkelt och avsätter massor av tid för att studera hästarna. På så sätt så får du så småningom en bild av var och när krubbitningen utlöses. Vi vet att det brukar bli mer intensivt vid stressiga situationer och i samband med kraftfoderutfodring. Försök att minimera stressen för stoet som krubbiter och om hon får kraftfoder så försök att undvika det. Gå igenom med veterinär och oberoende foderrådgivare om hon faller ur pga digivningen och se vad hon kan få för tillskott som inte utlöser krubbitningen. Se också över om hon får tillräckligt med selen i sin foderstat.

När det gäller att ”säga ifrån” så är det inte alls säkert att de andra hästarna gör det, krubbitning är inte aggressivt och det är inte säkert att det, åtminstone inte från början, ens gör ont på de andra hästarna. Men du behöver förstås tänka på de här hästarnas välfärd och skaderisker för dem.

Hästar som har utvecklat krubbitning blir stressade av att inte kunna utföra beteendet. De behöver alltså få utlopp för ett behov av att krubbita. Du skriver inget om vilken typ av staket eller om det finns andra strukturer i hagen där stoet kan krubbita. Gör en analys även av detta. Finns det strukturer där hon kan krubbita och samtidigt få sina grundläggande behov uppfyllda, i det här fallet vara nära de andra hästarna. Finns inga lämpliga strukturer så kan det vara en av orsakerna till att hon har börjat använda de andra hästarna som stöd för tänderna. Försök installera någon form av stolpar eller liknande som hon kan använda i stället för de andra hästarna. För att hon ska vara så låg i stress som möjligt så ska de/ den här strukturen vara där hästarna oftast ”hänger”. Har de tex en ligghall så sätt den alldeles utanför där. Eller vid vattenplatsen. Behöver hon få kraftfoder så behöver strukturen finnas där hon står och väntar på sitt foder samt där hon är precis efter att hon har ätit det.

 

Varmt lycka till!
Jenny Yngvesson

 

Referenser:

The ethological and physiological characteristics of cribbing and weaving horses - ScienceDirect

van Bergen et al. 2021. Equine colic associated with small intestinal epiploic foramen entrapment - ScienceDirect

Freymond et al. 2020 Stereotypic behaviour in horses lowers stress but not spatial learning performance - ScienceDirect

Omidi et al. 2018 Potential role for selenium in the pathophysiology of crib-biting behavior in horses - ScienceDirect


Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)



Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp, min häst busar och bockar
Ramlat av och är nu rädd för att galoppera
Hur skapa motivation hos hästen inne på ridbanan

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2023

– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden

– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.