Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!


Publicerat: 2021-04-22

Hej!
Går det att få bort beteendet som min nya häst har? Han biter i kompisens täcke ofta så att det går sönder. Han biter i allt han kommer åt som borstar, staket och redskap. Har han bara långtråkigt och/eller är det något ämne han saknar. Går detta att jobba bort? Hur gör jag? Har testat saker som smakar illa och det funkar i boxen. Han har leksak i hagen men leker inte med den.


Elke Hartmaans svar:

Jag vill börja med att säga att det är jättebra att höra att din häst har en hagkompis och att du försöker lösa problemet inte genom att isolera honom från artfränder. Nu är det så att det är ett oönskat beteende för er som hästägare men med stor sannolikhet inte hur hästens perspektiv. Du skrev inte hur gammal hästen är, om det händer under lek eller uppstår under mer aggressiva interaktioner och hur stor flocken är din häst går i? Sen skrev du även att din häst biter i allt som är i hans närhet. Därför försöker jag belyser detta ur olika perspektiv och hoppas att jag kan inspirera för eftertanke och lösningar som sätter hästens välfärd först.

Täcke på eller inte
Den enklaste av alla lösningar skulle vara att ta av täcket. Hästar är väl anpassade till olika klimatförhållanden och klippning och täckning stör oftast deras naturliga förmåga för värmereglering (Mejdell et al., 2020). I en dialog med hästägaren skulle ni kunna gemensamt reflektera över om hästen verkligen är i behov av ett täcke och/eller om det finns andra alternativ, till exempel vindskydd och/eller fri tillgång till grovfoder och/eller halm i hagen. Det finns en massa information om för-och nackdelar med täckning och klippning både i vetenskapliga tidskrifter och nationella hästtidningar om du vill veta mer om just detta ämne. Att lägga illaluktande ämnen på täcket verkar inte fungera som du beskrev, dessutom behandlar det bara symptomen och kan möjligtvis inverka negativt på det sociala samspelet.

Socialt beteende
Om jag antar att täcket bits av under lek, så är lek i sig ett normalt och typiskt beteende hos yngre friska hästar. Lek förekommer mer sällan hos äldre, vuxna hästar och kan där tyda på stress orsakad till exempel av isolerat hållning under större delen av dagen som ytterligare äventyrar hästens välfärd (Hausberger et al., 2012). Så här gäller det att observera noggrann hur din häst interagerar med sin hagkompis och hur kompisen reagerar tillbaka. Är det lekfullt och ömsesidig skulle jag inte oroa mig. Finns det tendenser till aggressiva beteenden, och den andra hästen känner sig mobbad och kan inte komma undan, är det bra att fundera över om du kan ändra gruppsammanställningen. Generellt tycker jag är det bra om mer än två hästar går tillsammans och helst jämn antal hästar då det finns fler valmöjligheter för varje individ för att skapa vänskapsrelationer. Forskning ha också visat att en blandning av ålder, dvs unghästar som hålls ihop med äldre individer, bidrar till minskning av aggressiva interaktioner och ger en lugnare stämning i gruppen (Fureix et al., 2012). Sammanfattningsvis kan därför en lösning vara att se över gruppsammansättningen och därmed bryta hans vanor att bita på täcken hos just en specifik individ. 

Berikning (enrichment)     
Att berika hästens miljö är alltid bra för att ytterligare främja hästens välfärd. Bästa miljöberikningen är att tillåta full fysiskt kontakt med andra hästar och tillfredsställa en annan av hästens grundläggande beteendebehov: långa ättider. Sen finns det även andra strategier för att uppmuntra naturliga beteenden, så som lek via icke-ätbara leksaker som bollar eller rep och för utökad födosök, till exempel höbollar (tänk på säkerhet och material). Enligt forskningsresultat är foder mer intressant och en betydligt viktigare berikning än leksaker vilket stödjer din observation då hästen tappade lusten att använda leksaken i hagen. Se därför gärna över din hästs möjlighet att tillfredsställa tuggbehovet, både i hagen och i box, vilket kan bidra till att han minskar bitandet på andra föremål som borstar och staket.

Träning
När du kan säkerställa att din häst får utlopp för sina beteendebehov och mår fysiskt bra utan underliggande hälsobesvär som kan öka risken för till exempel aggressiva beteenden kan du utnyttja hans intresse att bita i saker igenom att träna honom att plocka upp föremål för dig. Detta kan bäst åstadkommas via positiv förstärkning (att lägga till något hästen tycker om, exempelvis foderbelöning). Tänk dock på att hästen troligtvis kommer tycker om övningen och kan bjuda på den även om du inte vill det. Därför behöver du lägger till en signal för att kunna reglera när du vill att han ska plocka upp saker för dig (signalkontroll/stimuluskontroll). Ta gärna hjälp av en tränare med gedigen erfarenhet av belöningsbaserat träning och/eller gå via Sveriges Akademiska Etologer för att få hjälp med ett träningsupplägg. 

Hoppas att det gå bra och lycka till!

 

Referenser

Fureix, C. et al., 2012. Exploring aggression regulation in managed groups of horses Equus caballus. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2012.02.009

Hausberger, M., et al., 2012. On the significance of adult play: what does social play tell us about adult horse welfare? https://doi.org/10.1007/s00114-012-0902-8

Mejdell, C.M. et al., 2020. Caring for the horse in a cold climate - Reviewing principles for thermoregulation and horse preferences. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2020.105071

https://hastsverige.se/hastens-miljo/hastar-och-klimat/nar-behover-hasten-tacke/

https://hastsverige.se/hastens-miljo/inhysning-av-hasten/berikad-stallmiljo/      

https://hastsverige.se/om-hastar/hastens-beteende/inlarning-hos-hast-sa-fungerar-det/


Fler frågor och svar från Elke Hartmaan:

Elke Hartmaan


Elke Hartmann är etolog och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.