Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur träna unghäst som är stressad och otålig?

Hejsan! Jag har en sexårig valack som är väldigt otålig. Han vill att saker ska gå snabbt, till exempel vid uppsittning vill han gå i väg innan att jag har hunnit sätta foten i stigbygeln. Han har stått på lösdrift hos den förra ägaren men nu står han ute morgon till kväll, inne på natten. På sommaren är de dock på lösdrift.
Han väver i boxen och äter hela tiden, det finns två andra ston också som han går med. Skulle behöva råd och tips om vävning och hur han kan få bättre tålamod.
/Tilda


Jenny Yngvessons svar:

Hej!

Att stå stilla brukar kallas för hästens viktigaste gångart och det är väldigt sant. Jag tycker att du ska fokusera på just att stå stilla lugnt i din träning ett tag framöver. Din häst kan behöva ganska mycket tid för att detta ska fungera så beväpna dig med mycket tålamod.
Låt gärna en veterinär undersöka honom grundligt så att han är fullt frisk. Och låt gärna någon gå igenom utrustningen, väldigt stor andel av så kallade problembeteenden hos häst sammanfaller med utrustning som inte sitter som den ska. Detta med sadlar är ju lite besvärligt eftersom hästarna ändrar sig och i munnen kan de få skador som ställer till det när vi ska rida. Men om han är frisk och all utrustning passar som den ska så kan du börja träna.
Börja i den miljö där han är allra lugnast, gärna i någon form av inhägnad (ridbana, hage, ridhus eller annat). Du kan även börja inne i stallet eller boxen förutsatt att han är lugn där.
  
Börja med att träna in beteendet med positiv förstärkning (kolla gärna på Youtube, det finns många bra hundfilmer, inte så många bra hästfilmer). Fundera ut en belöning som din häst gillar. Du kan förstås använda godis, men du kan även använda till exempel att bli kliad på manken. Så fort din häst står stilla så belönar du. Ta ett steg bort från honom, om han står kvar, gå tillbaka och belöna. Gå runt honom, står han stilla så belönar du.
Så fort du märker att han börjar förstå (när han står kvar och väntar på dig), så lägger du på ett kommando, med hjälp av ”klassisk betingning”, googla gärna. Det viktiga är att ditt kommando kommer före hästens beteende. Det kan till exempel vara ordet ”stilla” eller en handsignal. Ge alltid kommandot, gå i väg, kom tillbaka, belöna. Om han går i väg, följer med eller skrapar med hoven så ignorerar du bara det och börjar om från början. Träna korta små stunder, kanske fem minuter, pausa, träna igen. Ju fler upprepningar desto bättre.
  
När detta fungerar så gör du samma sak i en ny miljö. Jag rekommenderar att du sitter upp från pall, det sparar både hästen, dig och sadeln. Detta gör också att själva pallen blir en signal för din häst att stå stilla. Du kan välja att träna din häst att själv ställa sig vid pallen men jag rekommenderar att du ställer pallen vid hästen och att det är signalen. Det är nämligen bra att sitta upp varannan gång från höger och varannan från vänster.
  
När din häst pålitligt står stilla i olika miljöer så börjar du träna att kliva upp på pallen. I början belönar du bara att han står stilla. När det fungerar bra från båda håll så lägger du över benet. Ha gärna en medhjälpare i början så att din häst inte behöver misslyckas. Medhjälparen står lugnt framför så att din häst inte går i väg. Ge signal för att stå stilla, sitt upp, belöna, sitt av. Byt sida, upprepa och så vidare.
Byt miljö. Upprepa. När detta fungerar bra så står medhjälparen lite längre ifrån hästen och flyttar sig successivt längre bort från hästen.
När du ska rida så rasta hästen först, till exempel genom att longera. Då ökar förutsättningarna för att han ska ha tålamod att stå stilla. Tänk på att när du ska rida så ge en tydlig signal om att din häst ska gå framåt. Gärna samma signal som du använder när du leder hästen, till exempel en liten smackning. Det ska vara en signal som hästen inte kan missförstå så att det är jättetydligt när han får gå.
  
Din häst är ju en vävare och vävarna kan ha ett större rörelsebehov än andra hästar. Det finns också vetenskapliga indikationer på att vävare behöver mer mental stimulans än andra hästar. Det verkar vara så som du upplever det, de har lite mindre tålamod än andra.
Vävningen beror från första början på ett rörelsebehov som hästen inte får utlopp för, vilket betyder att just din häst passar väldigt bra att gå på lösdrift. Om du måste ha honom i box på natten så har man sett att en spegel (den måste förstås vara okrossbar) i boxen minskar vävandet.  
  
Att han äter hela tiden är helt normalt. Hästar äter konstant, med kortare ätuppehåll, till skillnad från oss människor som äter i måltider med långa uppehåll däremellan. Men verkar han väldigt stressad när han äter så kan du be din veterinär undersöka vad det kan bero på. Det kan också vara bra att be en oberoende foderrådgivare (utbildad agronom) att se över hans foderstat.
Själva vävningen kan du inte göra så mycket åt, men för att undvika förslitningsskador så försök att hålla din häst så mycket som möjligt i en miljö där han inte väver.
Om du behöver hjälp på plats kan du höra efter med Sveriges akademiska etologer om det finns någon hästetolog nära dig.
  
Varmt lycka till!
Jenny


Fördjupad läsning:
McAfee et al. 2002. The use of mirrors for the control of stereotypic weaving behaviour in the stabled horse. Applied Animal Behaviour Science, Volume: 78  Issue: 2-4  Pages: 159-173

Roberts et al. 2015. Cognitive differences in horses performing locomotor versus oral stereotypic behaviour. Applied Animal Behaviour Science 168 (2015) 37–44OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar