Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Gör hästen verkligen saker för att "jävlas"?


Publicerat: 2016-04-30

Hej! Jag har länge undrat över en sak, och det är hästens intelligens. Ibland får man höra att hästen "jävlas" med ryttaren – till exempel när den fattar fel galopp, vägrar på ett hinder eller inte vill gå in i transporten. Hur smart är egentligen en häst? Kan den planera sina handlingar? Är ponnyer smartare än stora hästar?
  
Hälsningar
Agnes


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
  
Detta är många, komplexa frågor som ligger precis vid forskningsfronten. Därför är det ganska svårt att ge svar, men vem har sagt att det ska vara lätt att förstå sig på hästar?!
Först några ord om detta med att ”jävlas”. Det finns inget som helst vetenskapligt stöd för att hästar skulle ”jävlas”, eller avsiktligt ställa till bekymmer för oss. Den forskning som finns i dag tyder i stället på att när hästarna inte gör som vi vill så beror det på att vi har varit otydliga i vår signalgivning, att vi har krävt för mycket, för tidigt eller att hästen har glömt något den tidigare lärt sig och att vi då tappat humöret och tålamodet. Utöver vår egen otydlighet är en vanlig orsak till problem, där vi har vetenskapligt stöd, att hästen har eller har haft ont. Så nej, hästar jävlas inte.
  
Kan då hästar planera?
En studie av Osthaus mfl (2012) jämförde beteendet hos hästar, åsnor och mulor. Man släppte dem i en inhägnad, med en öppning och ett synligt attraktivt mål utanför. När man sedan flyttade öppningen så var mulorna betydligt snabbare att hitta den nya öppningen jämfört med både åsnor och hästar. Även Proops mfl (2009) jämförde mulor, ponnyer och åsnor och fann att mulorna var intelligentare.
Jag har inte hittat några studier som jämför de kognitiva förmågorna (planering, inlärning, minne och så vidare) hos olika typer av hästar… Men påfallande många av studierna jag har läst har gjorts på ponnyer. Detta kan dock bero på att de helt enkelt är mindre och smidigare att hantera och inhysa än stora hästar.
Det skulle också kunna bero på att vi forskare omedvetet väljer hästar som är mindre rädda för nya saker. Forskning av Loyd et al. (2008) visar att individerna inom olika hästraser har olika personligheter och detta inkluderar även hur ängsliga de är. Loyd et al. (2008) fann bland annat att fullblod var ängsligare än flera ponnyraser.  
En studie av Gabor & Gerken (2014) visade att hästar kan räkna till fem och att de kan skilja på mycket och lite. Jag vet inte om det är en slump, men denna studie gjordes på shetlandsponnyer.
  
De är snarare känslovarelser
2013 publicerade Krueger et al. (2013) en studie där hästar av många olika raser deltog och där man kunde visa att hästar lär av att observera varandra. Detta har inte visats tidigare, även om många av oss har anat att så faktiskt är fallet. I denna studie lärde sig hästar att öppna en låda genom att dra i ett rep betydligt snabbare om de först fick se en annan häst öppna lådan.
Klart är dock att man vetenskapligt inte har lyckats visa planeringsförmåga hos hästar i någon större utsträckning. Man skulle kunna säga att vi just nu har vetenskapligt stöd för att hästar är känslovarelser, men utan så väldigt mycket av det vi kallar ”förstånd”. Men jag vill poängtera att detta är vad vi har vetenskapligt stöd för just nu. Ny forskning kommer hela tiden och vi måste vara beredda att omvärdera det vi ”vet”.
En ökande andel forskning publiceras open access, det vill säga alla kan nå den även om man inte är kopplad till ett universitet. Här kan du till exempel hitta en katalog över hästars ansiktsuttryck. 
Något som är ständigt aktuellt är forskningen som har visat hur hästar visar smärta, läs mer här.
  
Hoppas att detta gav dig lite av ett svar på frågorna. Och lycka till med din kommunikation med hästar! 
/Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar