Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Har hästar någon tidsuppfattning?

Hej! Har hästar någon tidsuppfattning? Om en häst exempelvis lämnas själv i ett stall då stallkamraterna är ute, uppfattar den skillnad på en timme i ensamhet och tre timmar i ensamhet? Eller lever den enbart i "nuet"? Tack på förhand!


Jenny Yngvessons svar:

Hej Lena,
  
Vilken intressant fråga! Jag har själv funderat på detta och har letat forskning. Vi utgår givetvis från hästen som biologisk varelse formad av årmiljoner av evolution – till vad har den då behövt tidsuppfattning?
  
Någon form av dygnsrytm
De allra flesta djur har vad vi känner till någon form av dygnsrytm, som till största delen styrs hormonellt av dagsljus och mörker. Dygnsrytm har varit viktigt för hästarna även när de var vilda, exempelvis har rovdjur också en dygnsrytm som förstås påverkar bytesdjuren. Hästar har mycket god förmåga att lära sig rutiner och verkar i många fall må bra av rutinerna. De vet hur dags du brukar sluta jobbet och komma till stallet. Och om de inte har fri tillgång till foder vet de mycket väl vid vilka tider utfodring brukar ske. Man kan lätt se detta på frustrationen hos hästarna om utfodringen blir försenad någon gång.
   
Reaktionstid och reaktionssnabbhet
En annan aspekt av hästars tidsuppfattning är deras reaktionssnabbhet. Att snabbt fly är ju hästarnas försvar mot rovdjur och något som har varit livsviktigt för dem under årmiljoner, men som i dag kan ställa till det för oss människor eftersom vi inte blir rädda för samma saker som hästar (tex brevlådor). Och eftersom deras flyktreaktioner många gånger är oberäkneliga för oss (ena dagen är brevlådan farlig och andra dagen är den det inte).
Jag har inte lyckats hitta någon studie där man har mätt hästars reaktionssnabbhet (alltså tiden det tar från att de ser eller hör det som skrämmer dem tills att de reagerar), men vi kan utgå från att den är väldigt kort. Reaktionstid skulle också kunna mätas som tiden från att grindarna på startboxarna öppnas till att galopphästar reagerar, även om det inte är en oberäknelig flyktreaktion. Också den tiden är betydligt kortare än en sekund.
 
Någon form av tidsuppfattning finns
Hästar har med andra ord en uppfattning om vilken tid på dygnet det är, de har en mycket snabb reaktionstid, men så har vi din egentliga fråga om de vet hur länge de har lämnats ensamma. 
Något av det allra farligaste för en häst är att komma ifrån sin flock och hästar som hålls ensamma är stressade (t.ex. Yarnell et al. 2015). Eftersom den har uppmärksamhet och flykt som sitt främsta försvar är det förstås livsfarligt att äta och sova om man är helt ensam och inte har någon att dela uppmärksamheten med. Därför kan vi utgå från att den har någon form av tidsuppfattning om ensamhet.
  
Hästar kan ensamhetstränas
Precis som med hundar kan hästar ensamhetstränas. Börja med korta stunder för den unga hästen, vänta utanför stallet med hästkompisen och gå in direkt när hästen i stallet är någorlunda lugn. Sen kan stunderna successivt förlängas. Den häst som lämnas ensam bör ha sina andra grundläggande behov tillgodosedda (fri rörelse och grovfoder). Men det är väldigt viktigt att inte gå för fort fram och att aldrig lämna en häst ensam för gott, då det orsakar starkt lidande.
Inga studier är, såvitt jag vet, gjorda av hur länge en häst klarar att vara ensam innan den blir kroniskt påverkad av det. Det vore etiskt mycket diskutabelt att göra sådana studier med tanke på hur viktigt vi vet att det är med social kontakt för hästar.
  
Vi har bättre koll på hundar
I en studie av hundar (Rehn & Keeling, 2010) såg man att de reagerade starkare när ägarna hade varit borta längre tid (2 och 4 h) än om de hade varit borta 30 minuter. Vad jag vet är ingen sådan studie gjord på hästar, men den skulle lätt kunna göras. Det vore väldigt intressant att se reaktionen både på när hästkompisen kommer tillbaka och när en mänsklig ägare kommer tillbaka, jag misstänker att reaktionen när hästkompisen kommer tillbaka skulle vara starkare efter en längre tid ensam. Men detta är rena spekulationer och återstår att undersöka – tack för tips om en spännande forskningsfråga!

  
Allt gott!

Jenny


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar