Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst med mötesfobi i ridhuset

Hej! Jag har en häst, ett fullblod på elva år, som har mötesfobi i ridhuset. Det går bra att mötas i skritt, men så fort vi travar eller galopperar och vi möter en annan häst så blir han tokig, kastar sig och reser sig på bakbenen. Hur ska jag göra för att träna bort detta. Och vad kan det bero på att han gör så?

Jenny Yngvessons svar:

Som vid alla beteendeproblem måste du börja med att låta en veterinär undersöka din häst, så att problemet inte beror på något hälsoproblem. Du bör låta veterinären undersöka om din häst har något problem med synen. Det skulle möjligen kunna förklara varför den reagerar i trav och galopp men inte i skritt. Då kanske synintrycken kommer så långsamt att de inte blir skrämmande.
 
Om hästen är frisk så ställ in dig på att det kommer att ta tid att rätta till problemet, du behöver mycket tålamod. Ett beteende som är invant tar tid att förändra. Det första du gör är att du lägger upp ett schema. Du behöver ha hjälp av några andra ryttare. Ni avtalar ett antal tider, börja med 20 tillfällen. Innan första tillfället måste du se till att din häst förstår beröm. Du kan till exempel träna in klicker. Hur det går till kan du exempelvis läsa i "Excelerated learning" av Pam Reid.
 
Vid första träningstillfället rider du din häst i ridhuset tillsammans med en annan häst. Ni rider på spåret med halva spårets längd emellan er så att ni möts vid långsidornas mitt. Rid, förutsatt att din häst inte kastar sig och stegrar, i alla gångarterna och beröm vid "mötet" med den andra hästen. Byt varv och gör samma sak igen. Låt passet vara kort. 
Reagerar han även när ni har hela ridhuset bredd emellan er så lägg i stället mötena vid kortsidorna. Vid nästa träningspass rider ni något innanför spåret, beröm vid möten om han inte kastar sig eller stegrar. Skulle han reagera så får du gå tillbaka till att mötas när ni båda rider ute på spåret.
 
Vid de följande träningspassen minskar ni successivt avståndet mellan hästarna. Variera, varv och gångarter så mycket som möjligt. Rid på både raka, diagonala och böjda spår. Beröm vid varje fungerande möte. Skulle hästen reagera med att kasta sig eller stegra sig så går du genast bakåt i träningen, det vill säga ökar avståndet till den mötande hästen. När allt fungerar och du kan möta en häst nära utan att din häst reagerar kan du börja berömma mer och mer sällan.
 
Men kom ihåg att hästar är väldigt bra på att komma ihåg saker som har skrämt dem (ofta ologiska och alldeles ofarliga saker). Hästar visar också spontan glömska, du får inte bli förvånad om reaktionen återkommer någon gång. Då är det bara att börja om träningen (men du behöver säkert inte börja med så stora avstånd som hela ridhuset) med beröm och tillfälligt sänkta krav.
 
Lycka till!
/Jenny Yngvesson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market