Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst med mötesfobi i ridhuset


Hej! Jag har en häst, ett fullblod på elva år, som har mötesfobi i ridhuset. Det går bra att mötas i skritt, men så fort vi travar eller galopperar och vi möter en annan häst så blir han tokig, kastar sig och reser sig på bakbenen. Hur ska jag göra för att träna bort detta. Och vad kan det bero på att han gör så?

Jenny Yngvessons svar:

Som vid alla beteendeproblem måste du börja med att låta en veterinär undersöka din häst, så att problemet inte beror på något hälsoproblem. Du bör låta veterinären undersöka om din häst har något problem med synen. Det skulle möjligen kunna förklara varför den reagerar i trav och galopp men inte i skritt. Då kanske synintrycken kommer så långsamt att de inte blir skrämmande.
 
Om hästen är frisk så ställ in dig på att det kommer att ta tid att rätta till problemet, du behöver mycket tålamod. Ett beteende som är invant tar tid att förändra. Det första du gör är att du lägger upp ett schema. Du behöver ha hjälp av några andra ryttare. Ni avtalar ett antal tider, börja med 20 tillfällen. Innan första tillfället måste du se till att din häst förstår beröm. Du kan till exempel träna in klicker. Hur det går till kan du exempelvis läsa i "Excelerated learning" av Pam Reid.
 
Vid första träningstillfället rider du din häst i ridhuset tillsammans med en annan häst. Ni rider på spåret med halva spårets längd emellan er så att ni möts vid långsidornas mitt. Rid, förutsatt att din häst inte kastar sig och stegrar, i alla gångarterna och beröm vid "mötet" med den andra hästen. Byt varv och gör samma sak igen. Låt passet vara kort. 
Reagerar han även när ni har hela ridhuset bredd emellan er så lägg i stället mötena vid kortsidorna. Vid nästa träningspass rider ni något innanför spåret, beröm vid möten om han inte kastar sig eller stegrar. Skulle han reagera så får du gå tillbaka till att mötas när ni båda rider ute på spåret.
 
Vid de följande träningspassen minskar ni successivt avståndet mellan hästarna. Variera, varv och gångarter så mycket som möjligt. Rid på både raka, diagonala och böjda spår. Beröm vid varje fungerande möte. Skulle hästen reagera med att kasta sig eller stegra sig så går du genast bakåt i träningen, det vill säga ökar avståndet till den mötande hästen. När allt fungerar och du kan möta en häst nära utan att din häst reagerar kan du börja berömma mer och mer sällan.
 
Men kom ihåg att hästar är väldigt bra på att komma ihåg saker som har skrämt dem (ofta ologiska och alldeles ofarliga saker). Hästar visar också spontan glömska, du får inte bli förvånad om reaktionen återkommer någon gång. Då är det bara att börja om träningen (men du behöver säkert inte börja med så stora avstånd som hela ridhuset) med beröm och tillfälligt sänkta krav.
 
Lycka till!
/Jenny Yngvesson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skola om en galoppör till hopphäst – vad ska man tänka på?


Victoria Almgren svarar

Även en rund häst behöver få i sig energi – men i lagom mängd


Eva Dahlström svarar

Hästen trampade igenom golvet i hyrd transport – vad gäller?


Eva Johansson svarar

Viktigt med struktur i träningen för att nå framgång


Victoria Almgren svarar

Så ger du hästen gnista i arbetet


Nina Bengtsson svarar

Övningar för kontroll på hästens form


Nina Bengtsson svarar

Öppna hjälper häst på dubbla spår


Nina Bengtsson svarar

Nyttig övning för att få hästen rak på hinder


Victoria Almgren svarar

Knöl på insidan av benet – vad kan den bero på?


Hanna Borg svarar

Senskada efter spark – hur snart undersöka?


Hanna Borg svararGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Ridlära rakt av skulle jag säga.

Kajsa Boström

WOW, vilken helg!

Therese

Lidköping

Saras vardag

Till Husbloggarna