Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst med mötesfobi i ridhuset


Publicerat: 2012-01-22
Hej! Jag har en häst, ett fullblod på elva år, som har mötesfobi i ridhuset. Det går bra att mötas i skritt, men så fort vi travar eller galopperar och vi möter en annan häst så blir han tokig, kastar sig och reser sig på bakbenen. Hur ska jag göra för att träna bort detta. Och vad kan det bero på att han gör så?

Jenny Yngvessons svar:

Som vid alla beteendeproblem måste du börja med att låta en veterinär undersöka din häst, så att problemet inte beror på något hälsoproblem. Du bör låta veterinären undersöka om din häst har något problem med synen. Det skulle möjligen kunna förklara varför den reagerar i trav och galopp men inte i skritt. Då kanske synintrycken kommer så långsamt att de inte blir skrämmande.
 
Om hästen är frisk så ställ in dig på att det kommer att ta tid att rätta till problemet, du behöver mycket tålamod. Ett beteende som är invant tar tid att förändra. Det första du gör är att du lägger upp ett schema. Du behöver ha hjälp av några andra ryttare. Ni avtalar ett antal tider, börja med 20 tillfällen. Innan första tillfället måste du se till att din häst förstår beröm. Du kan till exempel träna in klicker. Hur det går till kan du exempelvis läsa i "Excelerated learning" av Pam Reid.
 
Vid första träningstillfället rider du din häst i ridhuset tillsammans med en annan häst. Ni rider på spåret med halva spårets längd emellan er så att ni möts vid långsidornas mitt. Rid, förutsatt att din häst inte kastar sig och stegrar, i alla gångarterna och beröm vid "mötet" med den andra hästen. Byt varv och gör samma sak igen. Låt passet vara kort. 
Reagerar han även när ni har hela ridhuset bredd emellan er så lägg i stället mötena vid kortsidorna. Vid nästa träningspass rider ni något innanför spåret, beröm vid möten om han inte kastar sig eller stegrar. Skulle han reagera så får du gå tillbaka till att mötas när ni båda rider ute på spåret.
 
Vid de följande träningspassen minskar ni successivt avståndet mellan hästarna. Variera, varv och gångarter så mycket som möjligt. Rid på både raka, diagonala och böjda spår. Beröm vid varje fungerande möte. Skulle hästen reagera med att kasta sig eller stegra sig så går du genast bakåt i träningen, det vill säga ökar avståndet till den mötande hästen. När allt fungerar och du kan möta en häst nära utan att din häst reagerar kan du börja berömma mer och mer sällan.
 
Men kom ihåg att hästar är väldigt bra på att komma ihåg saker som har skrämt dem (ofta ologiska och alldeles ofarliga saker). Hästar visar också spontan glömska, du får inte bli förvånad om reaktionen återkommer någon gång. Då är det bara att börja om träningen (men du behöver säkert inte börja med så stora avstånd som hela ridhuset) med beröm och tillfälligt sänkta krav.
 
Lycka till!
/Jenny YngvessonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar