Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst som drar iväg för att äta ur hökassar eller av gräs

Hej!
  
Min häst är i stort sett väluppfostrad och lydig, men när det kommer till det här med mat är det nästan omöjligt att styra honom. I vårt stall ställer vi hökassarna i gången utanför varje box och när man går förbi dem drar han blixtsnabbt ner huvudet för att ta sig en tugga. Detsamma gäller gräs nu när våren har kommit. På vägen in och ut från hagen drar han iväg med oss för att äta.
  
Tilläggas bör att han har fri tillgång till hö i hagen, vi håller nu på att vänja in på gräset som han kommer att gå på under dagtid i sommar. Så det känns INTE som att han borde vara hungrig, utan känns mer som ett beteende som jag borde kunna träna bort. Han gör så här med alla, oavsett vem som leder honom. Han är urstark och har han väl bestämt sig drar han ju iväg med en. Hur ska jag träna bort det här beteendet?
  
Tacksam för svar,
Olivia


Jenny Yngvessons svar:

Hej Olivia!
  
Hästar är inte som vi människor när det gäller mat och ätande. De äter inte i måltider utan konstant med kortare ätuppehåll. Man kan alltså räkna med att en häst normalt alltid är hungrig. Det finns alltså alltid en viss motivation att äta, även om andra motivationsfaktorer kan vara starkare under vissa tillfällen. Det finns också en stor individuell variation i hur stor aptit hästar har.
Så med det sagt kan vi konstatera att din häst är hungrig och att han tycker att gräset är grönare på andra sidan.
  
Träna inte bort matmotivationen
Jag tycker att du ska vända på kuttingen och inte tänka att du ska träna bort hans matmotivation. Däremot behöver du träna honom att bli ledd, för det är både jobbigt och kan bli farligt med en häst som bara drar iväg. Du behöver träna de grundläggande signalerna för framåt, stanna, backa och svänga.
Ofta använder man tryck framåt i grimman för att signalera att hästen ska börja gå framåt, tryck bakåt eller ”prtroo” med rösten för att den ska stanna, ”back” eller tryck på bringan för att den ska backa och så vidare. Så fort hästen gör rätt lättar du på trycket och berömmer.
De här signalerna måste fungera i alla miljöer och oavsett vilka frestelser som finns i närheten. Även om din häst oftast är lydig så har han inte förstått att de här signalerna betyder samma saker även när det finns mat i närheten.
  
Hitta ett system som funkar
Du behöver vara medveten om hans önskan att äta och se till att han frestas så lite som möjligt. Detta gör du genom att se till att han alltid har grovfoder av något slag. Sen är det så att hö är godare än halm, och gräs är godare än hö, det måste du vara medveten om så att du inte sätter din häst i situationer där frestelsen blir för svår.
Dessutom kan det vara praktiskt att träna in ett kommando för när han får lov att äta. Om du misstänker att han kommer att kasta sig över gräset utanför hagen så bestäm dig i förväg för att göra ett av följande två:
  
1. Helt enkelt låta honom äta. Välj en signal för detta, till exempel att säga ”varsågod” och se till att du hinner säga det innan han kör ner huvudet och äter. Var hela tiden steget före och se till att säga ”varsågod” i förväg varje gång du förstår att han kommer att dra iväg och äta. Så småningom har signalen befästs.
  
2. Vara mycket uppmärksam och snabb. Placera gärna dig själv mellan honom och gräset, så att han inte får tillfälle att dra iväg. Led honom mot stallet eller vart ni nu ska och var hela tiden 100 procent fokuserad på honom så att han inte hinner bli frestad. Träna gärna på andra saker än att gå rakt fram, du kan till exempel göra halt, backa, trava, gå och så vidare. Detta så att han hela tiden har fokus på dig och inte på något annat. Tappar du kontrollen, försök inte att hålla emot utan säg snabbt ”varsågod” och låt honom äta en stund.
  
Varje gång han drar iväg när du samtidigt håller emot i grimma/grimskaft så ”tvättas” betydelsen av signalen ”stopp” ur mer och mer. Det gäller att hästen ska lyckas göra det du ber om så ofta som möjligt, precis som när du tömkör, rider, kör eller vad du än tränar.
Är det så att det är obehagligt eller jobbigt att han kastar sig ner i höpåsarna i stallet, så se till att han har en giva hö innan du börjar med dem. Straffa inte det här beteendet, att äta är någonting hästen gör för att överleva, den kan inte välja bort att vara hungrig.
  
Lycka till!

JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst

Hanna Borg svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market