Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst som får panik i transporten – vad gör man?


Publicerat: 2015-11-30

Hej! Jag har ett problem med min häst när den ska åka transport. Det svåra är inte att lasta utan att hästen blir orolig så fort jag stänger lämmen och går ur transporten. Samt även under körningen. Hästen går självmant in och står lugnt tills man stänger. Hur tränar jag detta? Man kan ju inte åka med i transporten med hästen, eller?
/Marina


Jenny Yngvessons svar:

Hej Marina!
  
Vad bra att den här frågan kom upp! Mycket ofta pratar vi om lastningsproblem, men det finns även många hästar som har problem med själva transporten. Faktum är att det finns mycket forskning som visar att just resandet orsakar ett starkt stresspåslag hos många djur. En artikel som sammanfattar de senaste 20 årens forskning om transport av hästar (Padalino 2015) visar att hästarna påverkas av hur de är placerade relativt färdriktningen, hur mycket huvudfrihet de har, om de transporteras ensamma eller i grupp, om de har foder och vatten, hur skicklig föraren är, temperatur och luftfuktighet, om de har tidigare goda eller dåliga erfarenheter av att transporteras med mera.
  
Att åka ensam försvårar
Under själva transporten brukar hästar reagera mest när fordonet sätter igång och när man kör genom kurvor (Waran & Cuddeford, 1995; Lee et al. 2011). Problem med att åka transport kan förvärras av dåliga tidigare erfarenheter (Leadon et al. 2008; Lee et al. 2011). En försvårande faktor är att åka ensam, men något bättre än att åka helt själv är att ha en okrossbar spegel i transporten (Kay & Hall, 2009).
Det finns flera studier som pekar på att det är lättare för hästar att hålla balansen om de åker baklänges och att de även har lägre hjärtfrekvens (är mindre stressade) då (Clark et al. 1993; Waran et al. 1996; Padolino et al. 2012), men eftersom de flesta transporter är byggda så att hästen åker med huvudet framåt måste vi som hästägare arbeta för att göra resan så bekväm som möjligt ändå.
  
Införskaffa gärna en kamera
Så, det var lite bakgrund, nu till vad du kan göra för just din häst.
Om möjligt, installera en kamera så att du verkligen kan se vad din häst gör i transporten. Du ska förstås inte åka med den i släpet själv.
Kan du så börja träningen med en annan häst i transporten. Forskning visar att alla stressparametrar är lägre om hästen kan åka tillsammans med en kompis (Kay & Hall, 2009). Prova annars med en okrossbar spegel, de finns ibland i babybutiker – eller montera upp en blank, tunn plåt som ger en spegeleffekt. Du kan även prova med en laminerad plansch med ett hästhuvud, det finns så vitt jag vet inget vetenskapligt stöd för det ännu men är helt klart värt att prova.
  
Foder lugnar hästen
Ge hästen tillgång till grovfoder, gärna blött. Det finns bra ”krubbor” av presenning som man hänger upp i transporten, använder du en sådan kan du till och med blanda i lite havre i grovfodret utan att det trillar igenom, för att göra maten extra god när det blir dags att åka ensam i transporten. En riktigt stressad häst äter inte, så här har du ett bra mått på hur rädd din häst är.
Ströa i transporten och gör lite ”mysigt”. Lyse i släpet är bra, och lagom temperatur och ventilation är viktigt. Det finns billiga termometrar som visar "max" och "min" som du kan sätta i transporten, för att ha koll på hur varmt/kallt hästen har haft det under resan.
   
Ha tålamod
Börja träna mycket korta sträckor. Om möjligt – stanna när hästen är lugn, lasta av, låt den beta, lasta på och kör en bit igen och så vidare… Förläng sedan sträckan successivt och gör det så lugnt och trevligt för hästen som möjligt när den kommer fram.
Lasta då och då utan att åka. För anteckningar eller låt någon åka med och föra anteckningar. Hur länge står den stilla, i vilka situationer bullrar det i transporten, hur ofta gnäggar den därinne och så vidare. Då kan du jämföra olika resor, samt hur träningen går över tid.
Är det lättast för den att stå trångt eller lite bredare? Prova dig fram med hur hästen trivs bäst med mellanväggen, när du har kommit så långt att den kan åka ensam.
  
Ha mycket tålamod! Lycka till!
/Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar