Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst som inte vill hamna på efterkälken eller vara ensam på ridbanan


Publicerat: 2016-10-02

Hej!
  
I juni i år köpte vi en ponny till barnen. Han var perfekt! Alla föll hals över huvud för honom. Supersnäll att ta in och ut, står och somnar i stallet när barnen pysslar med honom. Han kan stå själv i hagen och i stallet. Supersnäll att rida (lite seg på banan, men ute var han en dröm!).
  
Efter ett par veckor började han göra bocksprång när han kände att han hamnade på efterkälken ute. Det fortsatte på ridbanan. Om någon häst går ut från ridbanan får han panik, kastar av ryttaren och försöker följa med den andra hästen. I går räckte det med att en kompis från hagen gick förbi utanför ridbanan så började han bocka och skrämde slag på min femåring.
  
Det här är inte ett okej beteende och det känns som att det eskalerar! Hur kan jag göra honom trygg nog att hamna sist i ledet eller bli lämnad på ridbanan?


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
 
Vad härligt med en ponny till barnen! Det finns mycket forskning som visar att det är bra för barn att växa upp med djur, bland annat ökar barnens empatiska förmåga. Men samtidigt måste vi minimera riskerna att barn, eller hästar, kommer till skada.
Hästars sociala behov, deras behov av hästkompisar, är oerhört starkt. Därför kan också reaktionerna bli mycket starka när de kommer ifrån övriga hästar. När man köper en ny häst är ju allt nytt för den individen och deras känslighet för stress är större än när de är i en trygg miljö.
Innan man börjar med någon beteendeträning behöver hästen gås igenom av en veterinär (inklusive munnen), hovarna bör ses över av hovslagare, samt att sadelns, bettets och eventuell övrig utrustnings tillpassning ska kontrolleras. Det är väldigt vanligt att problembeteenden som bockning med mera beror på smärta och/eller dåligt tillpassad utrustning.  
Sätt en rem i sadeln (ta till exempel bort snokremmen från ett träns, den remmen är ändå förkastlig, och spänn i de små ringarna framtill på sadeln) så att dina barn har något att hålla sig i ifall att något skulle hända. 
Förutsatt att hästen är hälsomässigt okej kan man börja träna bort beteendet. Målsättningen är att systematiskt träna ponnyn att bli lämnad av andra hästar utan att utlösa bockandet. Om bockandet utlöses har man krävt för mycket, för fort och behöver backa i träningen. Börja träningen utan barn på ryggen på ponnyn av säkerhetsskäl. Du behöver medhjälpare på/med en eller flera andra hästar och tillsammans med dem planera träningen i förväg. 
  
Planera till exempel en uteritt enligt följande:
Gör en uppskattning av hur långt ifrån ponnyn de andra hästarna var när den började bocka. Börja träningen vid ett mindre avstånd.
Led ponnyn. Låt de andra hästarna sacka efter. Men inte så långt att det utlöser några bockningar eller liknande. Därefter får den/de andra hästarna gå före och låta avståndet bli längre och längre. Ge noga akt på din ponny.  
Be de övriga stanna och skritta ikapp dem innan några bockningar utlöses och helst innan din ponny visar tecken på oro. Beröm den så länge som den är lugn. Blir den orolig, stanna och be de andra hästarna komma tillbaka. Du vill inte träna in att den rusar ikapp de andra hästarna.
Upprepa detta hela turen. Efter tre gånger bör du kunna märka en förbättring, men att få ponnyn trygg kan ta mycket längre tid. Du behöver även träna i trav (du kommer att få bra kondis!).
Så småningom kan du använda en längre lina, vara på olika sidor om ponnyn och så vidare. Tömkörning är också en bra metod. När detta fungerar övar du med ponnyn sadlad och så småningom med ryttare (först enbart i skritt, med ledaren helt nära). Koppla därefter loss ponnyn och gå bredvid. Först i skritt och så småningom även i trav.
Gå långsamt fram och var beredd att backa i träningen om det blir för svårt för ponny eller barn. Träna också in ett kommando så att du kan stanna ponnyn även om den kommer lös (ptroo är ju det vanliga, men man kan välja vilket kommando man vill).
  
Planera träning i paddock enligt följande:
Det vi vill åstadkomma är att ponnyn kan vara lugn och koncentrerad samtidigt som en annan häst går ifrån den. Led eller tömkör ponnyn utan ryttare. Ett pass på cirka 15 minuter kan vara lagom. Det finns vetenskapligt stöd för att korta pass ofta ger en bättre inlärning än färre, långa pass. Ha en medhjälpare som håller en annan häst utanför paddocken.
Det är väldigt bra om ponnyn kan komma till arbete, tömkör gärna i ”krumelurer”. Beröm mycket! Låt personen som leder hästen gå ifrån paddocken en bit. Ge noga akt på din ponny, beröm den mycket om den är lugn och jobbar på, och be medhjälparen vända och gå tillbaka innan något händer. Helst innan den ens börjar titta efter den andra hästen.
Träna dig att se spänning hos din ponny och beröm alla tecken på avslappning. Låt medhjälparen med den andra hästen gå längre och längre allt eftersom din ponny klarar utmaningen. Träna på att ha den andra hästen inne i paddocken och sedan gå ut. Blir ponnyn orolig, backa tillbaka och minska avståndet som den andra hästen går iväg.
Så småningom tränar du på att ha ponnyn lugn i arbete samtidigt som en medhjälpare kommer med en annan häst, går förbi paddocken och försvinner. När det fungerar tränar ni på att den andra hästen travar förbi/bort från paddocken. När detta fungerar bra kan du börja träna med ryttare på ponnyn, men fortfarande med ledare eller tömmar. Då detta fungerar även i trav kopplar du loss ponnyn, men går bredvid och så småningom står du still i mitten.
  
Undvik all form av bestraffning
Så några ord om bestraffning. Det är lätt att hamna i diskussioner med andra hästmänniskor om användning av bestraffning och våld i hästträningen. Skulle du hamna i en sådan diskussion kan du säga att du har vetenskapligt stöd för att inte använda bestraffning i det här fallet. Eftersom det här beteendet beror på otrygghet (precis som du skriver) så är det, enligt min mening, inte etiskt försvarbart att använda sig av bestraffningar här.
I stället behöver vi träna tillit och trygghet hos hästen. Rent etologiskt är det dessutom oerhört svårt att hinna bestraffa bockningen med rätt tajming, så jag rekommenderar dig att helt strunta i alla former av bestraffning och bara arbeta med att systematiskt förstärka (med beröm och eftergift) det beteende du vill se (att den är lugn även i situationer där den lämnas av andra hästar). En ponny ska ridas av en femåring får gärna vara lite seg...
  
Behöver du hjälp på plats så kontakta Sveriges akademiska etologer, de kan hänvisa dig till en universitetsutbildad hästetolog i din närhet.
  
Varmt lycka till!
Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar