Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hjälp, hästen kommunicerar genom att nafsa!


Publicerat: 2014-04-05
Vår häst kommunicerar ofta genom att nafsa. Vi har nu hängt ihop i ett år och definierat en mängd olika ”nafs”. Han vill gärna klia på oss med tänderna precis som han kliar på en hästkompis, efter en stund kan det gå över i ett nafs. Hans ögon visar att han njuter. Ibland kommer detta som ett svar på när vi kliar eller borstar på honom. Ibland när vi hälsar på varandra.
  
I vissa fall får vi känslan av att han vill leka och då är blicken spjuveraktig. Han visar att han är på väg att nafsa när han är öm på något ställe eller när det är något han inte gillar. Ögonen är då ängsliga. Det senare har hjälpt oss upptäcka när något är fel. Nafsar han efter oss när vi ska lasta så är han kissnödig och går vi undan med honom till gräsyta så att han får göra sina behov går han sedan på transporten utan problem.
  
Han nafsar också på stallgången när han är kissnödig. Släpper vi in honom i boxen kissar han och sedan kommer han ”tillbaka” och vi kan fortsätta. När vi är ute och går i skogen och han blir orolig kan han stanna till och lyssna för att sedan nafsa till i luften mot oss, som om han vill tala om att något är fel. Ibland kommer det fram personer som vill hälsa på honom och då kan han nafsa mot dem.
  
Det kan kännas som att det är ett tics för honom. Korrigerar vi honom på argsint sätt blir han förnärmad. Puttar vi försiktigt undan hans huvud och säger nej tack så lyssnar han bättre. Det ska sägas att han inte är aggressiv i detta beteende. I övrigt är han en lyhörd kille som flyttar på sig när vi ber honom och inte går in i ”vår personliga sfär”. Vi handmatar honom ibland vid stretchning och som belöning någon gång när vi jobbar.
  
Ju bättre han mår och ju mer i form han är desto mindre nafsande. Nu är han konvalescent på grund av en skada och får inte riktigt utlopp för sin energi, då har nafsandet ökat. Vi har dubbla känslor när det gäller hur vi ska hantera detta då vi känner att han visar/talar om saker som gör att vi kan hjälpa honom. Samtidigt vill vi inte ha en häst som nafsar. Har ni erfarenhet när det gäller nafsiga hästar, och råd till oss, välkomnas detta varmt.

Jenny Yngvessons svar:

Hej! När jag läser din fråga får jag intrycket att du är väldigt intresserad av din hästs beteende och att du är mån om att ni har en bra kommunikation.
  
Innan du börjar försöka ändra hans beteende med träning bör du låta veterinärundersöka honom. Onormala beteenden, särskilt aggressiva beteenden eller det vi kallar protestbeteenden, kan bero på smärta - till exempel i rygg eller ben/hovar. Även skador i munnen, orsakade av bett, är mycket vanliga hos hästar. Nu bedömer du ju inte att din häst är aggressiv, men det kan ändå vara skönt att veta att han är frisk.
  
Det är naturligt för hästar att kommunicera med att snappa, nafsa och gnaga på varandra. Vi ändrar väldigt mycket i våra hästars liv utifrån det som egentligen är naturligt för dem. Min personliga åsikt är att det kan vara okej att acceptera att de gnager lite på oss när vi borstar. Att nafsa till eller bita är däremot något annat, som vi bör träna bort. Något som är mycket effektivt är att vända ryggen till och gå en bit ifrån hästen när den nafsar. En kollega till mig brukar uttrycka det som ”ignorera det dåliga beteendet, beröm det goda” och det fungerar i väldigt många sammanhang.
  
Precis som du har märkt fungerar det inte så bra med bestraffning för att få honom att upphöra med det här beteendet. Ett annat sätt, som fungerar bättre, är att ge honom alternativa beteenden. Exempelvis är det lätt att träna din häst att ”hälsa fint”. Använd dig av, för hästen, okända människor. Välj ett sätt att belöna, kanske klia manken eller berömma med rösten. Belöna bara det beteende du vill ha, till exempel att han sträcker fram mulen och nosar försiktigt. Se till att människan som hälsar hinner gå därifrån innan han nafsar.
Låt successivt dina hälsningsfiguranter stå kvar längre och längre. Var noga med att observera din häst och så fort du ser att han tänker nafsa (här måste du vara superfokuserad och supersnabb) avleder du genom att säga hans namn och ”hälsa fint” samt berömma rätt beteende.
  
Det är en stressig situation för en häst att vara konvalescent. Du skriver inte om han står på boxvila, men gör han det så försök att ge honom utlopp för sitt sociala beteende. Kanske kan han ha kontakt med en hästkompis över boxväggen? Han behöver ha gott om grovfoder och få röra på sig så mycket som hans hälsa tillåter.
  
När det gäller hans kissnödighet är det bara ett exempel på en häst som har lyhörda och lättränade hästägare. Det är ingenting som är dåligt eller betyder att hästen ”tagit över” eller något sådant. Det betyder bara att ni har en bra kommunikation. Det råd jag vill ge här är bara att ge akt på ditt eget beteende så att du inte råkar träna in ett olämpligt (läs farligt) beteende hos dig eller hos din häst.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Jenny 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar