Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst som stregrar när man går hemifrån


Publicerat: 2018-03-04

Jag har en 18-årig valack som jag hyr av en kvinna som bara rider honom då och då, på grund av att hon har mycket i sitt jobb. Om vi är många som sysslar med honom, till exempel att jag rider och min syster går med mig så brukar han uppföra sig, men om jag rider ensam eller promenerar honom själv så brukar han resa sig på bakbenen och kasta runt sig och försöka komma bort från mig. Eftersom han är 1,75 centimeter hög och jag bara är 1,60 centimeter lång så är det svårt att hålla kvar honom. Vi har haft veterinär ute som undersökt honom men hon hittade inget fel.


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
Jag blir lite orolig när jag läser din beskrivning av det här beteendet. Att kunna leda en häst säkert är ju själva grunden för all hantering. Är du och hästen försäkrade? Vad händer om han sliter sig och skadar sig, någon annan eller någons egendom? Det är ett väldigt stort ansvar att vara medryttare på en häst som inte fungerar i den basala hanteringen. Har du och ägaren pratat om vad som händer om något händer?

Det är väldigt bra att han är genomgången av veterinär (jag förutsätter att även tänder och munnen i övrigt är genomgången) eftersom problembeteenden av alla dess slag väldigt ofta har sin orsak i smärta, dåligt tillpassad utrustning eller eftersatt hovvård. Så gå även igenom hans utrustning och prata med hovslagaren. Fundera sedan på om hans behov i övrigt är uppfyllda (hästkompisar, grovfoder och fri rörelse). Är de det har du de allra bästa förutsättningarna för en framgångsrik träning.

Jag tror inte att beteendet alls handlar om att komma bort ifrån dig. I stället är hans motivation att stanna kvar hemma hos hästkompisarna helt enkelt för stark. Det är inte en slump att det ofta står i hästannonser att ”den är snäll att rida ut på själv”. Att kunna lämna sin hästflock är inte någon självklarhet utan något som vi måste träna hästarna till att klara. Vi får aldrig glömma att hästens starkaste motivation handlar om just dessa tre saker; social kontakt med andra hästar, äta gräs och att få röra sig fritt. Ta det alltså inte personligt, det är inte så att hästen försöker komma bort från dig, det känns bara för ensamt för honom när det bara är ni två. För att testa hur rädd han är ta med dig till exempel ett äpple i bitar eller något annat han tycker är väldigt gott. Led honom från gården och när du märker att han börjar stressa upp sig så testar du om han kan ta en bit äpple. Om han tar äppelbiten men spottar ut, alternativt inte ens tar den så har du en väldigt rädd häst som behöver mycket tålamod och träning i små, små steg. Om han däremot äter och tuggar så har du goda förutsättningar att behålla kontakten där och då och kan kräva lite mer. Om du observerar hans beteende noga så kommer du så småningom att lära dig att läsa av hans stressnivå utan att göra det här ”äppeltestet”.   

För att träna bort stegringarna behöver du vara mycket exakt i din timing och vara medveten om riskerna. Skriv ner en plan och för loggbok över hur träningen framskrider. Dessutom behöver alla andra som hanterar den här hästen vara med på planen. För att det inte ska bli förvirrande så måste alla hantera hästen på samma sätt. Det är ingen prestigeförlust om du bestämmer dig för att detta är för svårt och helt enkelt väljer att engagera dig i en annan häst. Stegringar kan vara farliga och det kommer att kräva exakt timing, tålamod, analysförmåga och kroppskontroll att lösa det här problemet. Bär hjälm, handskar och stålhätteskor. Det hela blir svårare av att han är så stor och dessutom 18 år och risken att beteendet är väl befäst är hög.
Men om du väljer att försöka göra något åt det här beteendet så finns det vetenskapligt stöd för att till exempel göra på följande sätt:

Börja ledträningen i miljöer där ni är trygga båda två och öka sedan stegvis svårighetsgraden. Förutom att leda (start, stopp och svänga höger och vänster) är det väldigt praktiskt att lära din häst att stå stilla och stå kvar – ett parkeringskommando.
Använd dig av negativ förstärkning, positiv förstärkning och överskuggning.

Negativ förstärkning betyder att man ökar sannolikheten för ett beteende genom att ta bort ett obehag. Ofta genom att lägga på ett tryck som en signal för ett önskat beteende (till exempel dra framåt i grimskaftet när han ska gå framåt) och omedelbart släppa trycket när hästen gör rätt eller försöker göra rätt. Det här släppandet av trycket är det vi kallar för eftergift inom hästträningen och det är just eftergiften som gör att hästen förstår vad den skulle göra. Missar vi i timingen med eftergiften så skapas missförstånd.
Enligt samma princip så får man inte ge eftergift för fel beteende (i det här fallet stegring). I praktiken betyder det att om hästen skulle stegra så får du inte släppa trycket från grimskaftet eller tyglarna förrän hästen är på marken igen. Du kan med andra ord behöva ha ett långt rep eller en longerlina så att du inte tappar honom. Men i din träning vill du inte gå så snabbt fram att stegringen utlöses. 

Din häst är troligen ledtränad från början och därför tycker jag att det verkar mest vettigt att utgå ifrån de ”gamla vanliga” signalerna, det vill säga tryck framåt i grimman för att gå framåt och så vidare. Ett tryck framåt i grimskaftet betyder att hästen ska gå framåt, alldeles oavsett om dina fötter rör sig eller inte. Tryck bakåt i grimskaftet betyder att din häst ska stanna, alldeles oavsett om dina fötter stannar eller inte. Tryck åt höger betyder sväng höger och så vidare… När dessa signaler fungerar till 100 procent i trygga miljöer (hage, paddock, ridhus, stallplan och så vidare) börjar du gå från gården men har någon med dig. Träna på samma systematiska sätt. Därefter börjar ni ta små promenader (gärna flera gånger per dag) ensamma. Det allra bästa är om du ökar kraven så stegvis att stegringen aldrig utlöses. Om han stegrar så behöver du backa i träningen till en punkt där signalerna fungerar. Märker du, när ni är ute på promenad, att han börjar bli orolig, gör halt, ta några djupa andetag, låt honom om möjligt beta. Blir han lugn, gå en bit till, balanserar du precis på kontrollen så vänd långsamt hemåt igen. Släpp aldrig någonsin trycket i grimman/tränset eller vilken utrustning du nu använder dig av om han reser sig. Detta kan i praktiken vara mycket svårt och därför är det en bra idé att aldrig gå längre än att han stannar kvar med alla fyra hovar i marken. Trycket behöver inte vara hårt, tvärtom vill vi ju att hästar reagerar för små signaler, men det får inte lätta vid fel beteende. Gör det det har vi tränat in ett beteende som vi inte vill ha. Har du gett signal för att gå framåt så ger du inte eftergift förrän han faktiskt går framåt. Kom ihåg att du måste vara konsekvent i alla lägen, även när han hämtas från hagen, ni leder i stallet, lastar och så vidare.

Positiv förstärkning betyder att man ökar sannolikheten för ett beteende genom att tillföra något – en belöning. Godis är det mest effektiva, men det kan också fungera med att klia manken eller att berömma med rösten. Ge signal att gå, lätta på trycket i grimskaftet så fort hästen börjar röra sig framåt, ge en godis eller klia manken samtidigt som han går. Ge signal att stanna, lätta på trycket i grimskaftet så fort hästen stannar, ge godis eller klia manken.
Ytterligare en sak som kan var värd att prova är överskuggning ( så kallad overshadowing). Träna in ett beteende, till exempel att sänka huvudet när du trycker nedåt med grimskaftet, på en trygg plats. När du sedan ledtränar i en otrygg miljö ger du hästen kommando att göra det beteendet samtidigt som ni går, till exempel att sänka huvudet. Har den något att tänka på så ”glömmer” den bort att det håller på att lämna sina hästkompisar och stallet. Därmed kan man habituera (vänja) hästen vid att lämna hästkompisarna utan att någon flykt eller stegring utlöses. Tänk på att det måste vara något som hästen klarar att göra samtidigt som den går. Men även om du väljer att prova överskuggning så behöver den grundläggande ledträningen befästas igen så du behöver absolut träna den också.
Det finns skaderisker och det tar tid, men om du verkligen tänker igenom ditt eget beteende och har en plan för det, gör en analys av varje träningstillfälle och arbetar systematiskt så har du goda förutsättningar att lyckas.

Tänk på att beteendet spontant kan återuppstå. Då behöver du bara backa ett par steg i träningen så kommer han snart på igen att det fungerar att gå från gården. Ofta kan det också vara så att man kommer över en ”tröskel” när man går hemifrån så att har man väl kommit över den så fungerar resten av promenaden/ridturen bra.
Behöver du hjälp på plats så kontakta gärna Sveriges Akademiska Etologer så kan de hänvisa dig till en etolog i närheten.

Varmt lycka till!
Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar