Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hästen "spökar" alltid för samma hörn – vad göra?


Publicerat: 2013-12-15

Hej!
  
Jag har en fråga om min häst som är rädd för samma hörn på ridbanan, nästintill varje dag. Han är känslig och lite tittig i största allmänhet. Men när vi rider på ridbanan får vi alltid ägna första kvarten åt att få honom att gå lugnt förbi ena hörnet. Där står en bajstunna och öppningen till ridbanan är där också.
  
Ibland är han även rädd för hindermaterialet som står längs ena långsidan, då vägrar han att gå längs med spåret och spänner sig och genar inåt.... Jag behåller lugnet, ställer honom inåt och närmar mig det farliga successivt. Men jag undrar: Finns det något sätt att få honom att "komma över" detta en gång för alla? Eller ska det ALLTID vara så här.
  
Visst, ibland är det inte så farligt, men ändå. Han spänner sig, blåser upp sig, vägrar gå rakt emot hörnet, slänger sig... Jag närmar mig med hjälp av volter och genom att som sagt ställa inåt. Vad hade ni gjort?


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
  
Vi är många som känner igen oss i din situation. Det finns en hel del effektiva åtgärder vi kan göra åt det här problemet, men det krävs som vanligt mycket tålamod. Låt oss börja med att slå fast att hästar är rädda djur. Din häst kommer alltid att vara känslig, men ju fler situationer ni varit med om tillsammans på ett tryggt sätt, desto mer kommer han att lita på dig. Tänk på att, precis som alltid, vara mycket tydlig i din grundträning av hästen. En hjälp i taget, och samma hjälp betyder alltid samma sak, grundläggande hästhantering och ridlära alltså.
När det gäller just den här situationen föreslår jag att du använder dig av en eller flera av de följande metoderna: overshadowing/överskuggning, counter conditioning/motbetingning eller habituering.
  
Overshadowing/överskuggning
Detta är en metod som bygger på att hästen (eller vilket djur man än tränar) bara kan koncentrera sig på en sak i taget. Du börjar med att lära din häst ett trick eller en ny uppgift. Gör det i en trygg miljö först och fortsätt sedan att träna ute i andra miljöer. Bara din fantasi sätter gränserna för trick och miljöer.
Ett exempel kan vara att du tränar din häst att sätta mulen mot ett grimskaft som du lägger på marken/golvet. Exakt när hästen nosar på grimskaftet första gången berömmer du och ger godis. På ett par repetitioner har de flesta hästar fattat. Träna detta i olika miljöer och förstås i det läskiga hörnet. När hästen tränas har den helt enkelt inte tid att skygga och vänjer sig samtidigt vid det skrämmande stimulit. Detta kommer du sedan att kunna använda dig av när ni hamnar i situationer som han tycker är skrämmande.
Det går även att träna in trick som fungerar uppsuttet och att använda sig av det. Den här metoden är snabb. På en eftermiddag bör du ha kunnat få honom lugn i det läskiga hörnet.
  
Counter conditioning/motbetingning
Denna metod innebär att det skrämmande stimulit blir kopplat till positiva känslor för din häst. Så fort din häst uppmärksammar bajstunnan så ger du godis. Belöna varje steg han tar mot bajstunnan eller vad det nu är som är läskigt. Gå till bajstunnan och ha en mysig stund med godis, rykta, pyssla. Gör det tio gånger och se till att han ser tunnan från olika vinklar. Flytta tunnan och gör om proceduren. Flytta tunnan igen och gör om proceduren. Sitt upp och gör samma sak, belöna varje steg mot tunnan och klia manken när ni gjort halt i det läskiga hörnet.
Låt denna träning ta 4-5 veckor med i stort sett daglig träning. Sedan kan du minska frekvensen. Hästar, och andra djur, drabbas av spontan glömska. Därför kan du aldrig helt lita på att rädslan är borta för alltid, men för varje bakslag kommer det att gå mycket fortare att vänja honom igen. Gör samma sak med hindermaterialet.
  
Habituering
Habituering innebär helt enkelt att vänja ett djur för det skrämmande stimulit gradvis, utan att det reagerar med flykt. Motsatsen är sensitisering då djuret tränas att reagera på allt svagare stimuli (till exempel hjälperna). I praktiken kan du till exempel rida på en volt och för varje varv rider du lite närmare bajstunnan.  
  
Känns det förvirrande och svårt så kontakta gärna Sveriges akademiska etologer http://www.sverigesakademiskaetologer.se/ för att få hjälp av en universitetsutbildad etolog i din närhet.

 

Lycka till!
Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet