Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Tidigare lättlastad häst som nu inte vill gå på transporten


Publicerat: 2018-06-22

Min ponny var världens mest lättlastade häst och gick rakt in utan problem. Vi lastar honom regelbundet då vi åtminstone tre gånger i månaden åker i väg på antingen tävling eller träning. Han gick in i transporten helt utan problem, oavsett om jag var lite stressad eller inte eller om det var mycket oväsen runt omkring.
  
Detta tills plötsligt för någon dag sedan då vi skulle lasta och han inte ville gå in. Det är inget som är annorlunda. Samma transport, samma hönät, samma sida i transporten. Jag förstår inte varför! Det tog plötsligt 20 minuter att lasta. Och då fick vi ta hjälp av en lina, då han försökte springa åt sidan så fort han kom nära rampen. Vi hade samma problem sen när vi skulle hem igen.


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
  
Hästar är av sin natur rädda för instängda utrymmen, framför allt om de är ensamma (det vill säga utan andra hästar) i dessa små utrymmen. De drabbas också, precis som andra djur, av spontan glömska. Det vill säga de kan ibland glömma bort att de klarar av att gå in i en hästtransport. Det vi då behöver göra som hästmänniskor är att ha tålamod och backa några steg i träningen.
  
Det är alltså inget konstigt eller onormalt som har hänt din häst eller något du gjort fel eller så, utan bara en helt normal del av livet med hästar. Det finns gott om vetenskapligt stöd för hur vi ska hantera de här situationerna och jag rekommenderar varmt en bok som heter Equine Behaviour av Paul McGreevy, den finns i flera upplagor men även den äldre upplagan fungerar bra.
Hästar är oerhört känsliga för detaljer och förändringar i omgivningen. Även om vi tror att allt är som vanligt så är det inte alls säkert att detta är hästens upplevelse. Vi är ganska olika biologiska varelser som uppfattar världen väldigt olika och det är lätt för oss människor att glömma.
När du lastar bör du alltid ha en lång lina eller ett långt grimskaft, handskar, skor med stålhätta och hjälm. Skaderisken är hög vid lastning och jag rekommenderar att alla inblandade i träningen har samma utrustning. 
 
Använd gärna en kombination av positiv förstärkning (öka sannolikheten för ett beteende med hjälpa av att tillföra något, ofta mat) och negativ förstärkning (öka sannolikheten för ett beteende genom att ta bort någon form av signal, ofta ett tryck). 
Börja all träning med att kontrollera att de grundläggande signalerna fungerar.
När det gäller lastningen så backar man i träningen och kontrollerar att det fungerar att leda hästen i övriga miljöer. Ofta använder vi ett tryck framåt i grimman för att signalera till hästen att den ska gå framåt. Trycket måste inte vara hårt men vi får inte släppa förrän hästen tar ett steg framåt. Så fort det där första steget framåt kommer måste du dock släppa trycket. Tajming är A och O.
Det kan hända att du har en annan signal för att din häst ska gå framåt, då använder du den i stället och kontrollerar att den signalen fungerar i alla andra miljöer. När det fungerar att leda i andra miljöer går du tillbaka till transporten.
Vill du lägga till positiv förstärkning belönar du det beteende du vill ha direkt efter att det visats av hästen med till exempel godis. Dra i grimskaftet, när hästen tar ett kliv framåt slackar grimskaftet och du ger en godis. Allt inom en sekund. 
 
Dela upp lastningen i flera mindre delmål. Till exempel två fötter på rampen, fyra fötter på rampen, två fötter inne i transporten och så vidare, beroende på hur din transport ser ut. Ha gott om tid, tålamod och tillåt dig själv att analysera varje steg i träningen.
När du ger ett tryck i grimman får du inte släppa förrän hästen faktiskt tar ett steg framåt. Det betyder att du behöver ha ett långt rep för att kunna hålla kvar trycket om hästen skulle kasta eller bara kliva bakåt. Håll kvar ditt tryck ända tills hästen tar ett steg framåt. Konsekvens och tajming är helt avgörande.
Jag rekommenderar inte linor bakom hästen eftersom det är lätt att man misslyckas i användningen av negativ förstärkning, det vill säga om hästen kastar sig bakåt är det lätt att man måste släppa linan och då har hästen fått en eftergift för beteendet kasta sig bakåt. Det betyder att vi oavsiktligt tränar in beteendet ”kasta sig”, vilket vi inte vill.
 
Du kan också välja att träna lastning med hjälp av positiv förstärkning. Då rekommenderar jag target training. Det betyder att du tränar hästen, ofta med hjälp av en klicker, att gå till ett mål. Till exempel en kon. Välj i så fall en typ av kon du inte använder på ridbanan. Denna träningsform bygger på frivillighet och att hästen samarbetar med dig. Om du känner att du inte orkar genomföra detta så kanske metoden ovan är bättre.

  1. Klicka in hästen – det vill säga klicka och ge en godis omedelbart. Upprepa tre gånger per dag under tre dagar. Många hästar kopplar klicket med godisen mycket snabbare än så, men min bedömning är att även långsamma hästar bör ha fattat vid det här laget.
  2. Träna korta stunder och ge hästen pauser. Gör hellre fler repetitioner än långa träningspass. Det ökar inlärningen.
  3. Presentera ditt målföremål/konen för hästen och så fort den rör vid det med mulen klickar du. Ge en godis. Upprepa enligt ovan, i olika miljöer och med konen i olika positioner.
  4. Då och då får din häst en jackpot, det vill säga en hel näve godis när den rör målföremålet.
  5. Ställ konen på olika ställen och låt hästen gå fram och mula den. Klicka omedelbart när den rör målföremålet och belöna därefter. Det är klickets tajming som är kritisk här. Hästen kan vänta några sekunder på godiset. Du kan även klicka utan godis då och då, men glöm inte att ibland ge en jackpot. Detta håller hästens motivation hög.
  6. När det här fungerar pålitligt i olika miljöer börjar du lastträningen. Den går helt enkelt ut på att du ställer konen på rampen och sen successivt flyttar den in i transporten. 

Vill du läsa mer om klickerträning finns en bok som heter The Art and Science of Clicker Training for Horses av Ben Hart, men du kan förstås träna med positiv förstärkning utan att använda klicker som brygga. 
För att få en häst som är pålitligt lasttränad finns ingen quick fix. Låt detta ta tid och se det som ett tillfälle att få en bättre kommunikation med din häst. Låt den lära dig saker som du har nytta av i samvaron med den och andra hästar i framtiden.
  
Varmt lycka till!
Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar