Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst som vägrar lämna kompisen

Hej!
 
Min häst är nerkärad i sin box- och haggranne. De måste tas in och ut tillsammans och även när han tas in för till exempel ridning måste hon oftast också tas in till boxen, annars lever hon rövare i hagen och man blir rädd att hon ska springa igenom tråden.

Nu nyligen släppte jag ihop henne med en annan häst, för att hon förhoppningsvis skulle sluta vara så beroende av den andra hästen. Men hon springer ändå bara runt och "laddar" nästan på stängslet. Ska tilläggas att hagen hon nu står i fortfarande är nära denna häst, det skiljer kanske två meter, men den är mittemot och inte bredvid som tidigare. Rita är HELT ointresserad av hästen hon nu går i hagen med - och när hon inte springer runt så vankar hon bara runt och kollar efter bästisen.

Vad ska man göra? Ska jag försöka skilja dem åt mer genom att hitta en hage längre ifrån där de inte ser varandra? Att byta boxplats går tyvärr inte. Är verkligen i behov av en lösning då det är otroligt jobbigt att ha det så här!

Med vänliga hälsningar,
Stella W


Jenny Yngvessons svar:

Hej!


Ja, så här kan det bli. Hästar är helt enkelt inte gjorda för att separeras från varandra, särskilt inte när bandet har blivit så starkt som i det här fallet. För hästarna är det inget problem, så länge de får vara nära tillsammans. Men för hästägaren kan det bli ett stort problem eftersom det blir svårt att använda hästen.
Vi har goda skäl att anta att hästarna blir (här väljer jag att använda ett förmänskligande ord, men jag tycker att det är motiverat i det här fallet) olyckliga när de separeras från varandra. Tyvärr är min erfarenhet att man behöver separera hästarna helt och hållet för att bryta den här bindningen. Här kanske vi kan få hjälp i kommentarsfältet från Hippsons läsare, med sina samlade erfarenheter?

Kompisen är en viktig resurs
Hur kan man då förklara det här beteendet? Hos förvildade hästar har man sett att om en häst ser sin putsarkompis putsa någon annan så går den dit, avbryter dem och kör iväg ”inkräktaren”. Just de här hästarna som går in och avbryter är ofta särskilt socialt aktiva ston (Schneider & Krueger, 2012. Animal Behaviour 83:377-387).
Den evolutionära förklaringen till detta beteende skulle kunna vara att putsarkompisar är en viktig ”resurs” som kan hjälpa ett sto att till exempel försvara sitt föl mot rovdjur. Just när det gäller resurser som är viktiga för överlevnaden eller fölets överlevnad är motivationen hos hästarna mycket stark.
Det spelar ingen roll att vi skyddar våra hästar mot vargar och att vi har avlat dem i tusentals år, behovet att ha ett starkt socialt band till en annan häst finns där ändå. Det här behovet varierar mellan olika individer och hos vissa, som kanske hos din häst, är det särskilt starkt.

Förstärk bandet mellan er
Om du väljer att försöka ha dem tillsammans så försök att träna din häst att fokusera på dig med hjälp av positiv förstärkning. Det ska vara så trevligt att vara med dig som det bara är möjligt. Belöna varje ögonblick av fokus på dig i början. Så småningom så kan du kräva lite mer.
Godis, kliande på manken och beröm med rösten är positiva förstärkningar som du kan använda dig av. Känns det svårt och du behöver handfast hjälp kan du pröva att kontakta Sveriges akademiska etologer, så kan de hänvisa dig till en etolog i närheten.

Särskilt social personlighet
Om du väljer att försöka skilja din häst från kompisen helt och hållet är mitt råd att du försöker att komma henne så nära som möjligt, och fylla så mycket av hennes behov av en nära kompis du kan. Håller du henne i en stabil hästgrupp finns stor chans, eller risk hur man nu väljer att se på saken, att hon så småningom väljer ut en ny bästa vän och blir mycket bunden till den.
Din häst kan ha en särskilt social personlighet - och ju mer du kan fylla hennes sociala behov, desto mindre blir behovet att ha en bästa hästvän. Detta betyder i så fall att ni får ett starkt band och det kan ha konsekvenser både för hennes och din välfärd om du planerar att sälja henne.

Mycket att fundera på! Du får gärna höra av dig till Hippson igen om du har följdfrågor.Allt gott!
JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst

Hanna Borg svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market