Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hästen får panik vid uppsittning

Hej! Jag rider ett friesersto som är nio år, import från Danmark. Hon kom till Sverige i augusti 2011 och hade då inte varit riden mycket. Jag tror att de tidigare ägarna endast red henne innan premieringar och så vidare. Så hon är inte mycket riden alls. Är som en unghäst i utvecklingen.
  
Problemen är flera. Hon är väldigt känslig, vet inte om det har med just rasen att göra. Men när man ska hoppa upp på henne så börjar hon krångla direkt, eller rättare sagt backar. Sedan, när hon har "godkänt" att man får hoppa upp så står hon still. Men från person till person kan det ta flera minuter innan man kommer upp.
 
Efter att man har hoppat upp så är hon fruktansvärt känslig med skänklarna, det går inte att nudda henne de första 10-15 minuterna, för då får hon "panik" och försöker sticka. Är man inte snabb med att förhindra det så drar hon skulle jag tro, det känns så i alla fall. Vad ska man göra åt detta? Speciellt när hon får tendensen till att sticka iväg.
  
Jag har dragit in henne på en liten volt direkt och det har funkat, finns det nåt annat sätt? Det som är lite knepigt också är att sedan, lite längre in på ridpasset när hon har börjat att slappna av lite, så kan man helt plötsligt lägga till skänklarna och då verkligen driva fram henne - utan att hon reagerar speciellt mycket för mina hjälper.
  
Hon stack två gånger när jag var ute och red och då skenade hon med mig och fick panik, jag åkte av bägge gångerna. Sen dess känner jag att det inte är värt att riskera att det blir så igen, så vi har varit i ridhus när vi har ridit efter det. Har du några bra tips på hur man kan förhindra detta eller helst försöka lösa det, även med uppsittningen?
   
Mycket tacksam för svar!


Jenny Yngvessons svar:

Det är helt rätt att du inte låter henne dra iväg. En häst som får fly blir räddare för det som utlöst flyktbeteendet än vad den var från början. Låt en veterinär undersöka din häst noga. Händer samma sak utan sadel? Kan hon ha sadeltvång? Kvarstår problemet utan sadel, och hästen konstateras vara frisk, börjar du en långsam och systematisk träning med att få henne att förstå vad det är du vill. Det är mycket individuellt men lägg upp ett träningsschema över ett halvår. Går det snabbare är det ju bara positivt, med det ger dig en bild av hur mycket tålamod du behöver ha.

 

Det kommer att vara som att rida in henne på nytt. Din häst måste förstå stopp- och startsignalerna i alla sammanhang. Så fort hon gör rätt så ger du en eftergift och om hon förstår beröm så ger du det också. Godis kan fungera bra om du har rätt tajming och själv tycker att det är en bra metod.
Träna in start och stopp från båda sidor och i så många olika miljöer som möjligt. Stoppsignalen gäller tills hästen får en annan signal. Det vill säga om hästen går iväg måste den få en ny och snabb stoppsignal direkt, eftergift så fort hon stannar. Ge en tydlig signal när hon ska gå, från marken är det lämpligt att dra framåt i tyglarna/grimskaftet. Stoppsignalen måste fungera även om du står på en pall bredvid din häst, eller med foten i stigbygeln.

 

Ha en medhjälpare som kan stoppa hästen direkt om hon går iväg, samt ge eftergift så fort hon stannar. När du väl har kommit upp i sadeln så var i början mycket aktsam med att trycka till henne med skänklarna. Låt någon hålla i henne så att hon kan få stoppsignalen direkt om hon vill gå iväg.

 

Lyckas hon, det vill säga står hon stilla, så beröm och hoppa av direkt. Därefter behöver du vänja henne (habituera), långsamt, vid att du rör skänklarna utan att det betyder framåt. Detta kan ta lång tid och det du vill uppnå är att du kan röra på benen när du rättar till sitsen, fixar stigläder, spänner gjorden eller vad det nu är - utan att hon missförstår det som en framåtdrivande hjälp.
Mat kan fungera bra här. Låt henne stå och äta samtidigt som du sitter där uppe och grejar.
  
När det fungerar att sitta upp i olika miljöer, helst från båda sidor, med och utan medhjälpare kan du börja lägga till framåtdrivande hjälper. Lägg till skänklarna, mycket försiktigt, samtidigt som din medhjälpare drar försiktigt framåt i tyglarna och du smackar mycket mjukt. Fungerar det, beröm och eftergift, även med skänklarna. Prova stoppsignalen, fungerar den, ge eftergift och beröm. Du och din medhjälpare måste vara oerhört tydliga så att hon inte kan missförstå er. Om hon försöker dra iväg så backa i träningsschemat till en punkt där du inte får den reaktionen och börja om (för varje gång man börjar om brukar det gå fortare). Så småningom kan du använda bara skänkelhjälperna, tänk bara på att vara väldigt tydlig och konsekvent så att hon inte kan missförstå dig.
  
Lycka till!
/JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar