Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Träningsprogram för häst som sparkar


Publicerat: 2012-06-26
Hej!
  
Jag har ett halvblodssto som är fyra år. Jag har ett stort problem med henne och det är att hon är så sparkig med sina bakben. All hantering fram till att man ska lyfta bakbenen går bra, men väl där börjar kickandet. Hon är blixtsnabb och har lyckats skrämma många, däribland vår hovslagare. Hon är inte så mycket riden men är mycket positiv och lättlärd. Problemet här är att vid avsittning kickar hon rejält. Det känns verkligen inte bra, hur ska jag komma till rätta med denna humördam?
   
Tacksam för svar!

Jenny Yngvessons svar:

Hej,
  
Detta är ett ganska farligt problem och inte helt ovanligt heller. Det är lätt att lära en häst att sparkar "lönar sig". Du behöver bara släppa benet en eller ett par gånger så har den lärt sig vad det beteendet leder till. Alltså är det bästa att förebygga så att det inte händer. När du lär hästen att lyfta på fötterna så släpp innan den försöker ta sig loss. Sedan kan den tiden förlängas successivt.
   
Men nu finns problemet redan där. Jag får en massa funderingar när jag läser din fråga. Har hon gjort så sedan hon var föl eller är det något som uppkommit nyligen? Att hon lyckats skrämma hovslagaren som ofta är en mycket erfaren och skicklig hästperson antyder för mig att hon sparkar ganska hårt, och inte slutar bara för att man håller kvar som vissa hästar kan göra. Jag blir också fundersam över att hon sparkar när du sitter av men inte när du sitter upp.
Har du försökt att sitta av på andra sidan? Kan du spola benen på henne utan att hon sparkar? Att spola benen med kallt vatten kan göra dem mindre känsliga och möjligen minska risken att hon reagerar när du tar i benen. Sparkar hon även om hon kan äta samtidigt som du håller på med benen? Ibland reagerar hästar mindre på hantering om de har tillgång till mat samtidigt.
   
Som vanligt när det gäller beteendeproblem så bör du låta en duktig hästveterinär undersöka din häst innan du sätter igång att försöka träna bort ett beteende. Förklara noga i vilka situationer hästen sparkar och försök i förväg analysera om det är något särskilt som utlöser sparkningarna.
Om vi utgår ifrån att din häst är fullt frisk så kan vi skissa på ett träningsprogram. Var hela tiden mycket medveten om att hästar har en oerhörd kraft när de sparkar och se till att du gör allt för att undvika risker. Med det menar jag att, förutom att du är försiktig, att du använder hjälm, handskar och skor med stålhätta vid all hantering.
Jag kan tänka mig två olika metoder som kan fungera. Den ena kallas för "overshadowing" och den andra för "counter conditioning". Du kan söka mer information om metoderna på nätet.
  
Overshadowing innebär att du avleder hästen genom att träna in något annat, till exempel att hästen ska höja och sänka huvudet. Det gäller att hitta ett beteende som utesluter/minskar risken att det oönskade beteendet uppvisas. Teorin bakom handlar om att hästen har annat att tänka på, som är så intressant att det överskuggar det obehagliga, och därför har hästen "inte har tid" att tänka på det som är obehagligt eller skrämmande.
När du har börjat lära den ditt trick, till exempel huvudsänkning/huvudhöjning ber du hästen uppvisa detta beteende samtidigt som du, gärna med hjälp av en medhjälpare, gradvis vänjer hästen (vilket på etologspråk kallas habituering) vid att du rör dess bakben. Börja med att stryka dem med ett spö. Repetera för båda sidor under flera dagar och gör sedan om proceduren i en annan miljö.
När det fungerar låter du en medhjälpare med skyddsutrustning stryka med handen på benen samtidigt som du och hästen tränar tricket. Upprepa på båda sidor i olika miljöer. Upprepa så att ni tränar på benens alla sidor, kotor, karleder och så vidare. Därefter får medhjälparen hålla om benet, samtidigt som du tränar tricket. Upprepa på båda sidor och i olika miljöer.
Sedan lyfter medhjälparen benet en mycket kort stund samtidigt som du tränar tricket. Upprepa på båda sidor i olika miljöer. Blir det bakslag går ni bakåt i träningsstegen tills sparkningar inte förekommer och börjar om där.
   
När det gäller avsittningen och träning av huvudsänkning samtidigt så är det bra om du har hjälp från någon som står bredvid på marken. Där skulle du kunna träna in att hästen ska böja halsen och svänga huvudet från sida till sida, vilket du skulle kunna klara själv från hästryggen så småningom. Det är möjligt att hästen genom att ha halsen böjd skulle ha svårare rent motoriskt att sparka (de har ju svårare att hålla balansen och stegra om man böjer halsen). Denna metod är relativt säker, den bygger på att hästen ska vara upptagen och avledas med alternativa beteenden medan counter conditioning, som jag beskriver nedan är en farligare metod.
  
Counter conditioning innebär att du lär hästen att associera beröring på bakbenen samtidigt som hon står stilla med något trevligt. Därefter lär du henne att lyfta lugnt på benen. Du behöver ett långt spö och en belöning som din häst uppskattar. En belöning kan vara mat, godis eller kliande på manken.
Bind upp hästen i boxen, stallgången eller på någon annan lugn plats där hon är van att stå. Låt spöet glida upp och nedför bakbenet. Om hästen sparkar fortsätter du bara lugnt att låta spöet glida upp och ner eller ligga still mot benet. Exakt när hon slutar sparka så berömmer du henne. Gör om fem gånger. Byt sida och upprepa. Var mycket noga med att berömma varje gång. Byt miljö och upprepa.
När det fungerar med spöet så tar du hjälp av en hästvan vän. Beroende på hur hårt din häst sparkar och om hon siktar på den som försöker lyfta benet, eller om hon bara viftar med hoven för att få den som håller att släppa, så kan den här personen behöva ha mer skyddsutrustning. Låna av någon som håller på med ishockey. Det är oerhört viktigt att du och din medhjälpare håller kvar spöet eller handen mot benet tills hästen står stilla, då den starkaste förstärkningen för hästen troligtvis är att beröringen på benet försvinner.
Gör det inte svårare än vad ni klarar av, det vill säga gå inte snabbare fram än att du/ni klarar av att hålla kvar handen/spöet mot benet. Detta beror på att det ögonblick du/ni släpper upplever hästen det som positivt och den positiva upplevelsen förstärker det beteende hästen visar precis innan du/ni släpper. Eftersom det är beteendet sparkar du vill få bort får du/ni inte släppa när hästen sparkar. Detta innebär risker!
   
Din medhjälpare låter handen glida nerför bakbenet och upp igen. Belöna din häst om hon står stilla. Det kan betyda att du belönar henne mer eller mindre hela tiden. Medhjälparen låter handen röra bakbenet överallt, framsida, baksida, karled och så vidare... Låt personen gå iväg en liten bit och komma tillbaka och upprepa fem gånger. Byt sida och repetera. Byt miljö och repetera. Var hela tiden noga med din timing. Belöna det önskade beteendet men belöna (det vill säga släpp eller ge godis) aldrig om hon sparkar. Bestraffa inte heller. Bestraffningar är mycket svåra att använda i ett inlärnings- och träningssammanhang just på grund av att det är så svårt att få till rätt timing, plus att det leder till stress hos djuret vilket försämrar dess inlärningsförmåga.
   
När det fungerar att röra din hästs bakben samtidigt som hon står stilla så är det dags att lära henne att lyfta på dem. Träningsmetoden som jag rekommenderar är den traditionella, men i kombination med beröm och med bra timing. Den som står vid bakbenet ser till att hästen väger över på motsatt bakben, lägger med handen ett tryck mot skenan eller kotan, och väntar tills hästen lyfter - då får hästen beröm. 
Här måste du och din medhjälpare vara mycket snabba, men lugna och konsekventa. Lyfter hon benet utan att sparka så är det beröm och att lugnt sätta ner benet som gäller, men om hon sparkar så får du absolut inte berömma och din medhjälpare får inte släppa. När hon lyfter båda benen i olika miljöer på given signal så kan ni börja hålla benet lyft lite längre. Öka tiden successivt. När detta fungerar bra kan du och andra personer börja lyfta bakbenen utan att någon står vid hästens huvud. Beröm rätt beteende med rösten och om du har gett godis under träningen så kan du ge en godis när du är klar.
   
Kom ihåg att hästen lätt kan spontanglömma vad hon lärt sig. Det är normalt hos både hästar och andra djur. Gå tillbaka så många steg i träningen som behövs för att sparkandet ska utlösas och börja om där. Den här gången kommer det att gå mycket fortare.
   
När det gäller sparkandet vid avsittning så är det också mycket viktigt att träna bort. Förutsatt att din häst är fullt frisk och utrustningen är väl tillpassad så kan du börja träna. Avsätt mycket tid för att träna just avsittningsmomentet, så att det inte prioriteras bort för annat. Ha alltid en medhjälpare med handskar och skor med stålhätta. Försök att analysera precis vad det är du gör som utlöser sparkandet. Be gärna en tredje person filma avsittningarna. Sparkar hon även om du sitter av mycket långsamt? Sparkar hon även om du sitter barbacka på henne? Sitt av och sitt upp från båda sidor. Använd dig av en form av beröm som fungerar på din häst. Att bli avsutten samtidigt som hon står stilla ska vara den trevligaste upplevelsen i världen, men du får aldrig någonsin belöna sparkande. Bara ignorera det beteendet. Att bestraffa det kan leda till betydligt fler problem.
   
Hästar har olika personligheter och det är mycket möjligt att din häst är en humördam ☺, men för att bli så pedagogisk som möjligt i din relation till henne så tänk alltid när hon inte gör som du vill att hon antingen är rädd eller inte har förstått vad du menade. Detta gör att du i högre utsträckning undviker att bli arg på henne och i högre utsträckning kan hinna med att tänka logiskt. Precis som du skriver är hon blixtsnabb och vi människor kan aldrig lita på att vi reagerar snabbare, vi måste reagera smartare. Tänk på att ha mycket tålamod. Att träna bort ett sådant här beteende kan ta lång tid.
   
Skulle du känna att du behöver professionell hjälp kan du vända dig till branschorganisationen Sveriges Akademiska Etologer (http://sverigesakademiskaetologer.se/) så kan de hänvisa dig till en etolog i din del av landet.
  
Lycka till och hör gärna av dig om du har följdfrågor!
   
Jenny Yngvesson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar