Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hästen sparkar när någon galopperar förbi – kan det tränas bort?


Publicerat: 2017-04-29

Hej! Hur skulle du träna en häst som sparkar när någon vill galoppera förbi? Jag har ett sto på sju år som jag rider distans med. I sporten rider vi ofta förbi varandra i galopp, så jag skulle gärna bli av med detta beteende om det går.
  
Trots röd rosett i svansen händer det att andra ekipage kommer för nära ibland. Det är enbart i galoppen alltså, trav och skritt är inga problem. Hemma har jag bara en annan häst att träna tillsammans med när vi rider ut, trots att de går som hagkompisar sparkar hon även mot denna häst. Som man tycker att hon borde känna väl och inte uppfatta som hotfull på något sätt.
  
Tävlingsmiljön är ju ofta lite stressig och där kan beteenden uppstå som man kanske inte har hemma. Men här är det alltså samma oavsett om det är okända hästar i stressig miljö eller kända kompisar i lugn hemmamiljö. Har fått lite olika tips, men de innehåller oftast att man rider i grupp. Jag har alltså inte riktigt den möjligheten till vardags.
  
/Anita


Jenny Yngvessons svar:

Hej Anita,
  
För att verkligen komma till en bra lösning på det här problemet skulle det ha varit toppen att ha sett det. När man beskriver något med ord är det en mängd detaljer som inte kommer med. Men jag ska delge dig mina tankar, om det inte fungerar är min rekommendation att du vänder dig till Sveriges Akademiska Etologer för att hitta en etolog som kan hjälpa dig med problemlösningen på plats.
  
Alla hästar har en närgräns
Det är svårt att säga något om orsaken till sparkandet när jag inte har sett situationen. Alla hästar har en närgräns, där de inte vill att andra hästar träder in, särskilt inte i hög hastighet. Skulle de närma sig i skritt eller trav är det okej, men inte snabbare än så.
När vi rider har hästarna många gånger mycket små möjligheter att hörsamma varandras signaler och så måste det ju vara. Hade de här hästarna varit tillsammans i en hage skulle de ha hållit ett större avstånd och ditt sto kunde ha visat med kanske bara en blick och något bakåtlagda öron hur nära den andra hästen fick komma. Men i tävlingssammanhang fungerar inte det och då ”tycker” ditt sto att hon måste säga ifrån ”på skarpen” – det vill säga sparka – för att få den andra hästen att lyssna.
Detta är ett riskbeteende eftersom det kan skada den häst som närmar sig eller ryttaren som närmar sig, men även få din egen häst ur balans.
 
Undvik bestraffning
Traditionellt straffar vi hästar som sparkar inom hästsporten. Det finns dock några, vetenskapligt belagda, problem med att använda bestraffning. Dels har vi människor alldeles för dålig tajming i de fall vi hinner tänka innan vi bestraffar. Är det något vi gör reflexmässigt brukar reaktionen vara tillräckligt snabb, men så är inte fallet här. Dels kan straffet, även om tajmingen är tillräckligt god, kopplas till något annat beteende än det vi vill straffa bort. Vi kan till exempel orsaka rädsla för något helt ovidkommande i miljön, i stället för att hästen kopplar straffet till beteendet sparka.
Då har vi kvar problembeteendet och har dessutom fått en häst som är rädd för ytterligare en sak. Det finns alltså vetenskapliga belägg för att vara mycket restriktiv med bestraffningar i all djurträning.
   
Analysera situationen
Så vad gör man i stället? Börja med en noggrann analys av situationen. Ger hon dig någon signal innan hon sparkar? Ser du något på öronspelet, ändrar hon sitt kroppsspråk, blir halsen mer spänd, kan du se att hon tittar på den andra hästen, swishar svansen? I analysen – försök även att definiera i vilken position din häst inte längre riskerar att sparka. Är det när den andra hästen är precis jämsides eller behöver den ha passerat helt? 
  
Avled/beröm-metoden
OM det är så att du kan avgöra någon sekund i förväg kan du försöka att avleda henne. Principen här är att vi vill hitta en situation där hon inte sparkar och sedan berömma det beteendet. Vi vill alltså använda oss av det som vetenskapligt kallas avledning (over-shadowing) följt av motbetingning (counter-conditioning). Du kan googla dessa för mer utförliga förklaringar.
Det ska vara ganska trevligt att bli förbipasserad av en annan häst om man inte sparkar. Försök avleda genom att prata med henne, ta mycket försiktigt i tygeln, gör en halvhalt, byt galopp eller något liknande. Detta kräver att du har full uppmärksamhet både på din häst, på underlaget och på omgivande ryttare. Därför är det väldigt bra att du har möjlighet att träna detta på hemmaplan.
  
Beröm omedelbart
Är underlaget jämnt, vilket jag nästan förutsätter eftersom gångarten är galopp, bör det vara möjligt att göra en halvhalt och ställa henne lite åt det hållet som den förbiridande hästen kommer ifrån. På det viset ser hon den hästen ännu bättre, men får samtidigt något annat att tänka på – nämligen dina signaler.
Tänk att du gör en mycket svag öppna i galopp. Du behöver förstås vara mycket försiktig så att du inte rubbar hennes balans. Just det här momentet kan vara bra att träna först, utan någon störande annan häst.
Träna alltid åt båda håll även om passerande hästar oftast passerar på den ena sidan. Om detta fungerar och den förbiridande hästen kan passera utan att din häst sparkar, beröm omedelbart! Lätta på tygeln, klappa/klia och beröm med rösten. Upprepa åtminstone tio gånger, helst i olika miljöer och med olika passerande hästar.
 
Börja hemma med egna hästar
Börja träningen med dina egna hästar. Det allra bästa är om din häst kan gå utan bakskorna vid träningstillfällena. Men den ryttare som ska rida förbi kan gott låna hockey-benskydd av någon hockey-spelande vän. Dessa skyddar både underben och knän.
Om du får ordning på sparkandet gentemot din egen häst enligt ”avleda/beröm-metoden” kan du gå vidare och arrangera träningstillfällen med andra ryttare och hästar, i andra miljöer. Skulle ”avleda/berömma” inte fungera kontaktar du www.sverigesakademiskaetologer.se för hjälp på plats.
  
Stor och röd rosett
Sätt även en större röd rosett i svansen. Många som tävlar i hoppning har små, diskreta svansrosetter. Använd en rejäl, röd rosett så kanske chansen att man håller avstånd ökar. Vilket gör det lättare för din häst att lyckas ”hålla sig” utan att sparka.
   
Varmt lycka till!
Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet