Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur hanterar man en häst som "fryser fast"?


Publicerat: 2013-07-27
Jag har en häst som har svårt att vara själv. Utomhus går det bättre - särskilt nu när det är gräs i hagen - men inne springer han runt, gapar och skriker och blir väldigt stressad. Om man tar in honom först går han hela vägen fram till stalldörren men "fryser" där fast i marken. Det är som att han stänger av totalt, han är inte kontaktbar. Inte stressad eller uppjagad, bara tom.
  
Det går att komma åt honom genom att trycka på sidan men då drar han iväg förbi stalldörren i stället för in, eftersom man inte kan leda in honom när man sätter trycket. Tidigare var han dessutom svårhanterad när han blev lämnad ensam inne och skulle ledas ut, men det har lugnat sig nu. Tidigare vägrade han också att lämna de andra hästarna ute om han skulle gå in själv, då frös han fast kanske tio gånger på vägen, nästan orubblig. Men nu är det alltså bara i stalldörren han vägrar att gå in.
  
Hur hanterar jag honom när han fryser fast, när han stänger av mentalt och inte är med längre? Det går oftast bättre att leda in honom på stallgången först och sedan in i boxen, ska man ta in honom i boxen direkt vägrar han att gå.

Jenny Yngvessons svar:

Hej!

  
Ditt problem är inte så ovanligt och det låter som om du redan är på väg att lösa det, eftersom problemen var ännu värre förut. Din häst och du är nya för varandra och han har ännu inte fått full tillit till dig - och inte du till honom heller. Det tar tid att lära känna varandra. Att vara ensam är något som hästar naturligt upplever som väldigt stressande, därför måste vi som hanterar hästar träna denna färdighet.
  
Lugn häst kan vara stressad
Hästar reagerar på olika sätt, och vid olika tillfällen kan samma häst reagera olika, vilket kräver lugn och flexibilitet av oss som hanterar hästar. Det är viktigt att förstå att även om hästen ”bara” fryser fast och inte kastar sig eller backar eller reagerar med ett tydligare beteende, så är den väldigt rädd. Även om hästen är till synes lugn kan pulsen vara väldigt hög.
Att ”frysa fast” är egentligen en väldigt bra reaktion eftersom det är mycket säkrare att hantera en häst som fryser fast än en som kastar sig, så var nöjd med att det är den reaktionen han visar och försök att ge honom tid i de situationerna.
Börja med att sänka svårighetsgraden, det vill säga försätt er inte i de situationer där han ”fryser fast”. Nu är det sommar och det går jättebra att göra iordning hästen utomhus, där han kan se den andra hästen.
  
Träna med knackningar
För att lösa problemet i grunden behöver du träna upp din hästs förståelse av dina signaler. Så fort du umgås med din häst kan du träna kommunikation (i stallet, i hagen, på ridbanan, ute i skogen). Var konsekvent och tydlig när du till exempel tränar start, stopp, backa och vända på framdel och bakdel.
Träna med grimma och grimskaft och använd gärna ett spö för att till exempel kunna knacka lätt på benen när du backar din häst, eller knacka på sidan när du vill att den ska gå framåt. Tänk på att oavsett vilken signal du väljer att använda så var konsekvent.
Exempelvis om du använder signalen "dra i grimskaftet" för att få hästen att gå framåt. Då måste du släppa trycket i grimskaftet omedelbart när hästen tar ett steg i rätt riktning. Likaså om du väljer att använda knackande med spöet på framknäet för att få den att ta ett steg bakåt. Då måste du upphöra så snart hästen tar det steget.
Träna framåt, stanna, backa och svänga i alla typer av miljöer och situationer, men börja där det är så lätt som möjligt, det vill säga när din häst är lugn och är i närheten av den andra hästen. Träna från hästens båda sidor.
När detta fungerar i olika miljöer kommer det även att fungera när du ska in i stallet, ut ur stallet eller i någon annan situation där han är utan någon annan häst. Det finns forskning som visar att hästar, som är stressade av att vara ensamma, blir lugnare av att se bilder av hästar eller att se sig själv i en spegel. För att göra situationen tryggare för din häst kan du till exempel ha en spegel i plast i stallet eller i transporten.
  
En övertalningskampanj
Skulle du ändå hamna i en situation där han fryser fast behöver du ta ett beslut om du har tiden att ta dig igenom detta eller inte. Är du stressad så strunta i det. Gå en promenad med din häst i grimman och släpp ut den i hagen igen.
Har du tiden och känner att du inte kommer att bli arg så tycker jag att du ska göra precis som du gjorde när du fick honom ur hagen. Ge eftergift omedelbart när han tar ett steg. Stannar han igen så ger du en ny framåtdrivande signal. Alternativt tar du till godis eller mat. Var beredd på att du kan få stå där med hästen en lång stund. Se det inte som en strid utan som en övertalningskampanj.  
  
Hör gärna av dig om du har följdfrågor eller vill berätta om hur det går!
 Och ha en skön sommar!
  
/Jenny Yngvesson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar