Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hästen vill till sina kompisar när den är på tävlingsplatser

Hej!
  
Jag har en unghäst född 2007 som jag tävlar med i hoppning. Problemet jag har är att när vi åker iväg på träning eller tävling, och hon får syn på någon av sina stallkompisar, så blir hon väldigt svår att rida och hantera. Hon stegrar högt, gnäggar och bockar. Jag upplever att hon blir väldigt stressad.
Efter cirka 20 minuter brukar hon lugna ner sig, vad kan jag göra för att få bort eller dämpa detta beetende? Jag har tyvärr åkt av henne och det har gjort att jag tycker att det känns jobbigt mentalt att åka på samma tävlingar som mina stallkamrater. I övrigt är hon snäll och trevlig, men har lätt för att stressa upp sig. Tacksam för svar!

Jenny Yngvessons svar:

Hej!
  
Jag tror att din häst reagerar som hon gör eftersom hon vill fram till sin hästkompis. Hon är inte rädd för situationen utan vill helt enkelt gå dit. Först har jag en tanke som du kanske redan har provat, men som skulle kunna vara en "akutlösning" innan du har hunnit träna bort beteendet.
Har du provat att ställa din transport mellan dina stallkompisars, så att din häst är omgiven av sina välkända hästkompisar? Detta skulle möjligen kunna förebygga att hon börjar stegra, bocka och gnägga från första början. Var inte rädd för att använda ledare för att komma till framridning och in på tävlingsbanan på ett säkert sätt. Du och din häst behöver samla på positiva upplevelser tillsammans. När det fungerar går ledaren först bara bredvid utan att hålla i, sedan går han/hon längre bort och så småningom behöver du ingen ledare alls.
Som en början på träningen för att ändra din hästs beteende skulle jag föreslå att du diskuterar saken med dina stallkompisar och med din tränare, och ber dem om hjälp med just det här problemet. Arrangera ett antal tillfällen när du inte är anmäld till tävlingen utan bara åker för att träna din hästs beteende. Du behöver träna henne när du inte dessutom är nervös inför tävlingen. Det är också viktigt att du har en, eller gärna fler medhjälpare med dig. Jag vet inte vilken nivå du är på, men om det är ont om tävlingar så åk på alla möjliga tävlingar i närheten. Även om du och dina stallkompisar inte ska delta så åk dit och arrangera en träningssituation för att träna just din hästs beteende.

 

Avled innan beteendet kommer
Se till att din häst inte är alltför nära andra hästar eller människor, så att ingen som står runt omkring riskerar att komma till skada. Därefter ska en av dina stallkompisar närma sig din häst med en av de hästar som utlöser beteendet. Innan din häst börjar stegra, gnägga och bocka så börjar du "göra saker" med henne. Jag rekommenderar att du gör det från marken så att du inte åker av.
Med "göra saker" menar jag gå fram, stanna, backa, gå fram, stanna, backa, svänga, stanna, gå fram, stanna, backa, svänga, stanna, backa etcetera. Hon ska ha så mycket att göra att hon helt enkelt inte hinner med att bli glad över att kompisen kommer. Var positiv och avslappnad och beröm din häst hela tiden som hon är koncentrerad på dig.
Metoden kallas "over-shadowing" (överskuggande på svenska). Skulle din häst börja stegra och så vidare vänder din kompis med sin häst och går ur synhåll. När din häst är lugn igen kan kompisen börja närma sig.
Låt kompisen med den andra hästen komma ganska nära och sedan gå därifrån. Ni kan också lägga in små volter runt varandra. Fundera igenom vilka situationer ni kan hamna i under tävlings- och träningstillfällen och träna dessa.
Det är generellt svårare för hästar att bli lämnade än att själva gå ifrån en trygg individ eller plats. Var därför noga med att överskugga just när kompisen går därifrån. Upprepa från andra sidan. Det är viktigt att hästen alltid tränas från båda sidorna och ser saker med båda ögonen. Deras hjärnhalvor verkar vara ännu mer specialiserade på olika uppgifter än våra och deras ögons synfält är ju nästan helt skilda åt.

 

Träna grundlydnad på sikt
När det fungerar att hantera henne väl från marken börjar du göra det uppsuttet enligt samma modell.
På längre sikt behöver du träna grundlydnanden på din häst, både från marken och uppsuttet. Hon är ju en unghäst och är i början av sin utbildning, och behöver få rutin. Här behövs vanlig, god hästhantering.
Träna grunderna och när de sitter går du vidare till nästa steg, men kom ihåg att hästar (och alla andra djur) glömmer det de har lärt sig ibland. Se det inte som trots eller "dumheter" utan tänk bara att hon glömt och gå lugnt tillbaka till grunden (start, stopp, sväng och så vidare) och börja om. Det behövs säkert bara några minuter och så kommer hon ihåg igen.
Försök, i vardagen, att vara med din häst i så många olika miljöer som möjligt och belöna alltid när hon är lugn och koncentrerar sig på dig. Är du ute och rider och det är problem med att passera något som hon är rädd för, var inte rädd för att hoppa av och leda henne förbi det som är skrämmande.
Hästar är generellt rädda varelser och det är inget misslyckande att som ryttare gå förbi något som hästen tycker är otäckt. Skulle det vara så att du har svårt att komma upp igen - gå hem och tänk att du har investerat en promenad i din hästs tillit till dig. På lång sikt är det mycket bättre än att bråka sig förbi något skrämmande och kanske få en liten hetsgalopp bort från det otäcka. Då är risken att din häst fortfarande tycker att det är otäckt nästa gång ni ska förbi det stället.
Det är alltid en bra idé att inte låta sin häst springa iväg från otäcka saker, eftersom själva springandet förstärker rädslan. Ge i stället hästen något annat att tänka på, träna in små tricks eller träna grundlydnad, något som överskuggar det som är skrämmande.
Jag önskar dig lycka till med träning och tävling, och med relationen till din häst! Känner du att du behöver professionell hjälp kan du prova att kontakta organisationen Sveriges Akademiska Etologer, så kan de rekommendera en universitetsutbildad hästetolog i din närhet.
  
Med vänlig hälsning
Jenny YngvessonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.