Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hjälp, min häst har plötsligt börjat krubbita!


Publicerat: 2017-06-25

Hej! Mitt sto på snart tio år har plötsligt börjat krubbita. Hon är ute långa dagar i stor hage, har fri tillgång till hö, har hö i hönät i boxen plus en saltsten och ”lekboll”. Den enda förändringen är att hon sedan vi flyttade till nytt stall för några månader sedan går i egen hage, men hon ser de andra hela tiden och har även möjlighet att ha närkontakt med två av dem över trästaketet.
  
Har du någon teori om vad som har framkallat detta och, framför allt, går det att få bort beteendet igen? Hur i så fall?
  
Tack på förhand!


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
  
Kontakta snarast din veterinär och be att få hennes mage undersökt. Det finns ett allt tydligare, vetenskapligt belagt samband mellan kraftfoder (och därtill kopplad obalans i matsmältningen) och krubbitning. Och i början när hästen utvecklar krubbitning kan det behandlas medicinskt.
Du skriver inte om hon får något kraftfoder, men om hon får det – se över foderstaten med en duktig agronom snarast. Krubbitarrem är inget jag rekommenderar och faktum är att den verkar orsaka mer lidande, eftersom hästarna blir frustrerade och kompensationskrubbiter när man tar av remmen.
   
Ovanligt att äldre hästar utvecklar krubbitning
Det är, såvitt vi vet, ovanligt att så här gamla hästar utvecklar krubbitning. Vanligen utvecklas beteendet vid avvänjningen eller hos unga hästar när de fodras med mycket kraftfoder.
Är din häst en ”gammal” krubbitare är det sannolikt att beteendet har kommit tillbaka på grund av miljöombytet.
Jag hittar inget vetenskapligt belägg för att din veterinär ska kunna göra så mycket åt det akuta läget. Det finns dock ett samband mellan krubbitning och en viss form av kolik, även om vi inte vet hur orsakssambandet ser ut. Så att undersöka hennes mages hälsa kan nog vara att rekommendera i alla fall.
  
Var rädd om hästens vänskapsband
I övrigt bör du försöka ge henne en miljö som är så bra som möjligt. Hästar, precis som vi, skapar långvariga relationer som vi kan kalla vänskapsband med andra hästar. När dessa bryts känner hästarna stress, det kan visa sig genom deras beteende och dessutom påverka deras hälsa. Försök att ordna en hästkompis som hon trivs med. Och om hon får kraftfoder, se över foderstaten med en agronom. Det låter som om hon redan har en foderstat i stort sett baserad på grovfoder. Så jag tror att det framför allt är hennes sociala miljö som orsakar stress.
   
Lycka till!
Jenny
  
Lästtips: Sarrafchi & Blokhuis, 2013. Equine stereotypic behaviors: Causation, occurrence, and prevention. Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, Volume 8, pp 386-394OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar