Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur tränar jag ponnyn så att den blir trafiksäker?

Hej!
 
Min ponny är sex år gammal och jag har ett problem med honom. I somras blev han rädd för en fyrhjuling, som nästan körde på honom. Jag vet inte om det kan ha påverkat mitt problem. Nu när vi rider ut försöker han skena iväg eftersom han blir rädd när bilar kommer snabbt bakifrån. En gång skenade han hem hela vägen. Jag tycker att det är lite obehagligt, för jag vet inte om jag kan "hålla kvar" honom om han blir rädd - jag brukar sitta av och leda om han brallar. Vad ska jag göra för att komma runt problemet?


Jenny Yngvessons svar:

Hej,
 
Det är väldigt bra att du inte rider ut ensam och att du sitter av och leder när han blir rädd. Fortsätt med det.
För att få din ponny trafiksäker behöver du långsamt börja vänja honom vid bilar. Han måste lära sig att inte fly när det kommer en bil bakifrån.
  
Prata med till exempel dina föräldrar eller någon annan som har tillgång till bil. Börja på en väg där det är mycket lite trafik och låt den i bilen långsamt närma sig bakifrån. Så fort du känner att din ponny börjar bli rädd så ber du din kompis på den andra hästen att höja handen, så att bilen kan sänka hastigheten. Det är väldigt viktigt att ni gör precis som tidigare och inte låter honom springa iväg. När en häst har fått fly från en "fara" så kommer rädslan att vara ännu starkare nästa gång den upplever det som är skrämmande.
  
Kom överens med din kompis och den som kör bilen att så länge kompisen håller upp handen så sänker bilen hastigheten (eller stannar om det behövs). När du känner att din häst är avslappnad så kan din kompis sänka handen, så att bilen kan köra igen. Om ponnyn är väldigt rädd är det bäst att du börjar med att leda den. Du skriver inte hur gammal du är, men eventuellt kan det vara bra att börja med att någon vuxen leder ponnyn när ni tränar.
I ditt fall skulle jag rekommendera att ni börjar med att bilen passerar när hästen står stilla, men det kan också vara så att det fungerar bättre om han får skritta. Välj den situation han är minst rädd i.
  
Ha med godis i fickorna och belöna din ponny när den skrittar eller står stilla avslappnat, samtidigt som bilen kör förbi. Då blir bilen som passerar en positiv upplevelse för ponnyn. Att äta sänker också stressen, det vill säga gör din ponny mindre rädd. Timingen är mycket viktig! Belöna precis när bilen är vid hästen.
Beroende på hur rädd din ponny är så kan ni behöva träna många gånger. När det fungerar med den här bilen och på den här vägen gör ni övningen med samma fordon, men på en annan väg eller på ett annat ställe. När detta fungerar bra är det dags att börja vänja ponnyn vid andra fordon. Kanske känner du någon som har en moped eller MC? En liten lastbil?
Öva med fyrhjuling när andra fordon fungerar bra och du har lärt känna din ponny och hans beteende. Kom ihåg att hästar behöver lära sig en sak på många olika ställen. Bara för att han klarar av bilar på en väg betyder inte det att han klarar av dem på en annan väg.
  
Det tar mycket tid och tålamod att få en rädd häst trafiksäker. Det är också så att hästar glömmer vad de har lärt sig. Därför måste du alltid vara beredd på att rädslan kan komma tillbaka och att du aldrig kan lita på honom till 100 procent.
När du rider vid en trafikerad väg ska du alltid ha ordentligt med reflexer och gärna reflexväst, även på dagen. Håll gärna ut armen som en signal till bilarna att sakta farten. Om bilarna verkligen passerar i 70 km/h är det en oerhörd risk. Det bästa vore om du kunde undvika att rida på just den vägen, även med trafiksäkra hästar.


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar