Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Så verkar repgrimman


Publicerat: 2013-09-03
Jag har funderat på det här med att använda repgrimma när man tränar lydnad med hästen. Finns det någon forskning kring användandet av repgrimma? Vad säger den? Hur fungerar repgrimman och vad finns det för för- respektive nackdelar med den? Tacksam för svar!

Jenny Yngvessons svar:

Hej!

  
Såvitt jag har kunnat hitta så finns ingen forskning alls just kring hur repgrimmor fungerar. Men det finns en del forskning om andra typer av huvudlag och de slutsatser man dragit kan nog till stor del gälla även för repgrimmor.
När man rider använder man huvudlaget för att bromsa och styra hästen. När man leder hästen använder man även huvudlaget för signalen att hästen ska gå framåt. Huvudlagen kan man säga fungerar med en av två olika principer.
Man kan använda sig av någonting i hästens mun, det vi kallar bett, som kan vara tillverkat av en mängd olika material - men vanligast i dag är metall och gummi. Signalen för att bromsa eller stanna är ett tryck i hästens mun av bettet, via tyglarna (eller tömmarna) och omedelbart när hästen svarar så släpper man trycket.
Man kan även använda ett tryck runt hästens nosrygg och käke. Via tyglarna kan man öka trycket runt nosen, vilket är signalen att bromsa eller stanna. För att svänga kan man använda signalen att bettet bara trycker i en av mungiporna på hästen, eller ett ökat tryck runt nosen på bara den ena sidan.
  
Ta bort trycket vid respons 
Precis som vid all användning av hjälper så använder man det som inom inlärningsteorin kallas negativ förstärkning, vilket betyder att man ger en signal och när man får rätt respons så släpper man omedelbart. Negativ i det här sammanhanget betyder att man tar bort någonting. Man ger tryck, får respons och tar då omedelbart bort trycket. Att ta bort trycket just när rätt respons kommer ökar sannolikheten för att få samma respons nästa gång.
En repgrimma har, precis som en vanlig grimma, en del bakom hästens öron. Denna skapar ett tryck när vi drar i grimskaftet. Den respons vi vill ha är att hästen börjar gå framåt och då släpper vi omedelbart trycket. Inte förrän hästen stannar självmant eller vi vill att den ska göra något annat så ger vi någon ny signal. När vi vill stanna drar vi grimskaftet bakåt och då uppstår ett tryck över hästens nosrygg (precis som i en vanlig grimma). Så fort hästen stannar så släpper vi trycket.
Utöver repet bakom öronen och repet runt nosen så har repgrimman (oftast) två knutar på repet som löper över hästens nosrygg. Dessa gör att rörelser med grimskaftet i sidled blir tydligare för både människa och häst.
  
Använd lädergrimma vid lastning
Det finns alltid en skaderisk när vi tränar hästar och använder oss av olika typer av utrustning. Det gamla uttrycket att ”inget bett är skarpare än den hand som håller i tygeln” gäller för all utrustning som vi använder vid hästträning.
En repgrimma som används på fel sätt, särskilt i kombination med en häst som får panik, innebär en skaderisk. Men detta gäller för alla typer av huvudlag. Av säkerhetsskäl rekommenderas därför att hästen har lädergrimma när den ska bindas upp och transporteras i hästtransport. En lädergrimma slits av om det skulle inträffa något - medan grimmor i nylon (både vanliga och repgrimmor) kan ge svåra brännskador och allvarliga nackskador ifall att hästen fastnar och försöker rycka sig loss.
Oavsett vad man väljer för huvudlag, eller om man väljer att rida helt utan huvudlag, så är tajming och konsekvens i signalgivning och i upphörande av signalgivningen helt avgörande för hur framgångsrik träningen blir.

  

------------------

  

Här kan du läsa om Emma Csendes, som tävlade hoppning med repgrimma.
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar