Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur träna en mörkrädd häst?

Hej! Jag har en häst som har börjat stegra och kasta sig när jag ska ta in honom från hagen i mörkret. Vi bytte stall i våras, så nu måste han gå i mörker för att komma in i stallet. Han stegar sig aldrig annars.
  
Hur ska jag få honom att lita på mig? Jag är helt övertygad om att han är rädd och osäker, och ser mig som en för svag ledare och att det är därför han reser sig. När jag kommer till hagen när det har mörknat märker jag att han redan har stressat upp sig. Så mitt alternativ just nu är att ta in honom innan det mörknar, men det blir långa dygn i boxen.


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
  
Vad bra att du ber om hjälp med ditt problem! Just stegring är något som kan bli farligt och vi ska helst undvika att hästar stegrar sig (om det nu inte är så att vi tricktränar eller något sådant). Jag tror inte att ditt problem beror på någon brist i ditt ledarskap alls. Det finns i dag inget vetenskapligt stöd för att vi behöver vara ”ledare” för våra hästar. Däremot behöver vi vara tydliga och konsekventa i vår kommunikation med dem. Samma signal ska betyda samma sak i alla situationer.
Användningen av dominansbegreppet ska utredas av forskaren Elke Hartmann vid SLU under de kommande tre åren, så där kan vi se fram emot ny forskning som hjälper oss i den dagliga hästträningen.
  
Sällskap av trygga hästar
Det är troligare att din häst är mörkrädd. Du skriver inte hur övriga hästar beter sig, men det har stor betydelse om han har sällskap av trygga hästar.
Alltid när en häst, eller något annat djur, visar plötsliga beteendeförändringar behöver vi kontrollera deras hälsotillstånd. Konsultera din veterinär, beskriv problemet och be om en ordentlig utredning.
Dessutom skulle jag försöka minska problemet så mycket som möjligt genom att installera utebelysning där du ska gå med hästen. Det är bra av en mängd olika skäl. Hästar ser bättre än vi människor i mörker och vi är faktiskt riktigt dåliga på mörkerseende. När vi människor inte ser ordentligt blir vi osäkra och har ett annat kroppsspråk än i vanliga fall, vissa hästar är oerhört känsliga för sådana små förändringar hos oss.
Det kan också vara så att du själv har blivit skrämd av hans stegrande och därför är mer spänd än du tidigare har varit. Spänning signalerar fara och på det sättet kan vi skrämma våra hästar ofrivilligt.
Om hälsoproblem kan uteslutas så kan du börja med träningsprogrammet för att få bort beteendet. Använd gärna hjälm, stålhätteskor och handskar så att du är så skyddad som möjligt.
  
Analysera först
Först behöver du göra en noggrann analys av vad det är som utlöser stegrandet. Hur mörkt måste det vara för att det ska ske? Får du några varningssignaler innan han gör det? Kan du i så fall distrahera honom med till exempel godis? Sker det även om du leder honom på höger sida? Har du stallkompisar som tar in sina hästar samtidigt? Det är alltid lättare att vänja hästar vid skrämmande saker om de har trygga kompisar med sig.
Jag funderar även på om han är väldigt hungrig när du tar in honom? Du kan prova att ge honom en grovfodergiva en stund innan han ska in, för att han i så fall inte ska vara vrålhungrig. Strax innan grovfodret tar slut tar du in honom. Om du använder dig av kraftfoder så tänk på att alltid ge grovfodret först, så att han inte har väldigt bråttom att komma in.
  
Mitt förslag till ett litet träningsprogram:
Skaffa en anteckningsbok eller gör anteckningarna i telefonen. Planera först och genomför sedan, och skriv ner resultaten noga så att du kan följa framgångar och bakslag.
Börja med att leda din häst i situationer där det inte finns några störningar eller något annat som orsakar problem eller konflikter. Observera dig själv mycket noga. Vilken signal ger du din häst för att gå framåt? Vilken signal betyder stanna? Det är oerhört viktigt att du är konsekvent i din signalgivning och att du använder samma signaler även om det råkar vara mörkt eller annorlunda på något annat sätt.
  
Några minuter senare per gång
Tanken med det här programmet är att du ska träna på att leda in honom utan att stegring någonsin utlöses. Precis som du skriver så kan du börja i den änden att du tar in honom när det fortfarande är ljust. Följande eftermiddag tar du in honom några minuter senare, kommande kväll tar du in honom några minuter senare och så håller du på tills det fungerar att leda in honom även i mörker.
  
Släpp inte vid eventuell stegring
Om stegringen skulle komma ändå skulle jag föreslå att du försöker använda dig av tydlig negativ förstärkning. Det betyder att jag vill att du håller kvar trycket i grimskaftet hela tiden. Du kan inte fysiskt hindra honom från att stegra, men om det är så att du släpper grimskaftet och därmed trycket i grimman kommer det att förstärka beteendet som hästen gör precis när du släpper trycket. Försök alltså att hålla kvar ett tryck i grimman även om grimskaftet måste glida i/dras genom handen (därav handskarna).
Det gör inget att trycket släpper när han kommer ner igen, det är ju beteendet att vara på marken som du vill förstärka. Hinner du med så släpp inte trycket förrän han är helt nere.
Bestraffa inte stegringen, det kommer bara att göra din häst ännu räddare och öka riskerna för skador på dig eller honom. Så fort han har kommit ner på marken igen så ger du lugnt din vanliga signal för framåt, och så går ni in i stallet.
  
Ta hjälp utifrån om det behövs
Detsamma gäller om han kastar sig. Försök att hålla kvar i grimskaftet så mycket att han hela tiden har ett tryck i grimman, även om grimskaftet måste glida i handen så får det inte glappa. Håll kvar, gå framåt och om han följer med så låter du trycket lätta.
Känner du att det blir för svårt och farligt så kontakta gärna en hästetolog i din närhet. Sveriges Akademiska Etologer kan hänvisa dig till någon i närheten av där du bor.
  
Lycka till!
JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.