Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur träna unghäst som nafsar?


Publicerat: 2013-05-15
Hej!
  
Vår unghäst som fyller tre år vill gärna bita/nafsa när man till exempel ska sätta på grimma och grimskaft. Hur gör man bäst för att tillrättavisa honom och visa att han gör fel? Känslan är att han är medveten om att han inte ska bita men att han gör det ändå. Är det mer markträningsövningar som saknas, att markera vem som är ledaren fast på rätt sätt?
  
Tacksam för tips om hur vi kan få bort detta innan det går för långt - och det bli ännu svårare och farligare att hantera hästen.

Jenny Yngvessons svar:

Hej!
   
Först får jag en bild av en unghäst som är lite plockig och nafsig när man håller på med huvudet, men det kanske inte är fallet? Kanske är det frågan om en häst som lägger öronen bakåt och biter rejält? Gör han det när du fångar honom i hagen/lösdriften eller i boxen? Har du samma problem när du sätter på träns? Hur fungerar han i övrig hantering?
Är han verkligt aggressiv och biter så får jag ännu fler funderingar och svaret blir mer komplext. Det tar troligen också längre tid att komma tillrätta med.
Det som är mest effektivt ur ett inlärningsperspektiv är att belöna rätt beteende, inte bestraffa det felaktiga. Just bestraffningar kan lätt leda till att man får en häst som blir farlig, eftersom det är svårt att ge bestraffningen vid exakt rätt ögonblick och även om man gör det kan man få en häst som försvarar sig. I de fallen blir vi människor ganska små.
  
Träna inte en hungrig häst
Hur som helst ska jag försöka ge lite exempel på hur du kan gå till väga. Säg att du ska sätta på grimman på din häst i boxen. Börja med att ge honom grovfoder och lämna honom i fred en stund. För att ha så goda förutsättningar för träning som möjligt bör hästen inte vara hungrig.
Därefter går du in i boxen och tar på grimman. Beröm lugnt hela tiden så länge som han inte biter eller nafsar. Om han börjar nafsa eller bita håller du bara i grimman så att händerna är ur vägen och han inte kommer åt att bita och nafsa dig. Så fort han slutar pratar du vänligt, klappar eller kliar på manken som belöning. Du kan även använda godis, det finns forskning som visar att användande av godis inte ökar risken för att hästen ska bli nafsig, men då måste du ge godiset vid rätt tillfälle.
Det betyder att du inte får ge godis när han nafsar utan just när han slutar göra det. Känner du dig osäker på timingen så strunta i godiset och ge i stället hö. Det gör ingenting om du får böja dig ner och sätta på grimman medan han tuggar. När du har tränat att sätta på grimman kan du ta bort höet och hantera honom precis som vanligt.
  
Träna på flera platser
Träna att sätta på grimman från båda sidor. Upprepa detta i hagen, i paddocken och i alla andra miljöer där du kan behöva ta på grimman (den kan sättas utanpå tränset om du vill träna i en icke inhägnad miljö). Höet (liten mängd!) kan du då ha i en hink eller plastbytta (de där lätta gummitrågen med två handtag funkar fint).
Så småningom behöver du inte ha hö varje gång utan kan klara detta utan hö och med bara beröm. Kommer nafsandet tillbaka tränar du med hö ett tag igen och tar därefter bort höet.
Har du en häst som är aggressiv och verkligen hugger efter dig när du ska sätta på grimman behöver du fundera över hästens hela livssituation. Börja med en noggrann veterinärundersökning. Forskning visar att de flesta hästar med problembeteenden (aggressivitet, dålig ridbarhet, istadighet med mera) har ont.
  
Gör kontakten positiv
Är hästens övriga grundläggande behov uppfyllda? Med det menar jag om han får tillräckligt med grovfoder (tillräckligt med möjlighet att tugga), tillräcklig social kontakt och tillräckligt utlopp för sitt rörelsebehov. Är dessa behov inte uppfyllda ökar risken för aggressivitet och onormala beteenden.
När du vet att hästen är frisk behöver du göra kontakten med dig till något positivt. Försök undvika konflikter så mycket som möjligt. Kanske är det värre i någon viss situation? Går det att låta honom gå lös in och ut ur hagen?
När du tränar ska han vara mätt och rastad och så nöjd med livet som möjligt. Detsamma gäller för dig själv ☺. Börja med hästen i en box. Låt honom själv komma fram till dig när du öppnar boxdörren. Beröm när han kommer fram och hälsar fint, med öronen fram och utan att försöka bita.
Det kan ta lång tid så vänta ut rätt beteende innan du belönar. Här kan du använda godis om du är säker på din timing. Ta fram grimman och låt honom nosa. Beröm hela tiden om han låter bli att bitas och har öronen framåt. Ta lugnt och försiktigt på grimman. Prova att göra detta stående i boxdörren så att han hela tiden kan backa bort ifrån dig om han känner sig trängd.
När du väl har fått på grimman så ta av den igen och gå därifrån. Upprepa flera gånger varje dag. Anteckna gärna hans reaktioner så att du kan jämföra dag från dag. Du bör se tydliga resultat redan efter en vecka.
Upprepa i hagen, flera gånger per dag, och i andra miljöer där du vill kunna sätta på grimman.
  
Litteraturtips:

Fox, Bailey, Shana, Hall, Ezra mfl. 2012. Reduction of biting and chewing of horses using differential reinforcement of other behavior.
BEHAVIOURAL PROCESSES Volume: 91 Issue: 1 Pages: 125-128
 
och
  
Hockenhull & Creighton. 2010. Unwanted oral investigative behaviour in horses: A note on the relationship between mugging behaviour, hand-feeding titbits and clicker training. APPLIED ANIMAL BEHAVIOUR SCIENCE Volume: 127 Issue: 3-4 Pages: 104-107 
 
Lycka till!


Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar