Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur tränar man en häst som "buffas" hårdhänt?

Hej! Jag har ett 16-årigt kallblodssto som är relativt lätthanterligt i de flesta situationer. Jag jobbar mestadels belöningsbaserat, bland annat med enklare trickträning, och bestraffar aldrig.

Ett problem som jag upplever är att hästen buffar mycket på mig med huvudet, till exempel när jag går in till henne i boxen – särskilt om jag inte har med mat eller godis. Ofta buffar hon riktigt hårt och har till och med "skallat" mig vid några tillfällen. Jag upplever inte att hon är aggressiv när hon gör detta utan jag tror att det mest är ett sätt att påkalla uppmärksamhet.

Har du några tips om hur detta beteende kan tränas bort? Jag läste nyligen att en orsak till liknande problem kan vara att vi själva inbjuder till beteendet genom att vi går nära inpå hästen, kramar och klappar och inte ger den eget utrymme. Kan det ligga något i den förklaringen?


Jenny Yngvessons svar:

Hej!

 
Precis som du så tror jag inte heller att ditt sto är aggressivt när hon buffar eller skallar dig. Hästar som är aggressiva hotar, bits eller sparkas. Jag vet ju inte om du med belöning menar godis, men jag utgår i det mesta av mitt svar från detta.
Den metod du behöver använda dig av kallas för ”utsläckning”. Det betyder att du aldrig någonsin får belöna buffande eller skallande. Så småningom kommer hon att sluta med sitt buffande.
Ha hjälm på dig i boxen och försök minimera konfliktsituationerna. Med det menar jag att du till exempel ser till att hon har tillgång till grovfoder när du ska pyssla med henne i boxen. Hästar äter inte som vi människor i måltider utan äter konstant med kortare ätuppehåll, en hungrig häst är ofta en grinig häst. Annars kan du ställa upp henne i gången eller liknande när du borstar henne.
  
Prova att ignorera
Du kan även prova med en mild form av bestraffning. Om hon buffar till dig vänder du omedelbart och går ut ur boxen. Var dock noga med att se hur hon hanterar detta. Särskilt om man använder metoden att ignorera som bestraffning på hundar kan de bli stressade. Stress motverkar alltid inlärning, så verkar hon bli väldigt frustrerad om du ignorerar henne – gå direkt tillbaka till att minimera konfliktsituationerna enligt ovan och till att släcka ut beteendet.
Kom dock ihåg att djur visar spontan glömska, det vill säga då och då kan hon glömma att hon har lärt sig att inte buffa. Då är det bara att börja om igen, hon kommer kvickt att komma ihåg sig.
När du vill ge henne godis bör du vara mycket tydlig med hur du vill att hon ska bete sig. Med det menar jag att hon bara ska få godis när hon beter sig på det sätt du vill. Till exempel kan du välja att ge henne godis enbart när hon står stilla med huvudet sänkt.
Träna gärna in kommandot ”stilla” så att du har ett kommando och ett beteende för när du vill slippa att hon går iväg eller knuffar dig.
  
Djuret får kontroll
När du tricktränar tycker jag att du ska göra det väldigt tydligt för henne. Använd till exempel en särskild grimma eller ett särskilt spö att peka med. Använder du godis så ha gärna en särskild påse att ha godiset i, eller en midjeväska så att hon inte kopplar varje gång du stoppar handen i fickan med att hon ska få godis.
En bi-effekt, när man tricktränar och så vidare med godis, är att man får en häst som försöker påverka sin tränare. Det som är positivt med det vi etologer kallar för operant inlärning är just att djuret får kontroll över sin situation. Ofta upplever djuret träningen som positiv och tränar gärna.
Inte så sällan leder den här typen av träning till att vi får ett djur som provar olika beteenden, för att se vilket som fungerar på tränaren. En hund kan testa att sätta sig, skälla, rulla runt etcetera när man står med klickern (om det är klickerträning man tillämpar) i handen, för att vänta på rätt beteende. Det får inte lika stora konsekvenser när man tränar en hund eller en katt som när man tränar en häst. Att ha en häst som testar att buga, lägga sig, stegra, pussa på munnen och så vidare kan vara direkt farligt, därför brukar jag försöka vara försiktig med att rekommendera klickerträning till häst i för stor utsträckning.
   
Lämna med en "manual"
Skulle du sälja din häst någon gång, tänk på att lämna med en noggrann manual eller ”bruksanvisning”. Har man tricktränat en häst behöver den nya ägaren få veta precis vilka signaler som betyder vilket beteende. Skulle man ovetande ge en signal för till exempel stegra så kan konsekvenserna bli ödesdigra.
Vill du ha hjälp på plats så kontakta Sveriges Akademiska Etologer, de kan hänvisa dig till en etolog i din närhet.
  
Stort lycka till!

JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.