Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Kan hästar känna igen varandra efter många år åtskilda?


Publicerat: 2015-07-19

Hej Jenny,
  
Jag har funderat lite på om det är så att hästar faktiskt kan känna igen varandra efter flera år separerade? Känner till exempel en mamma igen sitt föl när det har vuxit upp och de träffas igen? Kan två hästar som vuxit upp tillsammans känna igen varandra när de är äldre?
  
Finns det någon forskning kring detta som visar att de kan känna igen en gammal kompis, till exempel att om hästarna har gått tillsammans i två år så kommer de efter fyra år att känna igen varandra – men hade det gått till exempel sju år isär hade de glömt varandra? Hade varit väldigt intressant att få höra lite tankar kring detta och även veta om det finns studier på det.
  
Vänliga hälsningar,
Mathilda


Jenny Yngvessons svar:

Hej Mathilda,
  
Hästar har ett ganska imponerande långtidsminne. En studie av Hanggi & Ingersoll (2009) visade att hästar som lärt sig att koppla ihop bilder enligt ett visst system klarade sina uppgifter upp till tio år senare, utan att ha övat under tiden som gick. Däremot är korttidsminnet väldigt kort, de glömmer inom cirka 15 sekunder. Men dels verkar det finnas en stor individuell variation här, dels verkar förmågan till korttidsminne vara något hästar kan träna upp (Hanggi & Ingersoll 2009). Här finns dock en hel del kvar att göra, Hanggi & Ingersoll (2009) tittade bara på tre hästar. Så vi måste vara försiktiga med att generalisera deras resultat.
  
Det finns dock en nyare studie, av 26 hästar, som visar att hästar minns övningar de lärt sig i åtminstone 22 månader – utan att behöva öva (Valenchon et al. 2013). Valenchon och hennes medarbetare (2009) försökte sedan träna bort det som hästarna lärt sig och här fann de intressanta skillnader mellan olika individer. Det verkade som om hästar, som var mer rädda till sin personlighet, hade svårare att glömma bort en uppgift där de belönats med en godis. De hästar som var mer känsliga till sin personlighet hade i stället svårare att glömma en uppgift där de utsatts för en liten luftpuff (obehag) om uppgiften inte utfördes rätt. Det kan alltså finnas personlighetsskillnader som påverkar både hästars inlärning och deras minne.
  
Det finns ytterst få studier av det som din fråga egentligen rör, hästars minne av varandra. En studie av Berger & Cunningham (1987), som under många år studerade mustanger i Nordamerika, ger lite information kring social igenkänning. Man visade att haremshingstar undvek att para sig med sina döttrar som vuxit upp i samma flock. Likaså var papporna inte aggressiva mot sina söner, utan lekte i stället med dem.
Men man såg också att om pappa och dotter/son träffade på varandra 18 månader efter att de unga hästarna lämnat sin uppväxtflock – då betedde sig pappan mot sina söner och döttrar precis som mot vilka andra hästar som helst. Den slutsats man drog var att hästarna inte längre kände igen varandra, eftersom pappan nu kunde ses betäcka sina döttrar och vara aggressiv mot sina söner.
Här spelar dock andra evolutionära faktorer, som påverkar hästars beteende kring fortplantning, in utöver enbart social igenkänning. Så utifrån denna fältstudie är det väldigt svårt att säga att de verkligen inte kände igen varandra. Om ett ungt sto kommer tillbaka till sin uppväxtflock efter 18 månader, som i det här fallet, och inte är dräktigt är det ur ett evolutionärt perspektiv kanske bättre att få ett föl som riskerar att vara inavlat – än att inte få något föl alls. Detta är inget hästarna medvetet resonerar kring, men det kommer i alla fall att påverka deras beteende. Vill du få en fördjupad förståelse om de bakomliggande orsakerna till djurs beteende så finns till exempel Per Jensens bok ”Djurens beteende – och orsakerna till det” på svenska.
  
Om vi fortsätter det här evolutionära resonemanget så kan man tänka att en av de mest riskfyllda sakerna i en hästs liv är att slåss med andra hästar. Detta vill man undvika in i det längsta eftersom det är farligt. På så vis verkar det rimligt att hästar skulle kunna ha förmåga att känna igen andra hästar, även om de inte har träffats på många år. Men jag har inte lyckats hitta några vetenskapliga studier av socialt långtidsminne hos häst. Svårigheten med att genomföra en sådan studie är förstås att man har svårt att helt kontrollera vad som händer i hästarnas liv under så lång tid.
  
Jag har hört talas om en mängd personliga erfarenheter av att hästar känner igen varandra, kanske så länge som efter tio år utan att ha träffats under tiden, men jag har alltså inte lyckats uppbringa några vetenskapliga studier av detta. Det kanske helt enkelt är en av de saker vi har kvar att studera.
  
Somriga  hälsningar,
Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet