Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Konstigt beteende när flockens ledare gått bort

Hej!
En av hästarna i stallet fick tyvärr avlivas för en tid sedan på klinik, på grund av en skada. Han var den självklara ledaren som de andra såg upp till och respekterade. Han var en mycket stark karaktär, med hög integritet och lite ”egen”. När jag kom tillbaka från kliniken så städade jag ur hans box så att en ponny kunde få stå där i stället. Men i dag började ponnyn bete sig lustigt. Han agerade precis som den förra hästen hade gjort (som hade många mycket specifika rörelser, ljud och andra uttryck). Det såg ut som att ponnyn följde något manus och gjorde så gott han kunde för att härma sin förre ledares beteende.
 
Det såg typ ut som när en amatörskådespelare övar. Och han kom ihåg varenda detalj av en lång rad specifika beteenden. Det var ju inte alls samma bestämda energi som ledarhästen hade, men ponnyn gjorde så gott han kunde. Även om han höll på att trilla när han kom till övningen ”dra med ena framhoven mot väggen och knixa med nacken samtidigt”. Han gjorde ett par korta pauser och tittade på mig.
 
Vad kan det här handla om? Jag har aldrig sett någonting liknande. Hästen som avlivades var mycket betydelsefull för ponnyn, den var hans trygghet. När till exempel ponnyn var rädd och sjuk så stod ledarhästen och vaktade honom i två veckor tills han blev stark igen. Jag hängde ett av ledarhästens täcken på boxkanten och då ställde sig ponnyn och nosade på det i stället. ”Härmandet” höll på intensivt i ungefär 20 minuter.


Jenny Yngvessons svar:

Hej!

Vilken spännande fråga! Det finns ju mycket om djurs kognition, alltså verklighetsuppfattning, som fortfarande är okänt för oss. Det finns en del forskning på sorg hos djur och faktum är att separationsångest hos både hundar och hästar är en av våra stora utmaningar med att träna dem. De flesta av våra domesticerade djur är mycket sociala och formar därmed starka band till andra individer.
Det finns forskning som visar att djur (främst hundar, katter och hästar) ändrar sitt beteende när ett annat djur avlivas. De kan visa olika typer av beteenden, bli lugnare och tystare, bli oroliga och stressade, ge ifrån sig ovanliga ljud, undersöka platsen där det andra djuret avlivats eller begravts med mera.

De olika förklaringarna som diskuteras kring de här beteendeförändringarna är att djuren känner sorg och empati med det avlivade djuret, att de reagerar på beteendet hos människorna i situationen, att de reagerar på lukter från det döda djuret och så vidare. Alla dessa faktorer kan förstås vara en del av förklaringen. Hästar exempelvis är oerhört känsliga för beteende och uttrycksförändringar hos andra hästar men även hos människor. De har också ett mycket välutvecklat luktsinne. Till vilken grad de faktiskt förstår vad som händer är svårt att säga men evolutionärt så finns det fördelar med att förstå att en individ i flocken har dött.

Det har varit känt ganska länge att djur, åtminstone alla ryggradsdjur, har de neurofysiologiska förutsättningarna för känslor. Läs gärna intervjun med professor Per Jensen för mer kunskap om djurs känslor.
Någon form av medvetenhet om att din häst dött har säkert både din ponny och övriga hästar i flocken. Så till din fundering om beteendet i boxen. Man har hittills inte, i systematiska studier, kunnat visa att hästar verkligen lär sig komplexa beteenden av varandra trots att man undersökt det i ganska många studier, läs mer här. Däremot lär de sig vad de bör eller inte bör vara rädda för, särskilt av äldre och mer erfarna hästar. Det finns i dag alltså inte något vetenskapligt stöd, som jag har kunnat hitta, för att din ponny ”följde något manus”.

Men vi saknar i dag, såvitt jag vet, långtidsstudier av hästar med starka band till varandra och vad som händer med relationerna under livets gång. En möjlig förklaring till din ponnys beteende är att det är något i boxen och miljön runtomkring ponnyn som gör att dessa beteenden utlöses. Det hade ju varit väldigt spännande att se både din häst och din ponny utföra dessa beteenden på film.
Hoppas att din ponny och hela flocken har hittat sin trygghet igen!

Allt gott!
Jenny


Referenser: 
Dickinson,G. 2016. The difference between dead and away: An exploratory study of behavior change during companion animal euthanasia. Journal of veterinary behaviour vol:15sidor:61 -65 

Proops,L; Grounds, K; Smith, AV; McComb, K: 2018. Animals Remember Previous Facial Expressions that Specific Humans Have Exhibited. Current biology vol:28iss:9sidor:1428 -1432.e4 

Panksepp,J. 2011. The basic emotional circuits of mammalian brains: Do animals have affective lives? Neuroscience and biobehavioral reviews år:2011vol:35iss:9sidor:1791 -1804 

Rorvang, MV; Christensen, JW. 2018. Attenuation of fear through social transmission in groups of same and differently aged horses. APPLIED ANIMAL BEHAVIOUR SCIENCE  Volume:  209    Pages:  41-46    Published:  DEC 2018

Rorvang, MV.; Christensen, JW.; Ladewig, J; McLean, A. 2018. Social Learning in Horses-Fact or Fiction?  FRONTIERS IN VETERINARY SCIENCE  Volume:  5      Article Number:  212    Published:  SEP 6 2018 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2018.00212/fullOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar