Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Häst beter sig illa mot hagkamrat – är egen hage enda lösningen?


Publicerat: 2017-01-15

Hej! Jag köpte en tioårig tinkervalack för ett par månader sedan. Hos förra ägaren gick han i stor flock och var väldigt ranglåg, med bitmärken överallt. Nu går han tillsammans med en treårig frieservalack och min häst beter sig så fruktansvärt illa mot sin nya hagkamrat.
  
Han vallar runt honom, lägger vi ut hö vaktar han båda högarna så att unghästen inte kan äta. Han springer och jagar honom, bits, ställer sig i vägen så att den andra hästen inte vågar gå förbi och så vidare. Det här pågår naturligtvis inte hela tiden, men vi känner oss inte trygga i hagen då min häst när som helst får för sig att jaga unghästen.
  
Hur hanterar vi detta? Är att sära på dem den enda lösningen? Tacksam för svar!


Jenny Yngvessons svar:

Vilken jättebra fråga!
  
Detta kanske är en av de saker som ger oss hästägare mest ångest. Dels vill vi att våra hästar ska vara lyckliga, dels vill vi inte att de ska skada varandra fysiskt. Vi vet att andra hästar och social kontakt är en av de absolut viktigaste faktorerna för att hästarna ska må bra! Yarnell et al. (2015) visade, förutom att hästarna mådde bättre i grupp jämfört med om de hölls ensamma, dessutom att de blev lättare att hantera.
Men det är definitivt ett riskmoment när vi släpper ihop nya hästar. Min rekommendation är att hästarna ska vara skolösa, åtminstone bak när man släpper ihop nya individer. Detta kan förstås upplevas som besvärligt, men det är också besvärligt att avliva hästar med brutna ben. Bitmärken kan förstås se otrevliga ut, men om jag generaliserar är det när de sparkar varandra på benen med skodda hovar som riktigt allvarliga skador uppkommer.
  
Det är vi som ställer till det för dem
Tittar vi på hästars naturliga beteende är de inte särskilt aggressiva mot varandra. En studie av semi-frilevande Przewalski-hingstar (Krueger et al. 2015) fann att vissa individer systematiskt gick emellan när det blev bråk, dessa hästar hade hög rang och var mer sociala och vänliga än övriga. Dessa hästar tog alltså en roll som gjorde att det blev lugn och ro i gruppen när nya hingstar tillkom.
Det är vårt sätt att hålla hästar som ställer till med problem för dem. Vi låter dem ofta byta grupper och de har sällan fri tillgång till grovfoder. Det finns en bra studie av Fureix et al. (2012) som går igenom de olika faktorerna av betydelse. Generellt kan man säga att stabila grupper, fri tillgång till gräs eller grovfoder och tillräckliga ytor så att de kan flytta på sig medför mycket låg skaderisk.
Aggressiva interaktioner uppkommer dels när nya hästar släpps ihop (inte alltid men ofta), dels när det finns något attraktivt att konkurrera om och där tillgången inte är obegränsad (höhögar, foderhäckar, kraftfoder, ligghall, godis, vatten med mera).
  
Hur kan man göra i praktiken?
Jag vill trycka på två avgörande faktorer:
  
1. Grovfoder
Fodrar du på marken så gör det i många högar, inte bara två. Jag vet inte om dina hästar får kraftfoder, men kontrollera gärna med en agronom eller ta hjälp av ett foderstatsprogram om du kan byta ett eventuellt kraftfodret mot grovfoder.
Naturligt för hästar är att ha tillgång till stråfoder hela tiden, så detta bör vi sträva emot som hästägare. Det kom en ganska stor studie förra året (Burla et al. 2016) där man först och främst såg att ju längre tid hästarna hade tillgång till hö, desto mindre aggressioner visade de. Man såg även en tydlig minskning av aggressiva beteenden om hästarna kunde äta långt ifrån varandra. Eller om det fanns något som delade av ätplatsen så att de inte såg varandra.
  
2. Yta och hagens utformning
Du skriver inte hur stor hagen är, men det är oerhört viktigt att den är så stor att unghästen kan komma undan. Flauger & Krueger (2013) såg ett mycket tydligt samband mellan hagens storlek och frekvensen av aggressioner (ju större hage desto färre aggressioner). Om inte din tinker känner att hans hot har effekt (unghästen flyttar på sig) så kommer han att behöva trappa upp aggressiviteten (bitas och så vidare). Ju mer träd, kullar med mera som finns i hagen desto bättre. Se också till att bygga bort hörn och platser där unghästen kan komma i kläm. Tänk på att bygga grindar så att det blir så säkert för er människor som möjligt, om hästarna skulle kivas just där. En sluss kan vara bra för att minska vår egen stress över att någon häst kommer lös om det är rörigt vid in- och utsläpp.
  
Ge dem tid
Ge hästarna tid, i sommar kanske de får gå på bete tillsammans och därmed inte har något att konkurrera om. En god vän till mig hade sina hästar tillsammans i tre år (!) innan de blev putsarkompisar, så ge inte upp!
  
Varmt lycka till!
 /Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet