Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Så får du hästen att stå stilla vid uppsittning


Publicerat: 2015-03-28

Hej! Jag har haft min 15-åriga valack i snart ett år. När han kom var han nästan omöjlig att sko, han ville inte vara själv i stallet och han hoppade över staketet. Nu bor han i ett privatstall på en ridskola, det var nästan så att de bad oss flytta för att barnen såg hans beteende, men i dag trivs han och älskar barnen.

Så nu till problemet – han vill inte att jag ska sitta upp. Två ridlärare och mina två tränare kommer upp, vi har bytt sadel, veterinärkollat rygg, tänder och har testat allt. Vi har provat med att ha korta tyglar, långa tyglar – men nej han bara snurrar. Han har börjat bita, knuffas och göra utfall, han är ju stor och grov och väger cirka 800 kilo. Jag har börjat bli rädd för att bli skadad.

När jag väl kommer upp i sadeln går ridningen bra, men jag orkar inte riktigt med dessa bråk vid uppsittning. En bra dag kan det ta 30 minuter. Har du några tips och råd kring detta?
  
Mvh Dennis


Jenny Yngvessons svar:

Hej Dennis!
   
Jag blir väldigt bekymrad när jag läser om ditt problem. 800 kilo häst som gör utfall är inte bra! Mitt råd till dig är att använda en kombination av negativ förstärkning (ge en hjälp och en omedelbar eftergift när hästen svarar), samt positiv förstärkning (beröm omedelbart rätt beteende).
Jag anser inte att bestraffning (man lägger till ett obehag efter att hästen har visat ett oönskat beteende) är lämpligt i det här fallet. Dels på grund av att det är oerhört svårt att få till rätt tajming, dels för att effektiviteten hos bestraffning har mycket litet vetenskapligt stöd – samt att det kan leda till ökad aggressivitet eller inlärd hjälplöshet hos din häst.
Det är mycket bra att din häst är veterinärundersökt och att tänderna är undersökta! Fundera även på om hans grundläggande behov av grovfoder, andra hästar och fri rörelse är uppfyllda. Är de inte det kan det leda till frustration och problembeteenden.
  
Så till förslaget till träningsupplägg:
Jag skulle ta en paus från ridningen och fokusera på att träna grundläggande hantering från marken. Var mycket noga med att konsekvent träna start- och stoppsignaler från marken. Träna in ett kommando för att han ska stå stilla. Jag rekommenderar hjälm och stålhätteskor (gärna handskar också) vid all hantering, men i synnerhet i det här fallet.
Skaffa en träningsdagbok, om du inte redan har det, och gör ett schema för din träning. Det är väldigt bra att du har tränare, ta gärna hjälp av dem i arbetet med hantering från marken också.
Träna så ofta som möjligt, helst varje dag. Komplettera gärna med tömkörning och löshoppning, så att han hålls igång tills du kommer upp i sadeln igen.
Börja med start- och stoppsignalerna. Renodla din signal för framåt (ofta använder vi ett tryck i grimskaft eller tyglar framåt, det vill säga det trycker bakom öronen på hästen). Omedelbart när hästen går framåt så släpper du på trycket. Beröm med mjuk röst och kli på manken om han gillar det.
Renodla din signal för stanna (Ofta använder vi ett tryck i grimskaft eller tyglar bakåt, det vill säga det trycker på nosrygg eller i munnen på hästen. Ett lågfrekvent ptro är också en vanlig stoppsignal.). Släpp omedelbart på trycket när han stannar. Detta måste fungera i alla miljöer och situationer. Konsekvens är a och o. Ett drag i grimskaftet eller tyglarna måste alltid betyda samma sak.
Kontrollera att signalerna för att flytta sig åt sidan, backa, flytta framdel och bakdel fungerar. Gör de inte det, så träna in dem.
  
Målet är att få hästen att stå stilla – lös
Träna sedan in en signal för att han ska stå stilla. Målet är att din häst ska kunna stå stilla lös. Du ska sedan kunna lämna den en liten stund med tyglar eller grimskaft hängande över halsen, alternativt helt lös. Signalen för ”stilla” kan till exempel vara ordet ”stilla” eller en handsignal.
Börja träningen i en paddock, i ridhuset eller i någon annan inhägnad, så att inga olyckor händer. Metoden kallas för klassisk betingning och går ut på att om kommandot föregår beteendet tillräckligt många gånger så kommer hästen att koppla ihop dem och därmed så småningom förstå vad kommandot betyder.
Ge kommandot när han stannar. Ta ett andetag. Beröm. Ge signalen för framåt. Om han går iväg innan du hinner ge signalen för framåt, backa tillbaka, stanna honom, ge kommandot för ”stilla”, beröm, ge nytt kommando (till exempel backa).
Försök att alltid vara snabb nog att ge ett nytt kommando innan han går iväg så att han lyckas. Successivt ökar du tiden som han ska stå stilla. Successivt ökar du även svårighetsgraden genom att först ta bara något steg ifrån honom, sedan flera steg, sedan går du runt honom och så vidare. Var noga med att han inte ska hinna gå iväg innan du är tillbaka hos honom och ger en ny signal. För vissa hästar går detta på en kvart, för andra hästar tar det en vecka eller mer. Du behöver anpassa kraven efter hur snabbt just din häst lär sig.
  
Träna med en pall
När detta fungerar bra i olika miljöer och med olika typer av störningsmoment (inklusive sadeln, andra hästar, gräs och så vidare) tränar du ”stilla” intill en pall. Ge kommandot för ”stilla” och ställ dig på pallen, beröm, kliv ner, flytta pallen till andra sidan, beröm, kliv upp, beröm, kliv ner. Gå fram, vänd, gå fram till pallen. Ge kommandot för ”stilla”, beröm, kliv upp, beröm, häng dig över hans rygg, beröm, glid ner, beröm. Nästa träningstillfälle gör du likadant men lägger till att du sitter upp, beröm, sitter av, beröm, sitter upp, byter sida, sitter upp och så vidare. Beröm ofta men bara rätt beteende, det vill säga stilla!
Fortsätt på samma systematiska sätt att träna. Får din häst ”återfall” så backar du några steg och börjar om igen. Hästar och andra djur glömmer spontant, med det går snabbt att komma tillbaka till samma nivå igen om man backar några steg utan att bli arg. Var tydlig och konsekvent i din signalgivning (hjälpgivning och eftergift säger vi på hästspråk).
  
Om du inte får önskad effekt på din hästs beteende så kontakta Sveriges akademiska etologer för att få hjälp av en etolog på plats. Du är förstås även välkommen att höra av dig till Hippson igen!
  
Lycka till!
Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar