Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Så släpper du ihop hästarna i hagen


Publicerat: 2012-12-16
Hej!
  
Det är så att det kom en ny häst till mitt stall för en tid sedan. Min häst, som är ranghög, har stått i boxen bredvid den nya hästen som är väldigt låg i rang. Vi släppte inte ihop min häst med den nya förrän efter tre veckor, allt gick jättebra. Men så säger hon som äger stallet att vi inte får ta ut våra hästar på 4-5 dagar, för då blir det obalans i flocken (är fyra hästar som går ihop). Hon menar att om jag tar ut min häst som är ledare ur hagen, då tror den nya ranglåga hästen att han har vunnit och det uppstår en ny konflikt när min häst sedan kommer in i hagen, efter cirka 1-2 timmar igen. Jag undrar om detta stämmer?
  
Tack på förhand!

Jenny Yngvessons svar:

Hej,
  
Vad skönt att det gick bra att släppa ihop era hästar! Vi vet ju allihopa att hästar bör hållas i grupp för att må riktigt bra. Men det är också så att de bör växa upp i grupp för att vara duktiga på hästars sociala samspel. Hästar som inte kan det sociala språket kan vara svåra att hålla i grupp eftersom de inte förstår andra hästars signaler, samtidigt som deras eget beteende kan vara mycket provocerande för andra hästar.
För att förebygga problem bör hästen alltså växa upp i grupp och enligt lagstiftningen måste unghästar upp till tolv månaders ålder rastas dagligen, tillsammans med minst en annan häst (L101, 5 kap. 1 §). När man sätter samman en grupp av hästar är det bra om det finns åtminstone en äldre individ med god social erfarenhet i flocken.
  
Ensamhäst kan utveckla stereotypier
Att hålla hästar individuellt är mycket vanligt, men faktum är att detta är en riskfaktor för många problem. Dels utvecklas hästars motorik inte på ett naturligt sätt om de hålls ensamma. Dels ger isolering från andra hästar även en kraftigt förhöjd risk för onormala beteenden som vävning, krubbitning och andra så kallade stereotypier.
Det finns väldigt lite forskning ännu kring de bästa sätten att sätta samman obekanta hästar i grupp, men jag ska försöka ge dig en del av den information som finns. Mycket tyder på att individuella hästar är förutsägbara i om de kommer att vara aggressiva eller lugna med nykomlingar. Det vill säga känner du din häst, och vet att den brukar vara snäll mot nya hästar, så kommer den troligen att vara det i de flesta fall och tvärtom.
Det verkar vara en bra idé att låta hästarna stå bredvid varandra i boxarna innan man släpper ihop dem, precis som ni gjorde. En studie som genomfördes på unga hästar av Elke Hartman mfl (2009), visade att "riskbeteenden" som sparkar etcetera sågs mycket mindre om hästarna stått intill varandra i stallet innan de släpptes i hagen.
  
Stressande för den som är ny
Att släppa ihop hästar (eller andra djur för den delen) som inte känner varandra innebär en stress, framför allt för den individ som kommer ny till en etablerad grupp. Det finns ett par studier där man har provat att släppa ihop den nya hästen med en häst i taget ifrån den gamla gruppen, alternativt släppa ihop den nya hästen med två hästar som redan känner varandra. Det visade sig att den totala mängden aggressiva beteenden som den nya hästen utsattes för var lägre när den släpptes med båda de "invanda" hästarna samtidigt.
Det finns ingenting i den forskning som jag har tagit del av som tyder på att din häst skulle förlora i rang på att vara borta ur gruppen en stund. Jag bedömer risken att den nya hästen ska "tro att den har vunnit" som obefintlig. Hästar verkar kunna känna igen varandra åtminstone ett år efter att de har separerats ifrån varandra. Det verkar vara ålder och "den som var där först" som är de viktigaste faktorerna för att bestämma rangordningen i hästflockar.
När det gäller den nya hästens position i gruppen så bör den ha stabiliserats efter cirka en vecka, enligt den forskning som jag har hittat. Men, varje gång man släpper in en häst i flocken igen så kommer hästarna att hälsa på varandra och de här hälsningsbeteendena är mer dramatiska i en nybildad grupp, särskilt bland unga hästar. Det skulle alltså kunna vara en bra idé att göra som din stallägare säger - och låta hästarna vara ifred så mycket som möjligt när de är i hagen under den första veckan.
Risken att hamna emellan när hästarna är aggressiva mot varandra minskar också när gruppen väl har stabiliserat sig. Så var extra försiktiga vid in- och utsläpp när gruppen är nybildad. Beteenden som social lek och ömsesidig putsning (att hästarna står omvänt parallellt och kliar varandra på halsen, manken och ryggen) är sådant som visar att det finns ett starkt socialt band mellan hästarna.
  
Även hingstar kan gå ihop
Några generella råd kan man ge, utifrån beprövad erfarenhet, när det gäller att släppa ihop nya hästar. Hagen ska vara stor, gärna med träd eller kuperad miljö så att det finns något att försvinna bakom om man blir jagad. Staketet ska (som alltid) vara väl uppsatt, väl synligt och det ska inte finnas några spetsiga vinklar. Det ska finnas god tillgång till grovfoder och så lite saker som möjligt att konkurrera om. Skor på bakhovarna är en riskfaktor och bör undvikas om det går.
När det gäller hingstar så hålls de mycket sällan i grupp som vuxna. Men även vuxna hingstar kan hållas i grupp med andra hingstar eller valacker om det inte är betäckningssäsong. Hur det ska göras bäst och vilka erfarenheter de behöver ha från tidigare sociala kontakter är dock inte vetenskapligt studerat i någon högre utsträckning.
Med den kunskap och erfarenhet vi har idag är det upp till varje hästägare, som är intresserad av att hålla sina hingstar i grupp, att göra studiebesök och lära sig så mycket som möjligt av dem som håller hingstar i grupp idag. Just hingstar är överrepresenterade när det gäller onormala beteenden som vävning, krubbitning, självstympning med mera, vilket är relaterat till att de ofta hålls isolerade från andra hästar (utöver riskfaktorer som begränsad hagvistelse och för lite grovfoder).
   
Hoppas att hästarna i ditt stall fortfarande trivs tillsammans och att allt går bra vid framtida introduktioner av nya hästar!


  
Med vänlig hälsning,
Jenny

 

 

NÅGRA KÄLLOR
En del av den forskning som finns kring grupphållning av hästar och introduktion av nya hästar i en grupp:
  
Christensen, Ladewig, Søndergaard, & Malmkvist 2002. Effects of individual versus group stabling on social behaviour in domestic stallions. Appl. Anim. Behav. Sci., 75, pp. 233-248
   
Christensen, Søndergaard, Thodberg, & Halekoh. 2011. Effects of repeated regrouping on horse behaviour and injuries. Appl. Anim. Behav. Sci., 133, pp. 199-206
   
Hartmann, Keeling, & Rundgren. 2009. Social interactions of unfamiliar horses during paired encounters: effect of pre-exposure on aggression level and so risk of injury Appl. Anim. Behav. Sci., 121, pp. 214-221
   
Hartman, Søndergaard, & Keeling. 2012. Keeping horses in groups: A review. APPLIED ANIMAL BEHAVIOUR SCIENCE Volume: 136 Issue: 2-4 Pages: 77-87
   
Heitor, Oom & Vicente. 2006. Social relationships in a herd of Sorraia horses. Part II. Factors affecting affiliative relationships and sexual behaviours. Behavioural Processes 73, 231-239.
   
Kimura. 1998. Mutual grooming and preferred associate relationships in a band of free-ranging horses. Applied Animal Behaviour Science 59, 265-276.
  
McGreevy, French, & Nicol. 1995. The prevalence of abnormal behaviors in dressage, eventing and endurance horses in relation to stabling. Vet. Rec., 137, pp. 36-37
   
Sigurjónsdóttir, Van Dierendonck,, Snorrason & Thórhallsdóttir. 2003. Social relationships in a group of horses without a mature stallion. Behaviour 140, 783-804.
   
Søndergaard, & Turner. 2008 . Timeframe for a novel horse to become familiar in a group K. Krüger (Ed.), Proceedings of the International Equine Science Meeting, Regensburg, Xenophon Verlag (2008), p. 35

 

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet