Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur hanterar man en häst som blir galen av att möta vilda djur?

Så här i jakttider är det ganska ofta man springer in i vilda djur under ridturen, då de kanske är mer i rörelse än vanligt. Vi har både älg och vildsvin i våra skogar och min häst blir helt GALEN när vi stöter på dem. Särskilt vildsvinen klarar hon bara inte av.

Visst har man varit med om gånger när man har ridit rakt på en älg eller ett rådjur, men vildsvinen är absolut värst. Kan man vänja hästen vid detta på något sätt? Hon blir livsfarlig och jag har ramlat av mer än en gång. Jag har försökt att hoppa av och leda henne, men hon blir gigantisk från marken och går inte att lugna. Hästen är vettskrämd och man når liksom inte fram till henne.

Vad ska jag göra för att förebygga? Särskilt hösten känns detta som ett större problem. Jag kanske får fundera på att sluta rida ut… Det spelar ingen roll om hon har sällskap av andra hästar heller, hon stissar då även upp de andra. Det är ingen rolig situation att hamna i, vissa gånger ser jag inte ens djuren själv utan känner bara hur hon får vittring, hör buskarna prassla och stressar upp sig. Vad göra?


Jenny Yngvessons svar:

Hej!

  
Det är ett vanligt och allvarligt problem du har. Hästar är av sin natur neofoba. Det betyder att de är rädda för nya och okända saker, det är inget vi kan göra något åt. Det verkar inte vara så stor skillnad på om det är något hästen ser, något den hör eller en lukt den känner (Christensen mfl. 2005). Sen har hästar olika reaktionssnabbhet beroende på ras, individ med mera. Hästar som vi säger är ”höga i blod” reagerar snabbare än dem vi kallar ”kallblod”.
Det finns en hel del forskning kring detta och goda möjligheter att göra din häst säkrare, men saker kan alltid hända – det måste alla vi som håller på med hästar vara medvetna om. För att minska ditt problem behöver du systematiskt miljöträna din häst, det finns ingen quick-fix. Din häst behöver långsamt vänja sig vid det som är skrämmande, utan att pressas så hårt att hon kommer till den punkten då hon blir ”galen”, som du skriver.
  
Ett träningsprogram skulle kunna se ut så här:
Du går/rider korta rundor med din häst, tillsammans med en eller två hästar som du vet är säkra och inte hetsar upp sig i onödan. När hon blir rädd (du känner att hon spänner sig, kanske huvudet åker upp och hon inte vill gå fram), innan hon blir okontaktbar, är det dags att försöka få henne att slappna av. Kliv då av, ta fram er medhavda matsäck och låt henne och hästkompisen beta. Sedan rider ni hem igen. Du ska så långt det är möjligt undvika att ramla och tappa henne. Om hon får möjlighet att fly från faran kommer det att förstärka rädslan.
  
Detta upprepas varje gång du rider ut. Eftersom din häst reagerar så starkt är det inte en bra idé att pressa henne eller ”ta en strid”, eftersom vi vet att hästar lär sig mycket mer effektivt och på längre sikt om de upplever träningen som positiv (Sankey mfl. 2010).
Parallellt med skogsträningen försöker du hitta en lantbrukare som har utegrisar. Fråga om du får komma dit och träna din rädda häst och planera så att du kan åka dit (eller gå/rida förstås, om det är möjligt).
Första gången lastar du ur din häst kanske 500 meter från grisarna. Sedan leder du din häst mot deras hage och när hon sett grisarna provar du att ge henne morot och att låta henne beta. Så länge en häst äter är den ändå kontaktbar, så det är ett bra test för att se hur rädd hästen är.
  
När hon har betat lite vänder ni och går tillbaka till transporten och åker hem. Detta upprepas så ofta du har möjlighet, för varje gång kan du gå lite närmare. Det är viktigt att även om hon blir spänd så får hon inte fly. Så fort hon blir lugn får hon gå tillbaka till transporten/gå hem.
Ditt mål är att kunna gå förbi grisarna i lugn skritt. Har du vänner exempelvis inom travet kan du be att få låna en hjärtfrekvensmätare (och få instruktioner om hur den ska användas). Då kan du få en pulsmätning när du lastar ur transporten, när ni gått så långt som möjligt mot grisarna, när hon betar och när ni går tillbaka. Du kan sedan jämföra dessa värden mellan träningstillfällena. Många studier visar att hjärtfrekvensen är ett pålitligt mått på hästars rädsla (Leiner & Fendt 2011), även om deras beteende inte visar så mycket alla gånger.
  
Du bör märka resultat mycket snabbt, men kom ihåg att hästar visar spontan glömska (precis som andra djur). Om hon plötsligt skulle börja reagera igen är det bara att ta det lugnt och backa i träningen.

Kontroll på sig själv
En sak som ofta förstärker hästars rädsla och flyktreaktion är att vi själva blir rädda. När vi blir rädda blir vi spända, pulsen går upp och vi håller ofta (omedvetet) hårt i tygeln. Försök att rida på så lösa tyglar som möjligt. Försök att känna av din kropp och din andning så att du slappnar av och tar långa, lugna andetag. Andas ut så att din häst hör det, gäspa gärna. Rulla på axlarna och så vidare. Prata med dina ridkompisar och skratta och ha roligt. Umgås också mycket med din häst så att ni får en så bra relation som möjligt. Då blir det lättare för henne att lita på dig även när det finns sabeltandade ;-) tigrar i buskarna.  
Prata med jaktlagen som jagar där du brukar rida så att ni inte råkar stöta ihop i skogen under jakt. Det blir bara stressigt för samtliga.
Du får gärna höra av dig till Hippson med följdfrågor. Känner du att du vill ha hjälp på plats kan du hitta en etolog (expert på djurs beteende) specialiserad på hästar via Sveriges Akademiska etologer.

Lycka till!
/Jenny OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.