Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Hur träna hästen att lyfta hovarna?

Hej! Jag har köpt ett åttaårigt nordsvenskt sto som är lite ouppfostrat. Hon har mest stått i hagen hela sitt liv och gillar inte när man lyfter hovarna. När man ska lyfta bakhovarna kickar hon ofta – och fram lägger hon hela sin tyngd på benet, så det är omöjligt att hålla kvar.

Jag har ändå lyckats kratsa hovarna, men när hovslagaren var här blev det problem när hon behövde hålla uppe hoven längre tid. Så jag inser att jag måste träna bort detta, men hur? Jag hinner knappt få upp hoven innan hon börjar bråka... Eftersom hon allmänt är lite respektlös vill jag gärna ha tips på bra ledarskaps- och lydnadsövningar.


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
 Var roligt med en nordsvensk! De svenska hästraserna är faktiskt hotade, så det är roligt när folk väljer att skaffa just dem.

Det kan vara en verklig utmaning att träna äldre hästar, men om jag var du skulle jag arbeta väldigt mycket med beröm. Lägg upp en plan för träningen med att lyfta hovarna. Börja med att nöja dig med att hon bara lyfter hovarna på din signal (du måste förstås ha bestämt dig för vilken signal du vill använda – en del använder tag i hovskägget, en del röstkommando och så vidare). Så fort hon lyfter släpper du och berömmer.
Successivt håller du längre och längre innan du släpper och berömmer. Men var noga med att vara så snabb att det är du som släpper och inte hon. Det är hela tricket, så var väldigt noga med att det är du som släpper och berömmer. Gör träningen till en positiv stund som knyter er två samman.
  
Otränad – inte respektlös
Du behöver schemalägga träningen, träna ofta och korta stunder. Tänk igenom ditt beteende gentemot henne, så att du blir så tydlig mot henne som möjligt. Hon är inte respektlös, hon är bara otränad i människa/häst-kommunikation och behöver en mycket tydlig, konsekvent och positiv lärare. Jag rekommenderar dig inte att bli arg eller bestraffa henne i något avseende. En så stor och vuxen häst kan mycket väl bli aggressiv i sådana situationer.
  
Enkla övningar
Idéerna om ledarskap har mycket svagt vetenskapligt stöd, så jag föredrar att prata om kommunikation mellan människa och djur. Det vi många gånger i hästvärlden kallar för olater, dumheter och så vidare är missförstånd som väldigt ofta beror på att vi människor är otydliga, inkonsekventa och har glömt vad hästen är för ett djur.
Träna gärna working equitation för att förbättra er kommunikation, men tänk på att i varje hanteringssituation träna kommunikationen. Bara att gå in och ut ur hagen är en träningssituation. När du drar framåt i grimskaftet ska hon gå framåt. Dra, och så fort hon följer dig släpper du trycket. Lägg gärna till beröm för tydlighetens skull.
När du drar bakåt i grimskaftet ska hon stanna. Så fort hon stannar släpper du trycket. Börjar hon gå så stannar du henne igen. Hon ska aldrig gå iväg innan du har givit henne gå-signalen.
Träna i olika miljöer. Har du problem med att få henne att stanna får du ta hjälp av exempelvis en person som ställer sig framför, en vägg eller ett staket – så att din stoppsignal alltid följs av rätt beteende. När hon väl har fattat vad signalen betyder börjar du träna utan det fysiska hindret framför.

Behöver du personlig hjälp för att komma vidare med kommunikation och hanteringsträning av din häst, kontakta Sveriges Akademiska Etologer för att hitta en hästetolog i din närhet.
  
Lycka till!

JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.