Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Skrapande och viftande framben - vad gör man?


Publicerat: 2012-07-26
Hej,
  
Sedan ett halvår tillbaka har jag ett sexårigt belgiskt varmblod, valack. Han är en trygg, cool kille som är med på det mesta. Går ute från sex på morgonen till mörkret. Fri tillgång på ensilage och halm i box. Från första stund har han vevat/skrapat med frambenen, det är inga små rörelser. Frambenen kan hänga en stund, det blir sedan stora och yviga rörelser som ser ut som väldigt fin spansk skritt. Rörelserna kan vara mer som skrapande men med tryck i, och ibland är de "bara" små. Han ser för övrigt lugn ut, ingen stress i ögonen eller bajsning, trampar inte runt. Är följsam vid hantering och promenader med mera.
 
Det händer när han är uppbunden på gången, i spolspiltan, i boxen, oavsett om det är dags för mat eller inte, före och efter träning. Ensilaget sprids i hela boxen av hans vevande. Uppbunden i gången eller mot en vägg, under borstning eller då man inte är där - det kvittar. Han går själv in i transporten och står kvar tills man har stängt. Sedan börjar det, oavsett stillastående eller åkandes bil, med eller utan mat. Här om veckan kom beteendet när vi väntade på vår tur vid en hoppträning. Tränaren stod precis bredvid och rörde honom på bogen och sa sluta, han slutade och stod sedan stilla.
  
De första fem månaderna gav jag honom ingen uppmärksamhet när han gjorde detta. Jag har prövat att säga till honom och han tar det en halv minut, men börjar sedan igen.
Jag har fått veta att de som fodrar ger honom en näve havre i början av fordringen, så att han ska sluta skrapa, vet tyvärr inte vad som händer. Tror att de ropar och säger åt de hästar som sparkar och bankar när det är dags för fordring. När jag hade honom på gången och de skulle fodra så sa en av dem "jag tänkte fodra nu". Ja visst sa jag, "men klarar han det?". Jag stod frågande och han stod snällt på gången medan alla fick sitt foder och tog det hela med ro, gick lugnt in i boxen när vi var klara.
Som någon uttryckte sig känns det inte som att han vill något utan att det är ett tics.
  
Jag vill gärna få bort detta beteende, ibland kommer någon och går framför honom och han når långt med sina framben - samt att han förstör trailer, bädd i box, mat och kan fastna med sina framben om han gör detta vid fel tillfälle. Broddsäsongen...
   
Hjälp!

Jenny Yngvessons svar:

Hej!
  
Eftersom din häst är importerad gissar jag att du inte vet så mycket om hans bakgrund. Som så ofta får man börja där man är, utan så mycket bakgrundsinformation. Börja med att beskriva problemet för en duktig hästveterinär. Din häst behöver undersökas noga så att det inte är ett smärttillstånd som orsakar vevandet. Du kan även fråga din hovslagare om han eller hon kan se något onormalt.
  
Är hästen fullt frisk kan du börja med träningen. Din hästhållning verkar ge din häst möjlighet att bete sig naturligt (mycket grovfoder, fri rörelse och sällskap) även om du inte skriver något om ifall han har någon eller några hästkompisar.
Vevandet med frambenen borde därför inte bero på frustration. Jag funderar på om någon kanske har lärt honom att göra det. Min erfarenhet är att hästar ofta vevar eller skrapar med den ena hoven, alternativt först en stund med den ena och sedan med den andra. Något som ser ut som spansk skritt har jag dock inte sett.
Om det är inlärt så kan man göra precis som du har gjort, ignorera beteendet, och så småningom uppnås utsläckning. Det vill säga att beteendet försvinner eftersom hästen inte får någon positiv förstärkning av det. Utsläckning kan ta mycket lång tid.
  
Annars kan du lära honom ett alternativt beteende, nämligen att stå stilla. Genom den här träningen kan du komma tillrätta med beteendet åtminstone när du eller någon annan människa finns i närheten. Börja med att skriva ner alla situationer när din häst vevar med frambenen. Försök observera honom i olika situationer och i olika miljöer. Därefter bestämmer du vilken typ av positiv förstärkning du vill använda dig av.
En positiv förstärkning är något som följer på hästens beteende och ökar sannolikheten att den ska visa just det beteendet. I det här fallet är det beteendet "stå stilla" som vi är ute efter. När din häst börjar veva med frambenen väntar du tills han slutar. Precis då berömmer du (ger den positiva förstärkningen). Du måste vara mycket noga med tajmingen, han får absolut inte hinna börja veva igen innan du förstärker - eftersom du då ökar sannolikheten för just vevandet.
  
Efter ett tag kommer du att bli duktig på att läsa av din häst så att du kan se att han kommer att sluta med vevandet. Då kan du, med hjälp av det som kallas klassisk betingning, lägga till ett kommando, exempelvis "stilla". Det kommer att se ut så här: Hästen vevar, du ser att han kommer att lugna sig, du säger ditt kommando, hästen slutar, du förstärker. Efter några gånger har hästen börjat koppla samman beteendet "stå stilla" med ditt kommando "stilla" och det trevliga som händer när han visar beteendet. Tidsförloppet är kanske 15 sekunder. Hästar har mycket kort närminne, därför måste du vara snabb.
  
När du har gjort det här ett antal gånger (hästar är olika läraktiga, så antalet gånger varierar mellan olika individer) i olika miljöer - transporter, ridbanor, ute i skogen, i boxen, på gången, i ridhuset och så vidare - och det fungerar varje gång, har hästen lärt sig att stå stilla. Han har lärt sig ett kommando för ett alternativt beteende till att veva med frambenen, och att detta alternativa beteende och kommando är förknippat med en nöjd människa.
Berätta för övriga som hanterar din häst vilket kommando de ska använda och vilken förstärkning (du kan använda dig av orden beröm eller belöning när du förklarar) de ska ge och när. Det är oerhört viktigt att ingen förstärker beteendet om han börjar veva igen.
  
Kom ihåg att hästar (och andra djur) spontanglömmer. Då börjar du helt enkelt om, vänta ut rätt beteende och beröm det.
Jag vill avråda från att bestraffa i det här sammanhanget av några olika skäl. Dels blir hästar stressade av bestraffning och stress försämrar deras inlärningsförmåga. Dels är det återigen oerhört viktigt med tajming. Skulle du råka bli lite sen i bestraffningen, och han råkar stå stilla just då, har du bestraffat att han står stilla. Straff, eller det som vi etologer kallar "aversiva metoder", kan också leda till att djuret blir aggressivt och försvarar sig - vilket ju kan vara mycket riskabelt när det handlar om stora djur.
  
Om du behöver praktisk hjälp kan du kontakta Sveriges akademiska etologer via http://sverigesakademiskaetologer.se. De kan då rekommendera dig en duktig hästetolog i närheten av där du bor.
  
Lycka till!
/JennyOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet