Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Varför kliar sig hästen mot mig?


Publicerat: 2015-09-10

Hej!
  
Vad betyder det när hästen kliar sig mot dig? Till exempel efter ett ridpass när man har suttit av för att leda in den i stallet, och hästen börjar klia sig mot ditt ben eller din höft med huvudet. På många ställen pratas det om att det handlar om att hästen ser dig som "ett träd", att man är i underläge när hästen självmant kliar sig emot en.
  
I en situation som den ovan ser jag det som att det handlar om att tränset är orsaken till klådan. Speciellt om det har varit ett tuffare pass, eller om hästen fäller...


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
  
Det korta svaret är helt enkelt att hästen försöker lösa ett problem när den kliar sig mot dig. Den är svettig och tränset kliar och är obekvämt. Jag har själv mycket sällan varit med om att hästen kliar sig mot mig om jag bara leder den i grimma och stannar. Men däremot händer det mycket ofta precis som du beskriver, efter ett ridpass. Då är det vanligt att hästen vill klia sig mot ryttaren eller mot sitt eget framben.
  
Så vitt jag har kunnat hitta finns inga vetenskapliga studier av just det här beteendet – att klia sig mot ryttaren efter ett ridpass. Däremot har jag hittat en studie av Caanitz et al. (1991) där man fann att hästar ökar sitt putsningsbeteende efter motion. Dessutom finns en mängd studier av hästars naturliga putsnings- eller klibeteende både bland vilda hästdjur, ferala hästar (sådana som har varit domesticerade men blivit förvildade) och bland vanliga sällskaps- eller sporthästar.
  
De putsar sig/kliar mer sommartid och mer när det är mycket insekter. En intensiv putsnings- eller kliperiod infaller vid pälsfällning. Hästar kliar sig naturligt mot sitt eget ben, mot föremål som staket, träd, krubbor, stenar med mera och mot andra hästar. När de kliar sig mot andra hästar är det oftast mot sitt eget föl eller sin egen mamma, men det kan vara mot vilken häst som helst i flocken inklusive hingsten.
Det finns alltså inget som helst stöd i forskningen för att, som man ibland hör, hästen kliar sig mot dig för att du är ranglåg jämfört med den.
  
Tvärtom så är det så att hästar som putsar varandra eller kliar sig mot varandra har starka band, liknande det vi kallar vänskap mellan människor. Du kanske har varit med om att hästen biter eller snarare gnager på dig när du ryktar den? Vi människor är ju små och klena jämfört med hästar så detta kan göra ont, men det är oerhört välment från hästens sida. Att bestraffa ett sådant beteende är en dålig idé som kommer att skapa osäkerhet och frustration hos din häst. Kan du inte stå ut med att den kliar tillbaka när du ryktar den, prova att helt enkelt ta ett steg tillbaka när den börjar. Så fort den slutar gnaga börjar du rykta igen och efter några gånger kommer din häst att koppla sin putsning till att din upphör. Om du är konsekvent.
  
Likaså kan det vara obehagligt, och om man är ett barn till och med farligt, att vara kli-föremål för en svettig häst. Men detta är också ett beteende som är lätt att träna bort. Man måste förstås vara på alerten och reagera så fort hästen försöker klia sig. Så fort den sträcker fram huvudet mot dig tar du ett steg tillbaka. Följer den efter backar du den och ger kommandot för att den ska stå stilla (som du förstås har tränat in sedan tidigare!).
  
Något som är trevligt och stärker bandet mellan dig och din häst är om du tränar den att stå stilla och vänta medan du knäpper upp en eventuell nosgrimma. Sedan belönar du den genom att klia den. Blir den för våldsam och gnider/slänger med huvudet så att du riskerar att bli knockad tar du ett steg tillbaka. Belöna med att gå fram och klia när den har lugnat sig. Kliande på rätt ställe kan sänka hästens hjärtfrekvens, vilket betyder att den blir lugnare.
  
Att göra något åt kliandet är en mycket stark motivation hos åtminstone de flesta däggdjur och fåglar. Tänk själv hur svårt det är att låta bli myggbetten sommartid. Därför kan det i vissa lägen vara en bättre idé att hjälpa hästen att åtgärda problemet, snarare än att kräva att den ska behärska sig.
  
Med vänlig hälsning,
Jenny Yngvesson

Exempel på vetenskaplig litteratur i ämnet:
Arnold & Grassia, 1982. Ethogram of agonistic behaviour for thoroughbred horses. Applied Animal Ethology, 8 (1982) 5-25 5
  
Caanitz., O'Leary, Houpt, Petersson and Hintz, 1991. Effect of exercise on equine behavior. Appl. Anita. Behav. Sci., 31: 1-12.
  
Crowell-Davis, 1987. Self-grooming by mares and foals of the Welsh pony (Equus caballus). Appl. Anim. Behav. Sci. 17: 197-208   
  
Crowell-Davis et al., 1986. Mutual grooming and nearest neighbour relationships among foal of Equus caballus. Appl. Anim. Behav. Sci., 15 :113–123

Feh & De Mazieres, 1993. Grooming at a preferred site reduces heart rate in horses. Anim. Behav., 46 (1993), pp. 1191–1194
  
Kimura. 1998. Mutual grooming and preferred associate relationships in a band of free-ranging horses. Applied Animal Behaviour Science 59: 265–276
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar