Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteende


Ihopsläppet gick fel – vad göra nu?


Publicerat: 2013-11-21

Hej! Jag har köpt ett islandssto för några dagar sedan. Hon ska gå tillsammans med två andra islandshästar, ett sto med hög rang och en valack som har blivit kastrerad sent. De fick gå i hagarna bredvid varandra under ett och halv dygn. Sedan provade vi att släppa in henne till de två andra.
  
Stona gick jättebra ihop, men med valacken blev det jobbigt. Han jagade henne ihärdigt, högg efter henne och försökte hoppa upp på henne. Hon försökte springa undan. Han lyckades riva henne med sömmarna på skorna. Tack och lov blev det endast ytliga skador. Han gav sig inte. Vi lyckades få bort honom och tog in mitt sto. Det jag upptäckte då var att hon var brunstig.
  
Nu är jag livrädd för att släppa ihop dem igen. Jag har inget annat stall och det är de här två hästarna hon har. Nu har det gått några dagar och valacken ser lugnare ut, dock gör han utfall med öronen bakåtstrukna. Mitt sto har aldrig gått själv och det gör ont i hela mitt hjärta att hon just nu är själv. Dock i hagen direkt intill. Vad ska jag göra?
Kan det vara så att han inte kommer att acceptera henne? Jag har bara ägt valacker i mitt liv och har inte mött denna reaktion hos någon häst (valacken) tidigare. Kommer jag att våga släppa ihop dem? Behöver goda råd och tankar för att lugna en "hästmammas" hjärta.
  
Med vänlig hälsning Lena


Jenny Yngvessons svar:

Hej!
  
Den forskning som finns visar att vuxna ston inte nödvändigtvis blir särskilt stressade av att hållas ensamma kortare tid (Strand et al. 2002. Appl. Anim. Behav. Sci. 78:145-157), så du behöver inte ha dåligt samvete för att ditt sto får gå själv ett tag. Se över staketet mellan hagarna om de går alldeles intill varandra. Risken att fastna med ben eller hovar måste minimeras, använder du elrep så använd skarvar som kan brista om en häst fastnar.
  
Allt är ju nytt för din häst, både miljön, du och de andra hästarna - så troligen kommer hon att känna sig säkrare när hon känner sig mer hemma.
För att lösa problemet på lång sikt behöver du troligen ge hästarna lite tid. Se till att hagarna är välplanerade, utan några spetsiga hörnen där någon häst kan bli instängd. Det är också bra med siktbarriärer (träd, buskage, ligghall eller något liknande).
  
Ett tips kan vara att alternera så att hästarna går ihop två och två. De får gärna ha tillgång till grovfoder som kan distrahera dem från varandra. Lägg flera högar lite ifrån varandra men se noga till att ingen av dem finns på ett ställe i hagen där någon häst kan bli instängd.
  
Även valacker kan visa sexuellt beteende och även bli mycket beskyddande mot ston. Detta band kan bli så starkt att det kan göra att de till och med blir svåra att hantera, när de måste lämna sin flock för till exempel ridning. Jag säger inte att detta behöver hända, men av din beskrivning så låter det som om han uppvaktade henne, även om det låter som om han gjorde det bryskt.
  
Om och när du vill prova att släppa ihop dem igen - så vore det bra om samtliga hästar var oskodda. Lämna dem inte utan tillsyn och räkna med att det kan ta ett par veckor innan gruppen är helt stabil.
  
Hoppas att allt går bra!

  
Med vänlig hälsning

Jenny
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Yngvesson:

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar