Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?


Publicerat: 2019-10-01

Hej! Jag undrar lite kring argumenten mot att rida dressyr bettlöst. Jag har mötts av kommentarer från tränare att man inte kan rida dressyr utan bett. Finns det verkliga hinder? Tänker utifrån att det faktiskt inte är möjligt att rida hästen i rätt form bettlöst, eller finns det någon annan anledning?
  
Jag har ett halvblod som trivs fantastiskt bra när jag rider bettlöst, jag använder indian hackamore (nosdelen ser ut som på repgrimman). Så jag blir intresserad av vad som ligger bakom tankarna med att rida dressyr med bett.


Emelie Brolins svar:

Hej!
 
Jag rider flera av mina hästar bettlöst i perioder och då framför allt i mer lösgörande syfte. Det är ju så att ett hackamore eller ett kombinationsbett trycker på andra ställen på hästens huvud, i jämförelse med ett bett, och det är inte alltid snällare att rida med just hackamore exempelvis.
Hackamore ger ett tryck över nosryggen och under käken på hästen och för mig handlar det faktiskt om att jag kan få mina hästar mer lösgjorda med hjälp av ett hackamore, i och med att det blir en annan typ av tryck.
  
Olika hästar gillar olika typer av bett och huvudlag, det gäller att lyssna av vad just din häst går bäst med. Jag ser inget fel med att rida bettlöst och jag tycker absolut att man kan arbeta hästen i korrekt form utan bett.
För en häst som behöver bli lite rundare i formen, förstå eftergiften och söka stöd kan det vara bra att ändra trycket. Ett normalt, tredelat bett till exempel – det trycker på mungipor och laner – men ett hackamore på nosryggen. Första gången kan det bli så att hästen reagerar med att stanna upp när den får ett ändrat tryck, vissa hästar blir däremot superheta av att gå med exempelvis hackamore och då handlar det också om en säkerhetsaspekt. Jag varierar betslingen och anpassar mig efter det hästen går bäst med.
  
Sedan är det ju så att som tävlingsryttare måste man anpassa sig efter gällande regler, ska man rida internationellt är det bett som gäller enligt FEI:s reglemente. I Sverige har man öppnat för bettlösa klasser i dressyr, så det finns möjlighet att delta i dem. Jag ser inga problem med att ha tävlingsklasser i bettlös dressyr, för det går absolut att rida hästen i fin form även om den inte har ett bett i munnen.
Men man får inte glömma bort säkerhetsaspekten när man pratar om det här. Jag personligen hade aldrig ridit en hingst bettlöst, det kan rent av vara farligt.
  
Med vänliga hälsningar
Emelie 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar