Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"


Publicerat: 2021-11-13

Hej! På video ser jag att jag ofta sitter och håller lite väl med innerskänkeln och innertygeln för att ställa hästen. Hur får jag bort det? Känner ju att det blir tjatigt för hästen och mig. Jag vill kunna påverka mer med min sits.


Jessica Nordins svar:

Hej!
Vad bra att du har lagt märke till detta, insikten är första steget till ändring. När hästen går förböjd inåt förhindras den att arbeta rakriktat. Detta i sig förhindrar att hästen bär mer vikt på bakbenen, det vill säga samlar sig. Det blir en ond spiral där ryttaren ofta försöker få hästen till bättre form genom att hålla ner hästen ”på tygeln” varpå hästen kompenserar ryttarens inverkan än mer och bär än mindre med bakbenen när ytterbogen hamnar längre ut.
Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt. Här behöver de flesta först fokusera på att justera positionen på bogarna med hästens huvud rakt framför dessa. Ett vanligt problem är att ryttaren i sin önskan att göra just detta förböjer hästen och tappar kontroll på ytterbogen. Mina elever får till att börja med rida längst spåret och flytta framdelen innanför, utan att för den sakens skull tappa kontrollen på ytter bak så att bakdelen tränger utåt. Detta görs med max en svag ställning, då syftet är att skapa kontroll och möjlighet att påverka bogarnas placering utan att graden av böjning/ställning i den inre sidan förändras. Fokus läggs också på att kunna avsluta en hörnpassering med bogen placerad lätt innanför. Det är vanligt att problemet du beskriver korrigeras under en längre linje men återuppstår efter en vändning, så som en hörnpassering. Om hästen ska kunna behålla samlingsgraden, det vill säga balansen, behöver den få med sig ytterbogen ut ur vändningen och inte oavsiktligt hamna med ytterbogen utanför och bakdelen innanför.
När detta fungerar är jag noggrann med att en svag öppna hålls i framför allt trav och galopp.
När det kommer till inverkan med sätet är det ett kapitel för sig. Här krävs en god grundsits som kan inverka utan onödig anspänning. Personligen vill jag ha mina hästar känsliga för sätet och vikthjälperna. Förmodligen har det att göra med att jag är 157cm lång, men ofta hamnar på stora hästar som jag inte når om så som en lång ryttare gör. Jag gillar när hästen är fram för mitt säte, inte för ett drivande säte utan för min position så att skänken kan skapa förändring, inte underhållsdrift. Ska hästen gå så krävs det ganska mycket bålstyrka och kroppskontroll. Jag tränar karate många dagar i veckan för att ha den styrkan och kontrollen. Jag använder vikthjälp för att forma hästen i sidan med skänkelplacering som mothåll. Samlingen och upptagningar gör jag också med vikt och position då jag där låter bäckenet tippa lite bakåt men axlarna stannar samtidigt i lodlinjen, naveln rör sig helt enkelt bakåt. På detta sätt kan jag inverka mindre med handen och får lättare en fin kontakt. Så personligen rider jag mycket med vikt och position. Med åren kommer ryttare, som kommit en bit på vägen, att utveckla sits och hjälpgivning som passar den egna kroppen och fysiken, det vill säga nå ett något mer personligt system utan att för den sakens skull vandra iväg från grunderna.
Lycka till! 
Jessica 

Fler frågor och svar från Jessica Nordin:

Jessica Nordin


Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben. Hon har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr och driver Vena dressyrcenter.  Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar
Övningar för att stärka hästens ena bakben
Jessica Nordin svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar
Övningar för att stärka hästens ena bakben
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.