Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Att låta hästen vila helt – eller inte?

Hej!
  
Hur tänker du kring att hästar ska vila under vintern? Jag har svårt att hålla i gång när det är mörkt och hårt i marken, är det okej att ställa av hästen en period? Jag rider på LA-nivå. Vi har tränat på under vintern, men har nu trappat ner lite successivt och jag ser att jag framöver inte kommer att kunna rida så mycket på grund av jobb, mörker, underlag och så vidare.
  
Hästen är tio år, en SWB-valack. Frisk och kry i övrigt. Går i hage tillsammans med andra hästar, är ute mycket men det beror ju också på väder. Min plan är att låta honom vila helt under två veckor, innan dess trappa ner lite till och sedan sätta i gång sporadiskt igen.
  
Hur ser du på detta? Hur mycket kommer han att tappa? Kan jag med gott samvete låta honom vila längre? Tacksam för tips!


Bo Jenås svar:

Hej!
  
Jag tycker att det är positivt att hästarna får vila, då sätter de muskler och utvecklas i sin kropp. Sedan är det olika från häst till häst hur de tar vilan. En del blir väldigt pigga och då kanske man ska låta en sådan häst göra skrittarbete efter någon vecka. Om du inte har möjlighet att skritta hästen eller låta den gå i skrittmaskin är det bra om du har tillgång till en stor hage som inbjuder hästen till att röra sig på egen hand. Oftast håller de då i gång kroppen på ett tillräckligt bra sätt.
  
Jag tycker att minst 14 dagars vila från arbete är en lagom period för en häst i full träning. Förutsatt att underlaget i hagen tillåter att hästen rör sig behöver du inte ta ut den för promenad under de här veckorna. Men blir din häst mer stillastående i hagen, eller om du har den i en mindre hage, är det bra om du låter den skritta. Antingen på töm, om du leder den eller om du sitter upp. En häst måste röra på sig även om den vilar, det är inte lämpligt att den blir helt stillastående i en för liten hage eller i en hage där underlaget inte är bra nog.
  
När de två veckorna har gått är det lämpligt om du skrittar hästen en dag, för att sedan ta lite trav under lättridning dag två och på den tredje dagen kan du galoppera lite. Det gäller att du ökar på successivt, lyssnar på din häst och känner av hur den känns. Du ska absolut inte gå från vila till fullt arbete första dagen – det är inte bra för hästens muskler, ligament och leder. Ta åtminstone en vecka på dig att sätta i gång hästen innan du tränar fullt ut igen, om hästen har vilat från arbete i två veckor vill säga.
  
Lycka till!
  
Hälsningar
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar