Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?


Publicerat: 2019-09-22

Hej! Jag har en välutbildad dressyrvalack på tio år. I sommar har vi tävlat framgångsrikt i Lätt A och nu till hösten är siktet inställt på Medelsvår C. Jag har så klart en bra tränare som hjälper mig, men vill gärna ha dina funderingar kring hur stort steget är.
  
Vad ska jag tänka på i träningen inför första starten, vad krävs mer i formen hos hästen i jämförelse och är det något annat du brukar tänka på när man tar klivet upp i klasserna? Jag tänkte starta en eller två Medelsvår C i höst och sedan gå ner till Lätt A igen till våren. Vad tror du om det? Är det några specifika svårigheter jag måste träna mer på?
  
Tack på förhand!


Emelie Brolins svar:

Hej!
  
Jag tänker lite så här då, att det blir en högre grad av samling. Det är första gången du till exempel ska rida samlad trav på tävling, och så kommer ju de enkla bytena in. Det handlar nu om att du måste förbereda hästen genom att träna samlande rörelser. Du måste stärka hästen så att den klarar av att gå i mer samling, i Medelsvår C kommer många samlande rörelser direkt efter varandra.
  
Man kanske tycker att man klarar av att göra dem bra när man gör dem var för sig på träning, men det är en helt annan sak att sätta ihop dem så som de kommer i programmet. Du måste göra en bra plan tillsammans med din tränare på specifika övningar som du och din häst ska sätta innan du debuterar. Du behöver veta exakt hur du förbereder öppnan, slutan eller vad det än må vara i programmet. För när du väl ska rida det kommer du inte att hinna tveka.
  
Du bör träna de olika momenten både så som de rids i programmet och i andra övningar. Träna öppna på trekvartslinjen till exempel och sluta på voltspåret, våga lämna de traditionella linjerna och hitta andra vägar att göra rörelserna på. De enkla bytena, som ofta är det som blir ett problem när man ska upp på medelsvår nivå, kan tränas genom att sakta av från galopp till skritt. Hästen ska skritta utan att lägga sig i handen innan du fattar den andra galoppen. Det kanske inte är efter fem steg utan när både du och hästen är redo för det, då hinner du analysera både avsaktning och fattning. Det här arbetet är också stärkande för hästen. Sedan ska du självklart rida igenom programmet många gånger innan du slutligen startar.
  
Angående att gå ner en klass efter debuten så tycker jag att du ska analysera det efteråt. Hur gick det? Var känslan bra? Går du ut och blir placerad kanske du inte alls ska gå ner en klass, utan fortsätta vara kvar i Medelsvår C. Men om det inte gick bra, om du och hästen känner er otrygga och osäkra, är det absolut jättebra att gå ner en klass. Vi som är unghästutbildare och tävlingsryttare känner tydligt om hästen är redo för nästa steg, så det är sällan man känner att man debuterar en högre klass för tidigt. Därmed är det också sällan man går ner en klass eftersom man vet vad som krävs och hästarna är väl förberedda.
  
Jag tycker att du tillsammans med din tränare ska bestämma när du är redo för att debutera, din tränare har ett stort ansvar att se till att du och din häst är förberedda och klara. Om ni inte är det måste din tränare vara ärlig och säga som det är. Jag upplever ibland att elever har väldigt bråttom att avancera i klasserna. Bara för att man kan göra rörelserna var för sig på ett någorlunda sätt betyder inte det att man är redo att gå upp en klass. Då är det mitt ansvar som tränare att säga det, jag hoppas att du har en bra kommunikation med din tränare.
  
Stort lycka till!
  
Mvh
Emelie
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar