Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Varför funkar inte framåtbjudningen?

Hej!
  
Jag har en fin och lyhörd häst som fungerar väldigt bra i dressyren, med allt förutom framåtbjudningen. Hon lyssnar och går i fin form, och försöker göra allt jag ber om så bra hon kan. Men jag skulle behöva mera energi i steget för att kunna börja samla upp henne och lära henne svårare saker.
  
Hon går inte tillräckligt bra mot tygeln, så när jag tar en halvhalt saktar också farten vilket jag inte vill. Det är en väldigt följsam, mjuk och trevlig häst att rida annars. Jag undrar om du har några tips på övningar (försöker med mycket övergångar för att hålla henne alert) - eller fodertips för att få lite mera go i henne?
  
Tacksam för svar!  
Med vänlig hälsning
Sofie

Bo Jenås svar:

Hejsan!
  
Jag skulle fortsätta med det arbete som du redan har påbörjat – massor av övergångar. Variera platsen där du rider - rid ut hästen, rid den i ridhus och på utebana. Identifiera platserna där du känner att hästen blir piggare av naturen och därmed har bättre framåtbjudning. Se till att du känner att du gör ridpassen roliga, det kan till exempel kavalettibommar hjälpa till med.
  
Sedan är det ju det här med att hästen ska gå fram för ett lätt tryck med skänkeln. Stäm av detta – gör den inte det måste du kanske bli tydligare. Hästen ska respektera din skänkel och i samma ögonblick som den gör det kommer berömmet i form av eftergift.
I det här arbetet med att göra hästen lyhörd för skänkeln kanske du måste göra avkall på hästens form. För att göra framsteg med en så här grundläggande sak måste man våga släppa på det här med att allt ska vara perfekt i alla detaljer.

Bestäm dig för att se till att du har hästen framme för skänkeln först och främst, och börja sedan jobba med mer exakthet mot andra mål.
  
Detta arbete kan som sagt med fördel göras ute i skogen – om hästen är trygg och avslappnad i den miljön. En sätt att få fram hästens bjudning är också att ta med dess kompis som draghjälp, både på banan och i skogen.
  
Lycka till!
/BosseOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar