Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Varför funkar inte framåtbjudningen?


Publicerat: 2014-01-14
Hej!
  
Jag har en fin och lyhörd häst som fungerar väldigt bra i dressyren, med allt förutom framåtbjudningen. Hon lyssnar och går i fin form, och försöker göra allt jag ber om så bra hon kan. Men jag skulle behöva mera energi i steget för att kunna börja samla upp henne och lära henne svårare saker.
  
Hon går inte tillräckligt bra mot tygeln, så när jag tar en halvhalt saktar också farten vilket jag inte vill. Det är en väldigt följsam, mjuk och trevlig häst att rida annars. Jag undrar om du har några tips på övningar (försöker med mycket övergångar för att hålla henne alert) - eller fodertips för att få lite mera go i henne?
  
Tacksam för svar!  
Med vänlig hälsning
Sofie

Bo Jenås svar:

Hejsan!
  
Jag skulle fortsätta med det arbete som du redan har påbörjat – massor av övergångar. Variera platsen där du rider - rid ut hästen, rid den i ridhus och på utebana. Identifiera platserna där du känner att hästen blir piggare av naturen och därmed har bättre framåtbjudning. Se till att du känner att du gör ridpassen roliga, det kan till exempel kavalettibommar hjälpa till med.
  
Sedan är det ju det här med att hästen ska gå fram för ett lätt tryck med skänkeln. Stäm av detta – gör den inte det måste du kanske bli tydligare. Hästen ska respektera din skänkel och i samma ögonblick som den gör det kommer berömmet i form av eftergift.
I det här arbetet med att göra hästen lyhörd för skänkeln kanske du måste göra avkall på hästens form. För att göra framsteg med en så här grundläggande sak måste man våga släppa på det här med att allt ska vara perfekt i alla detaljer.

Bestäm dig för att se till att du har hästen framme för skänkeln först och främst, och börja sedan jobba med mer exakthet mot andra mål.
  
Detta arbete kan som sagt med fördel göras ute i skogen – om hästen är trygg och avslappnad i den miljön. En sätt att få fram hästens bjudning är också att ta med dess kompis som draghjälp, både på banan och i skogen.
  
Lycka till!
/Bosse
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar